Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Цветков
Милен Цветков

Трябвало да гостува при Слави Трифонов на Велики понеделник

Само преди 22 дни журналистът се върна на екрана - стана водещ на “Алтеrnativata” по TV1

На Велики понеделник - вчера, Милен Цветков трябваше да гостува във “Вечерното шоу на Слави Трифонов”. Това обяви сам Трифонов в профила си във фейсбук, написвайки: “Милен беше различен, беше обективен, беше човек, който живо се интересуваше “Какво става?”, и най-важното - беше свободен.”

“Неслучайно публикувам тези думи точно в 00:00 часа. Точно в 00:00 часа започваше предаването “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия. Когато вървеше това предаване, аз бях водещ в една друга телевизия. Прибирах се късно вечер вкъщи и си пусках точно това предаване. В 00:00 часа. Милен беше натикан в този късен час, но въпреки това хората го гледаха. Гледах го и аз. Почти всяка вечер”, пише Слави.

Уточнява още, че една от темите за разговор е щяла да бъде за свободата на словото и за последния пост на Цветков в инстаграм, който гласи:

“Маските са, за да

мълчите,

а не за да ви пазят”

Вместо Милен Цветков екипът на Трифонов записа вчера Люба Ризова - продуцентка на Цветков в най-новото му предаване, стартирало само преди 22 дни. Той стана водещ на “Алтеrnativata” заедно с Генка Шикерова по TV1.

“Не мога да повярвам, че е истина. Въпреки че го съобщиха по всички медии, аз самата не мога да го потвърдя официално от държавните институции в този ден и час - навръх Великден”. Това каза покрусена Люба Ризова пред “24 часа” в тъжната неделя, малко след като научава жестоката вест.

След като две години Цветков отсъства от малкия екран, той се върна като тв водещ на 28 март. “Алтеrnativata” се излъчва във вторник и четвъртък.

Продуцент на предаването е Люба Ризова - бивш шеф на новините на Би Ти Ви и бивш консултант в “Господари на ефира”. “Алтеrnativata” показва теми и личности с алтернативни гледни точки, експертизи, коментари, факти, тези и антитези. Във вторник предаването се води от Генка Шикерова, а в четвъртък негов водещ е бил Милен Цветков.

“Този вторник цялото предаване ще е за него”,

каза Ризова.

“Последно се видяхме в четвъртък. Беше дал колата си на ремонт и се надяваше да я оправят до Великден. Идваше на работа с едно моторче и с присъщото си чувство за хумор се шегуваше, че му е малко хладно”, разказа Ризова пред “24 часа”.

Часове по-рано на Великден тя написала “Христос Воскресе” в групата, в която тв екипът общува помежду си. Два часа по-късно Цветков отговорил “Воистина воскресе”.

Допреди 2 години журналистът беше водещ на “Часът на Милен Цветков” по Нова тв. След като си тръгна от медията, той обясняваше, че си почива. Междувременно жълти медии написаха, че влиза в екипа на Слави Трифонов и новата му телевизия “7/8”. “Не е вярно, разговаряли сме, но няма да съм част от телевизията на Слави”, каза тогава пред “24 часа” Милен Цветков.

Популярният тв водещ си тръгна от Нова тв преди две години, след като на 16 август 2018 г. телевизията свали предаването му.

“Нова тв ми предложи

участие при Гала като

коментатор,

след като свали предаването ми”, каза тогава водещият пред “24 часа”. От медията обявиха само, че предаването му не е включено в програмната схема за есенния тв сезон.

“Не знам защо го спряха, питайте ръководството”, каза Цветков. След като е водил разговори какво може да прави в телевизията наесен, в крайна сметка решението е да се разделят по взаимно съгласие. “Търся си работа”, каза тогава Цветков.

От Нова тв обявиха, че на мястото на “Часът на Милен Цветков” ще се излъчват филми и сериали. Съобразили решението си с желанието на зрителите.

Два месеца преди това обаче - на 25 юни, поредното издание на “Часът” е свалено и вместо него е пуснат запис на старо издание. През деня Нова тв анонсира, че в “Часът на Милен Цветков” ще се коментира темата за фалшивата новина, плъзнала из български сайтове за гръцки остров, купен от премиера Бойко Борисов.

“Темата на предаването вече подсказваше, че това е фалшива новина. Щяхме да обсъждаме защо министър-председателят се разгневи на фалшива новина. Изобщо не сме допускали, че е възможно да има подобна покупка. Чух за този остров от самия Борисов, който коментира това от Брюксел предния ден”, разказа Цветков пред “24 часа” тогава.

Въпреки острия си език и понякога хапливото си чувство за хумор, Милен Цветков е рядко възпитан и деликатен човек. Затова и избягваше да говори за личния си живот, но още повече избягваше да коментира проблемите, които често имаше в професионалната си кариера. А те обикновено бяха породени от вроденото му чувство за справедливост и свободолюбието му. Той неведнъж е спиран от екранна изява, но вместо да коментира и да се изкарва герой, просто напускаше и намираше съвсем друг начин да изкарва прехраната си. Правеше го винаги честно и безкомпромисно. И скромно.

Доказателство за това е и част от негово интервю, дадено преди време пред “24 часа” по повод старта на “Часът на Милен Цветков”:

- Вие сте един от малкото водещи у нас, чието име е и в заглавието на предаването му. Това ласкае ли ви?

- Не. Това е някаква традиция, която тръгна още от “Здравей, България”. Тогава собствениците на телевизията предложиха да се казва “Здравей, България с Милен Цветков”. Оттам нататък винаги правехме някакво заглавие, което включва и моето име.