Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

А дали хлебарките не го разнасят по етажите?

Всяка сутрин НОЩ ни разсънва с едни парчета от новини за коронавируса. Ето как би изглеждала една цяла, холистична новина:

“Вчера в страната са починали 458 човека, от които 1 е бил заразен с коронавирус, но причината за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма.”

Това е целият факт заедно с контекста – от разни болести умряха към 500, а един от тях е с коронавирус. Не “от”, а “с”.

Но ако целта е да се стресне и вразуми населението, има и по-страховита статистика. Всяка година в България от грип умират близо 1500 души. Разхвърляно в 3-те грипни месеца, това прави по 500 на месец, или по 16 на ден. Докато с (а не от) коронавирус, изглежда, умира по половин човек на ден засега.

Още по-страшен става грипът,

ако сметнем колко години живот

се губят

От грип умират предимно деца, т.е. губят се по 60-70 години предстоящ живот. С (а не от) коронавирус умират предимно пенсионери, т.е. губят се по 5-10 години в най-добрия случай. Ако умножим едното на другото, грипът се оказва поне 100-200 пъти по-опасен и по-страшен, отколкото COVID-19.

Но щом от горе са избрали за Торбалан COVID-19, значи имат нещо предвид. Лошото е, ако началниците също повярват. Това може да ги накара да вземат прибързани, панически мерки, които утре да им струват изборите. И нищо чудно догодина през април брифингите за епидемията да ги води Корнелия Нинова, а до нея – проф. Радослав Гайдарски.

Не че имам нещо против, но

Черната пантера е прекалено сериозна

и никога не се майтапи. Ако с тях седне и Рицаря на мрака Румен Радев, ще се скрия под масата.

Към знаменития лаф на Марк Твен, че имало “лъжи, проклети лъжи и статистики”, днес трябва да добавим и “математически модели”. Те са на още по-високо ниво. Чета аз миналата седмица, че спонсорираният от Бил Гейтс институт си сменил “математическия модел” за България, така че “пикът” на епидемията вече е отминал на 20 април, без да го усетим.

Генерал Мутафчийски незабавно трябва

да почерпи

г-н Гейтс!

А може и вече да го е почерпил, тъй като преди това същият институт вещаеше над 300 човешки жертви, докато днес ги е свалил на 60. Това без почерпка не става. Сигурен съм, че в този институт работят 20-30 дипломирани врачки и шамани, които гледат на кафе, гадаят на боб и скубят пуйки, за да търсят поличби в черните им дробове. Ако угояват пуйките с ГМО царевица, нищо чудно, че им се налага да си задраскват математиката.

Ако сложим един до друг досега известните десетки “математически модели”, то явно не минава ден без “пик” (връх) на епидемията. Най-мъдри са учените от БАН, които предсказват не един, а 3 възможни пика – през май, юни-юли и август. Ученото си е учено! Но дали всичко е предвидено? Сега академиците палят свещ в църквата да не би пикът все пак да се случи през ноември.

Тези модели са блудкави като супа от сянката на умряло врабче и ще стават още по-блудкави, докато не научим каква част от населението вече е заразена. Има само 1 начин това да се узнае приблизително –

ако се тества представителна извадка от населението,

по методиката на социологическите електорални изследвания. За целта вероятно ще стигнат 2000 теста, по 1000 от двата вида. Не е чак толкова сложно. Само да се намерят тестове, социолози ще се намерят.

В по-богатите народи вече правят така наречените “рандомизирани” тестове, т.е. на принципа на случайността (random). Например Германия започна 3 такива масови проучвания. Първото ще проверява на всеки 2 седмици по 15 хиляди проби от кръвните донори. Второто ще направи отделно 2 хиляди теста за антитела общо в страната, а третото – общо 15 хиляди, разпределени пропорционално в 150 района от страната. Резултатите ще станат известни някъде през май и тогава

германските математици

ще захвърлят

картите Таро

и ще започнат наистина да моделират.

Едно подобно рандомизирано тестване в малка Исландия показа, че поне 50 на сто от заразените са прекарали заразата, без изобщо да разберат. Ако това е представително за целия свят, то смъртността е 2 пъти по-малка, отколкото досега се предполагаше.

У нас също бяха обещани масови тестове, но явно още няма готовност. Мистерия е

колко хора

у нас са

тествани

Според сайта https://www.worldometers.info

/coronavirus/ в България досега са направени 26 417 теста, но по колко на човек? По 2, 4 или 6? Логично е да предположим, че тестваните граждани са някъде между 4000 и 10 хиляди.

В такъв случай работата е много мътна! Кой ли нашепва на властта кога е пикът, кога е спадът и кога трябва да блокира София?

На 3 април се стреснах и разлях чашата с кафето, когато професор Михаил Константинов сметна по телевизията, че смъртността от коронавируса във Великобритания била 97 процента. Хванах се и аз за сметалото. Два дена по-късно изпратих своите сметки в “24 часа” и тогава в горепосочения световен сайт пишеше, че в България са направени по 81 теста на един милион население. И изведнъж следобед в същия ден числото скокна на 2200 и нещо! А беше неделя!

Тия бюрократи не си ли ходят по селата?

Докато пиша тези редове, тестовете у нас са по 3800 на всеки милион жители. В братска Македония тестовете са 5697 на милион, в Румъния – 5279, в Турция – 7991, в Сърбия – 4785, и така нататък.

Това са все оставачите, а ние пълзим на една обиколка след тях. Сред отличниците са богатите държави като Германия с 20 хиляди, Италия с 23 хиляди, Швейцария с 26 хиляди и така нататък. Малка Исландия е с цели 126 хиляди теста на милион викинги, което е малко заблуждаващо, тъй като викингите са около 300 хиляди. Но като пропорция е много точно – 33 пъти повече тестове на глава от населението, отколкото у нас! И пак ще тестват!

С други думи, ние тук продължаваме да тънем в най-дълбоката тъма от всички балкански народи, а спрямо Запада сме като слепец, който си е изгубил бастунчето, а кучето му е подгонило някоя разгонена кучка. Какво да прави такъв незрящ, освен да спре на място и да чака някоя добра душа, която да го преведе под ръка през кръстовището.

В това дередже има само едно спасение – пълна блокада и никой да не мърда, чакайте ново разпореждане! Така че пак призовавам – спазвайте разпоредбите, да не ви се случи случка. А на БАН да се възложи да проучи дали хлебарките не разнасят вируса по етажите...