Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов СНИМКА: Архив
Лозан Панов СНИМКА: Архив

Висшият съдебен съвет ще реши следващия четвъртък дали да махне председателя на ВКС Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата в София. Причината - заснемането на скандален клип с полуголи танцьорки и въоръжени мъже във фоайетата и съдебните зали в храма на Темида.

"Това, което видях и чух е отвратително. Това е допълнително унижение на съдебната система. Лозан Панов е лично отговорен", посочи Боряна Димитрова от съдийската колегия.

"Ситуацията е срамна и скандална. Фактът е факт. Кой е отговорен, също е ясно", подкрепи я Даниела Марчева от същата колегия. Тя попита вярно ли е това, което твърдят юристи, че Панов рядко се появява на работното си място и задълженията му изпълняват зам.председателите на ВКС.

"Много говорене, малко работа. Мнението ми за него винаги е било такова, сега имам възможност да го кажа", заключи Марчева.

От думите на Севдалин Мавров, който е бивш съдия във ВКС и сега член на съдийската колегия, също стана ясно, че Панов е делегирал задълженията си на заместниците си.

Атанаска Дишева, която традиционно подкрепя шефа на ВКС, съзря в дискусията опит за преврат и линч по време на пандемия.

"Смятам, че в това което се случва, има елемент на рижисура", каза почти в края на тричасовата дискусия Лозан Панов. Според него фактите около клипа още не били установени, защото проверката във ВКС не била приключила.

Предложението той да не стопанисва повече сградата направи председателят на ВАС Георги Чолаков. Според него то трябва да се поеме от председателя на апелативен съд - София Даниела Дончева. Гласуването обаче бе отложено със седмица, през което време комисията за управление на собствеността към съвета, ще излезе с предложения относно преминаването на работа от ВКС в апелативния съд на служителите, които се грижат за поддръжката, плащането на комуналните сметки, възложените обществени поръчки и т.н.