Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йосиф Йосифов - Йоско уби двама, но изкара присъдата си в болница и затворническо общежитие

В жестока катастрофа загина и синът на топкриминалиста Ботьо Ботев - Божидар

Ще бъде ли наказан сурово Кристиан Николов, който помете Милен Цветков на столичния булевард "Черни връх" на Великден?

Голяма част от хората са скептични, че това ще се случи. Факт е, че неведнъж от правосъдието са се измъквали шофьори, причинили ужасяващи катастрофи с погубени животи. Най-сериозният пример е шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки, който през лятото на 2007 г. край Приморско уби 23-годишния Петър Петров и прати в кома 18-годишната Мануела Горсова. Мъжът помете младежите с джипа си "Хамър" след много висока скорост. Проверка с дрегер установи наличие от 1,2 промила алкохол. Въпреки жестокия сблъсък той остана невредим, но

осакати завинаги цели две семейства

Парадоксът тогава беше, че Стависки и съпругата му Албена Денкова са лица на медийната кампания за внимателно и трезво шофиране.

В крайна сметка Максим се размина само с условна присъда от две години и шест месеца с пет години изпитателен срок. Бургаският окръжен съд определи мъжът да няма право да шофира четири години. Към днешна дата тази забрана вече не е в сила. Стависки беше осъден да заплати и определени суми на близките на пострадалите. Мъжът обаче така и не влезе в затвор. Днес той живее в Русия заедно с Албена. Имат и дете. Щастлив е. Блъснатата от него Емануела не може да се храни самостоятелно и да се движи. Претърпяла е множество операции. Дали ще се възстанови напълно, абсолютно никой не може да каже.

През 2011 г. пък двама души загинаха на място, а други трима бяха ранени при тежка катастрофа в квартал "Бояна" в София. Причината за инцидента беше

челен удар

между джип "Мерцедес", шофиран от Йосиф Йосифов - Йоско, и ван "Киа" с благоевградска регистрация.

Експерти тогава бяха категорични, че миниванът се е движил с едва 47 км/ч, а джипът с превишена скорост от 95 км/ч. Проверка показала, че Йоско бил с 2,6 промила алкохол в кръвта.

Той все пак беше осъден на шест години затвор. Три от тях прекара в частна болница, където се лекуваше, тъй като според медиците там има 80% инвалидност. Съдът все пак реши Йоско да бъде освободен четири месеца предсрочно, защото имало доказателства, че се е поправил. Така мъжът напусна затворническото общежитие в "Казичене" на 8 февруари 2018 година.

През юни същата година почина 47-годишният Божидар Ботев, служител на ГДБОП и син на топкриминалиста Ботьо Ботев. Той беше приет в УМБАЛ "Света Анна" след жестока катастрофа. Фаталният сблъсък се случи на пътя за Железница, когато "Хонда Сивик" се вряза с над 100 км/ч в джип "Сузуки", в който на дясната седалка е бил Божидар. Виновник се оказа 28-годишният Кристиян, на когото бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Обгърната от множество неясноти остана и катастрофата с депутата Лютви Местан, при която загина дете. Ранени бяха още неговото братче и родителите му. Според МВР инцидентът станал на разклона край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи с автомобила си в международен път от Кърджали за Гърция. Последвал сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали по посока на ГКПП Маказа, при който движещият се по главния път автомобил напуска пътното платно и пада в близкото дере.

Няколко часа след случилото се

политикът

беше задържан

от полицията. По-късно му бе повдигнато и обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Дълго време той беше единственият обвинен за случая. До него обаче се нареди и бащата на загиналото бебе - Юсеин Ахмед. Той беше посочен като съпричинител, след като излезе назначената от прокуратурата автотехническа експертиза. На мъжа беше наложена и мярка за неотклонение "парична гаранция" от 2000 лева.

"Имало е видимост, Местан не е спрял на стопа, минал е директно на средата на пътя и така е станало произшествието - коментира дядото на починалото бебе - Джавдет Сали, пред медиите тогава. - Той е виновен, не знае закона, щом не е спрял на знака. Като се огледаш наляво-надясно - всичко се вижда."

В графата "Студени досиета" влезе и смъртта на 15-годишния Никола, който беше отнесен от ауди на булеварда при кръстовището с ул. "Нишава". Шофьорът на автомобила не избяга от мястото на тежката катастрофа, но поради "сериозен здравословен проблем" беше транспортиран в "Пирогов", а името му така и не стана ясно. Очевидци тогава разказаха, че

колата хвърчала

с над 130 км/ч.,

а ударът бил толкова силен, че тялото на детето било изхвърлено през оградата на трамвайната спирка.