Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъжел я, че ще се раздели с жена си, тя купува апартамента под него и го оборудва с бръмбари

“Работата за нея ме преследва като голяма черна сянка”, признал той пред брат й Константин

От записите в жилището на Армента Игнатова разбрала, че мъжът подготвя сделка с властите

“Планът му няма да се реализира”, заклела се Ружа и изчезнала

Октомври 2017 г. Ружа Игнатова изчезва безследно. Нито близките й, нито някой от компанията OneCoin, която тя основава, имат представа къде се намира криптокралицата, прибрала парите на милиони инвеститори. До 2020 г. версиите за нейното "изпаряване" са различни. Сред тях се наредиха "отвлечена", "убита", "избягала" и "сменила самоличността си чрез операции".

В продължение на три години разследващи ще се колебаят между всички тях. Единствено показанията на брата на Ружа - Константин, с които "168 часа" разполага, ще опровергаят първите две хипотези за съдбата на Ружа и категорично ще я запишат в графата с най-големите бегълци от правосъдието в света. В този брой ще прочетете за първи път кой е предателят в компанията и как Ружа научава, че един от най-близките й хора се готви да я превърне в разменна монета с ФБР, за да спаси себе си от затвор. Това ще разбие напълно мита, че нашенката вече е "заровена под земята", както голяма част от хората предполагат. Ще даде обаче храна за размисъл къде живее тя в момента и коя държава е приютила българката, станала милиардерка само за няколко години.

За изненада на всички предателят няма да се окаже нито някой от българите, работещи за нея в OneCoin, нито от служителите й, чиито имена се появяваха десетки пъти в медиите след нейното изчезване.

"Ще ме предаде някой много близък", казва няколко пъти Ружа пред роднините си още преди разследването срещу нея да е започнало.

Оказва се права. Името на информатора е Гилбърт Армента.

"Неин бизнес партньор, гадже и един от основните перачи на парите й", изяснява в показанията си пред съда брат й Константин по време на делото срещу адвоката Марк Скот.

Преди името на Армента да стане известно на разследващите, той се счита за неразривна част от компанията на криптокралицата. Сред колегите си в OneCoin е познат като човека, без когото Ружа не взема никакви решения за бъдещето на организацията, създадена от нея.

Нашенката му се доверява безусловно, така както на никой друг. Самият той оправдава очакванията й и работи неуморно за набирането на нови инвеститори в пирамидалната схема. Това, което тя не подозира обаче, е, че много преди пътищата им да се засекат, Армента вече е натрупал солиден опит във финансовите престъпления, а ФБР диша във врата му. Нашенката също не е чиста предвид факта, че основава една от най-големите измами с криптовалути, но явно нито веднъж през ума й не е минавало, че някой може да "играе" тази игра много по-добре от нея.

Гилбърт всъщност ще се превърна в нейна дясна ръка, а във времето, в което OneCoin е в най-силния си период, той дори ще посещава България няколко пъти.

За това свидетелства и братът на Ружа - Константин. Пред съда той твърди, че е срещал мъжа между пет и десет пъти, първият от които бил през юли 2016 г. в София. Запознанството помежду им обаче първо се случило онлайн. Преди да се видят лице в лице, Игнатов му се представил в имейл.

"Скъпи Гилбърт, моето име е Константин и аз съм новият помощник на д-р Ружа - пише той до него. - Тя се интересува от вашите планове за пътуването Ви, което ще се състои от неделя до вторник. Обикновено отсядате в хотел "Арт". Моля, не се колебайте да се свържете с мен, ако е необходимо."

Пред магистратите Константин изяснява, че в момента на писане на писмото той имал стаж на тази работа само от около една седмица. Ружа обаче го задължила да се представи пред всичките й бизнес партньори, така че от тук нататък да може да урежда срещите помежду им бързо и безпроблемно.

В първия имейл, който Игнатов изпраща до Армента, трябвало да бъде уредена среща между него и Ружа в хотел Art в Барселона. Пред съда брат й не посочва какво е щяло да се обсъжда на нея, тъй като до него такава информация не е достигнала. Както винаги, сестра му искала пълна дискретност, което означавало, че на разговора не трябвало да присъстват други хора. Константин неведнъж уреждал срещи на създателката на OneCoin с перачите на парите й, спечелени от измамени инвеститори.

Според неговите показания Армента посещавал България по различни поводи.

"Срещнах го и през май 2017 г. - обяснява пред съда Игнатов. - Тогава беше един от гостите на партито по случай кръщенето на дъщерята на Ружа - Давина."

На същото празненство присъствал и Константин. Той бил там около пет дни. Двамата с Армента имали възможност да разговарят неформално доста пъти през това време.

"Почти всеки ден се случваше той да дойде при мен и да си говорим - спомня си Константин. - В повечето случаи обсъждахме теми като спорт, кучета или пък си говорехме за жени. Не един път той споменаваше и бизнес връзката си с Ружа. Каза ми, че работата, която върши със сестра ми и за нея, го преследва навсякъде като голяма черна сянка."

Константин обаче избягвал да разпитва бизнес партньорите на криптокралицата.

"Тя никога не ми разрешаваше да питам тях или приятелите й някакви въпроси около компанията по-подробно - допълва той. - Предполагах, че Гилбърт има банка в Грузия, в която Ружа държи много от средствата си, които може да се замразят. Бях доста сигурен в това, че този човек участва в преместването на тези средства."

Игнатов свидетелства, че и тези финанси на сестра му също били от инвеститори на OneCoin.

На въпрос дали той е разговарял лично с криптокралицата относно работата, която Армента е вършил за нея, мъжът отговаря, че малко преди да изчезне през октомври 2017 г., сестра му му споделила нещо за него:

"Каза ми, че Армента е международен перач на пари."

Пред съда Константин изброява и няколко имена на мъже, с които Гилбърт работел най-често. Сред тях били адвокатът Марк Скот, Алекс Ортега и Амер Абдулазиз. Всеки един отговарял за развитието на компанията в различни точки по света. Амер Абдулазис например работел в Обединените арабски емирства, а Алекс Ортега - в Латинска Америка. С Ортега Игнатов се запознал през есента на 2016 г. в Мексико Сити.

Някъде по това време Константин научава, че отношенията между Ружа и Армента са много повече от професионални. Двамата дори имали връзка, въпреки че били женени. Убедил се в това, след като сестра му сама започнала да му споделя повече за аферата.

"Тя и Армента говореха за напускане на съпрузите си, как ще заживеят заедно, ще се оженят и ще имат деца - спомня си брат й. - Обсъждаха дори как ще ги кръстят."

Криптокралицата дори познавала и сина на Гилбърт. През есента на 2017 г. тя, той и детето му щели да пътуват заедно до Франция.

“Целта беше Париж - свидетелства Константин пред съда. - Ружа искаше да отиде с Гилбърт там и да вземе сина му, за да го впечатли. Но малко преди пътуването да се случи, той го отмени и каза, че не може да дойде. Тя все пак реши да отиде с момчето, а аз ги придружих, за да се грижа за него, в случай че се наложи."

Екскурзията продължила по-малко от седмица. В края обаче се случило нещо неочаквано.

"Обикновено, когато пътувах с Ружа някъде, после се връщахме заедно с нея обратно към дома - обяснява той. - Този път тя реши да пътува и до друго място. Изглежда, че нещо лошо се беше случило. Каза ми да се прибера сам вкъщи, защото имала няколко неща за вършене."

Константин забелязал, че през следващите седмици настроението на Ружа се влошавало все повече.

"Като неин брат исках да знам как е и какво се случва, затова отидох да я видя - спомня си той. - Купих любимата й храна, исках да я изненадам. Качих се в колата и карах до дома й, за да разговаряме."

Когато пристигнал, Игнатов видял с очите си, че сестра му има нервен срив. Въпреки това тя го приела и двамата седнали в хола й.

"Ружа ми каза, че е разбрала, че Гилбърт Армента има някакви проблеми с ФБР и иска да сключи сделка с тях - спомня си думите й Константин. - Тоест той щеше да я даде като разменна монета на ФБР. След разговора помежду ни тя беше много уморена. Каза ми, че аз не трябва да се страхувам и че всичко ще бъде наред. Обясни ми, че планът на Гилбърт няма да се осъществи."

Интересен се оказал начинът, по който криптокралицата разбрала, че Армента има проблеми с ФБР и е напът да се превърне в причината за нейното задържане. Всичко започнало заради нейните съмнения в него относно тяхната любовна връзка.

"Ружа не вярваше на Гилбърт, че наистина иска да напусне жена си, защото тя вече имаше някакъв човек, който се преструваше на приятел на неговата жена и й даваше информация - обяснява Игнатов пред съда. - Сестра ми не му се довери, че наистина иска да се раздели със съпругата си, за да бъде с нея. Това беше причината да започне да го подслушва."

Ревността накарала нашенката да измисли цяла схема за това. Познат на един от близките й хора купил апартамента под този, в който живеел Армента заедно с жена си във Флорида. Специалисти успели да направят дупки на тавана, така че да бъдат поставени микрофони, които да записват разговорите между Гилбърт и съпругата му. Въпреки че това й излязло скъпо, тя била твърдо решена да уличи мъжа в лъжа.

"Ружа ми разказа, че е разбрала, че той е откраднал пари от нея и с тях живеел изключително добър живот, на който се радвали и неговите роднини - спомня си Константин. - Тя ми обясни още, че Армента дори е финансирал частния си самолет с нейните средства и е купувал с тях скъпи подаръци на жена си. Всичко луксозно в неговия живот било платено само и единствено с нейните пари."

Най-важното, което разбрала от разговорите обаче, било това, че Армента планирал да работи за ФБР. От това, което чула, станало ясно, че той е притиснат до стената и трябва да търси начин да избегне суровата присъда, която го грозяла.

"Каза ми, че от записите е научила, че той е международен перач на пари и също участва в няколко други престъпления, а ФБР го е хванало - допълва още в детайли брат й. - Чула и как Армента говорил с неговия адвокат и още няколко души, обсъждайки с тях желанието си да сключи сделка с ФБР. Като част от нея щял да предложи Ружа и всичко свързано с нея."

Пред съда Константин признава, че не е чувал никой от записите, на които Гилбърт казва тези неща. Сестра му също не му ги е пускала, но той сам успял да разбере, че такива наистина съществуват.

"Веднъж, когато сестра ми отиде до банята, видях препис - вид разпечатка, която беше на масата - спомня си той. - Хвърлих поглед върху него и се оказа, че това е разговор на Гилбърт Армента с някого точно по тази тема."

От показанията на Игнатов не става ясно какви са другите престъпления, по които властите най-вероятно са уличили Армента. Със сигурност обаче те са били свързани с финансови и данъчни измами, в които според различни публикации мъжът бил истински факир. В съда Константин още няколко пъти споменава името на същия човек, поставяйки го редом до тези на най-големите перачи на парите на сестра му. Пред магистратите дори е пуснат и запис от телефонен разговор, в който Ружа предупреждава Армента, че комуникацията по имейл и телефон е изключително опасна. Тя го предупреждава, че е по-добре някои неща да се обсъждат само очи в очи или чрез сайтове, които властите не могат да проследяват. Натяква, че не само той, но и всички останали трябва да бъдат много внимателни. Тази кореспонденция между двамата всъщност се случва много преди криптокралицата да разбере, че предателят в цялата схема ще се окаже именно той.