Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕВИНЕН: Венцислав Върбанов с адвоката си
НЕВИНЕН: Венцислав Върбанов с адвоката си

 

Прокуратурата за пореден път катастрофира тежко по дело срещу висш държавен чиновник.
Ламарини от бричката на държавното обвинение се разхвърчаха чак до парламента, където е работното място на поредния оправдан от съда - депутатът Венцислав Върбанов.
Той бе напълно оневинен, че като министър на земеделието и горите в правителството на Костов (1997-2001) е нанесъл щети за 87 милиона лева на държавата. Мегаделото, което обединява в едно цели 9 папки, приключи на 5 април
след 10-годишна сага
"Това беше един предварителен сценарий за дискредитирането ми и за мое съжаление прокуратурата беше използвана - разказва пред съда независимият днес депутат Венцислав Върбанов. - След изборите през 2001 г. започнаха консултации за сформиране на ново правителство. Многократно ми бе предлагано да остана като министър на земеделието в новия кабинет. Имах 3 разговора с тогавашния американски посланик, но отказах с мотива, че съм политически обвързан. Човекът, който прие министерския пост (Мехмед Дикме - бел. авт.), не беше компетентен. Оправдаваше се с тежкото наследство. Беше ми подсказано, че ще ми искат имунитета като депутат. Започнаха да пишат т. нар. Бяла книга, където се говореше по принцип за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие", но моето име не беше споменавано. Започна
медийна атака
След три месеца бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев внесе в парламента един тенденциозен доклад, в който се твърдеше, че съм оставил фонда без средства."
По времето, когато се развиват тези събития, Венцислав Върбанов е избран за депутат от ОДС. Управлява правителството на царя и ДПС. Наследникът на Върбанов в Министерството на земеделието е Мехмед Дикме, а шеф на фонд "Земеделие" става Асен Друмев. Според Върбанов точно от тяхната некомпетентност започват проблемите му с прокуратурата.
"Наследството, което заварихме, беше изключително тежко - казва пред "168 часа" наследникът на Върбанов на министерския пост Мехмед Дикме. - Оценката за
тежкото положение
в сектора на земеделието, което заварихме, не съм я дал аз, а Европейската комисия. Не съм му повдигал обвинения, но е нормално да се направи ревизия на управлението му. Мен също са ме проверявали, като сдадох поста. Колкото до това кой е компетентен и кой не - избирателите са дали своята оценка. Ако Върбанов е бил много добър министър, щеше да получи повече от 2000 гласа на парламентарните избори в земеделски район като област Добрич. Та аз в малка община като Ардино получих 4000 гласа! Сега се тупат в гърдите, че милиарди евро влизат в земеделието, но тези пари са договорени от моя екип, не от тези преди мен и след мен. След 10 години е лесно да твърдиш, че с теб са водили преговори да останеш на поста. Защо не е призовал като свидетели тези, които са му предлагали това?"
По времето, когато Асен Друмев внася в парламента доклад за злоупотреби в земеделието, главен прокурор е Никола Филчев. Депутатите отказват да дадат имунитета на Венцислав Върбанов, за да го разследват.
"Филчев ми поиска имунитета 2 часа, преди да изтече мандатът му. Тогава в парламента се създаде тежък прецедент. Не беше създадена анкетна комисия, както при аналогичните случаи със снемане на имунитета на Луканов, Лилов и Цветелин Кънчев. Искането на главния прокурор се разгледа от правната комисия, където имаше 10 депутати от тогавашните управляващи и само двама от опозицията. Последва развитието на сценария срещу мен - взеха ми имунитета, а зам. главният прокурор Христо Манчев обяви, че до 10 дни ще внесат обвинение срещу мен.
Съдбата ми бе решена
- разказва Венцислав Върбанов.
"168 часа" потърси за коментар бившия главен прокурор Никола Филчев, но телефонът му бе изключен. Дали е имало политическа поръчка по делото срещу Върбанов, както твърди той, попитахме зам. главния прокурор Христо Манчев.
"Всеки може да твърди каквото си иска, забранено ни е да коментираме дела, по които няма влязла в сила присъда" - категоричен е Христо Манчев, който и досега е зам. главен прокурор.
"Бил съм министър тогава и категорично твърдя, че няма никаква политическа поръчка по разследването срещу Венцислав Върбанов" - категоричен е и Мехмед Дикме.
"За необяснимите атаки срещу мен и за
политическа поръчка
потвърдиха и свидетели като Димитър Чукарски, Енчо Малев и Бойко Боев, които тогава бяха в НДСВ" - твърди Върбанов.
Делото започва през 2001 г., а Венцислав Върбанов на два пъти си снема имунитета като депутат в различни народни събрания. На последното заседание на 1 април прокуратурата обявява, че вече не поддържа 5 от обвиненията, които е повдигнала срещу Върбанов. 15-те минути заключителна пледоария на прокурор Мариана Станкова са пратени в девета глуха от 6-часовото изложение на адвокатите на Върбанов. Те молят съда да изчакат техническото тестване на сирените за опасност, които предвещават оневиняването на депутата Венцислав Върбанов по импотентното (или по-точно фригидното, защото прокуратурата се представлява от две дами) обвинение. Когато чете оправдателната присъда по всяко от 9-те дела, съдийката е категорична, че Върбанов е невинен и дори създава прецедент, като го хвали, че е бил съвестен управленец.

Останалите оправдани

Венцислав Върбанов не е единственият висш държавник, който е оправдан след шумни разследвания и дела.
Бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев също не влезе в затвора. Той бе обвинен, че е нанесъл щета на бюджета 48 милиона лева. Осъден на първа инстанция на 4 години затвор, на следващите той е напълно оневинен.
Бившият министър на отбраната Николай Цонев вече спечели 2 дела срещу прокуратурата. Остава висящо само това за подкуп, станало известно с репликата на Роман Василев "На колене, абсолютен престъпник" при ареста му.
С обвинение за злоупотреби със заменки се сдоби и бившият земеделски министър Нихат Кабил, но след година разследване все още не е влязло в съда и е в девета глуха. Подобни обвинения има и наследникът му Валери Цветанов, но съдът на два пъти връща делото за изправяне на грешки. Една дузина депутати и министри ще се изправят пред съда по повдигнати обвинения, но все още няма висш чиновник в затвора за кражби и злоупотреби с власт. Единственото изключение е бившият депутат Цветелин Кънчев, който лежа в пандиза за убийство на куче.

 

Депутатът поправи двойното си ЕГН

В НАЧАЛОТО на ноември миналата година "168 часа" установи, че депутатът Венцислав Върбанов е с две ЕГН-та в търговския регистър в участието си в различни дружества. С едното той е съдружник във фирма, която строи МОЛ, а с другото бе отразен като съсобственик на фирма за изграждане на фотоволтаични паркове и производство на електроенергия. Само дни след публикуване на информацията Венцислав Върбанов взема мерки. Управителката на фирмата, която е китайски гражданин, пуска молба до Агенцията по вписвания за корекция на ЕГН-то на Върбанов, защото грешното би създало затруднения в дейността на фирмата. Само след месец всичко е точно и депутатът отново е една личност според търговския регистър.

Никола Филчев
Никола Филчев
Мехмед Дикме
Мехмед Дикме