Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Максимализъм, риск, жестокост, егоизъм, ниска самокритика и съпричастност - това са част от основните характеристики на непълнолетния престъпник в Русия.
Максимализъм, риск, жестокост, егоизъм, ниска самокритика и съпричастност - това са част от основните характеристики на непълнолетния престъпник в Русия.

Максимализъм, риск, жестокост, егоизъм, ниска самокритика и съпричастност - това са част от основните характеристики на непълнолетния престъпник в Русия. Портретът е изготвен въз основа на проучване на сътрудници на прокуратурата през 2019 г. и публикуван на сайта на главния прокурор, съобщава руското електронно издание lenta.ru.

Тези тийнейджъри се стремят да бъдат независими от всички, отстранени са от обществото, имат ограничен кръг от интереси, неадекватно възприятие за приятелство, солидарност, смелост и други социално одобрени ценности и обикновено, за да постигнат целите си пренебрегват желанията на другите.

Малолетният бандит демонстрира пълно отсъствие на чувство за отговорност за действията си и същевременно е в състояние да задоволи всяка своя нужда по най-бързия възможен начин, пренебрегвайки социални и морални норми, пише изданието.

Такъв тийнейджър лесно се предлага от връстници и възрастни с криминален опит, има нестабилно самочувствие и се стреми да принадлежи към неформални групи. Телевизия, медии и социални мрежи, чрез които се излъчват негативни модели на поведение, също допринасят.

Според проучването през 2019 г. почти две трети от малолетни престъпници са били на възраст между 16 и 17 години, а всеки 3-и е бил 14-15 годишни. 89,9% от всички са били момчета.

Приблизително половината (45,9%) от осъдените на възраст под 18 г. са отгледани в семейство с един родител. Един от десет няма семейство. Всеки 4-и никога не е учил, всеки 9-и е извършил престъпление в нетрезво състояние, пише изданието.

83,1% от тийнейджърите са осъдени за грабежи и други имуществени престъпления. Други 7,6% - срещу живота и здравето, 4,4% - за продажба и употреба на наркотици.

Според главния прокурор в Русия се извършват повече от 40 хиляди престъпления с непълнолетни.

Преди това МВР направи портрет на типичен руски престъпник. Оказа се, че е пиян и по-рано осъден мъж.