Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова СНИМКА: Архив
Илияна Йотова СНИМКА: Архив

„Светла диря оставя проф. Венко Кънев в испанистиката, в света на знанието и в душата на всеки, докоснал се до него.“ Това пише вицепрезидентът Илияна Йотова в съболезнователен адрес до семейството на проф. Венко Кънев.

Венко Кънев е заслужил професор от Университета в Руан, Франция, преподавател в Сорбоната, доктор хонорис кауза на Софийския университет. Специалист е по латиноамериканска цивилизация и литература, автор на стотици публикации за Латинска Америка. Директор на българското издание на „Монд дипломатик“. Той и съпругата му загубиха битката с коронавируса.

„Сякаш беше вчера, когато заедно с проф. Кънев обсъждахме идеята да предоставим уроци по български език на българската общност в Аржентина. Той е автор на оригинална методика за изучаване на български език от испаноговорящи и на испански език от българи. Благодарение на отзивчивостта, щедростта и голямото му сърце уроците ще достигнат до нашите сънародници на 12 хиляди км далеч от родината им България“, посочва Йотова. По думите й паметта за проф. Кънев ще е жива в поколения българи зад граница чрез уроците по български език.

Макар през последните десетилетия да живееше във Франция, проф. Венко Кънев беше в непрестанна връзка с България. „За мен космополит е онзи човек, който умее да уважава собствената си страна, за да може да оцени и останалите. България винаги си остава България“, казваше професорът.