Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жените имали по-добър вроден имунитет, особено прeди менопауза

Отделенията за реанимация в Париж, Лондон и Ню Йорк се чудят защо COVID-19 засяга по-често мъже със затлъстяване. Към момента няма много отговори, пише чешкият сайт Lidovky.cz.

"Всички отделения за реанимация във Франция съобщават, че имат значителен дял от пациенти с наднормено тегло или затлъстяване", казва д-р Матю Шмид от болницата Pitie-Salpetriere в Париж. И добавя, че "три четвърти от пациентите са мъже".

Това твърдение е потвърдено от неговия колега от Ню Йорк, д-р Хани Сбитани. "Аз съм дежурен и бих казал, че 80% от приетите пациенти са мъже", казва той.

В Лондон професор Дерек Хил също съобщава, че повече мъже, отколкото жени, са засегнати от тежки форми на коронавирус, и че пациентите с наднормено тегло или здравословни проблеми са изложени на най-висок риск.

Статистиките във Великобритания за пациенти с интензивно лечение потвърждават това явление: 73 на сто от пациентите са мъже, а 73,4% сред тях са с наднормено тегло или затлъстяване.

42,4% от затлъстелите с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 оцеляват, докато сред пациентите със средно или ниско тегло (ИТМ по-малко от 25) ще оцелеят 56,4%.

Според статистики по време на пандемията 55,4% от жените оцеляват при тежка форма на COVID-19, докато делът на оцелелите сред мъжете е само 47,8%. Тези данни са събрани при около 2200 пациенти от Англия, Уелс и Северна Ирландия, приети в отделения за интензивно лечение.

Защо толкова мъже са сред тежките случаи? „Това е факт. Нямам ясно обяснение за това “, казва експертът Жан-Франсоа Делфраси, който излиза с хипотезата, че мъжете са склонни да имат различни заболявания по-често.

„Смирен съм пред този вирус. Преди три месеца и половина не го познавах. Около него има много въпросителни ”, каза експертът, председателстващ научната комисия, натоварена с консултирането на френското правителство за епидемията.

Съществува и теория, обясняваща по-големия брой болни мъже в болниците: жените имат по-добра естествена защита срещу вируса.

Това е добре известна ситуация с вирусна инфекция, уверява проф. Пиер Делобел, ръководител на катедрата по инфекциозни заболявания в клиниката в Тулуза. „Вроденият имунитет е по-добър при жените, особено преди менопаузата“, добавя той.

Колкото до податливостта на хора с наднормено тегло и затлъстели на коронавируса обяснението е, че е по-вероятно да имат диабет и високо кръвно налягане. Това са фактори, които влошават хода на COVID-19, както ясно е показано в Китай и Италия. Други фактори са възрастта и сърдечно-съдовите заболявания.

Тези характеристики не са добри за епидемията в Съединените щати, където над една трета от населението е затлъстяло. „Загрижени сме за нашите американски приятели. Вероятно ще имат повече проблеми, причинени от затлъстяване “, казва професор Делфраси.

Медицината прогресира опипващо и понякога намира неща, които противоречат на прогнозата. „Има нещо специално в тютюна. Установихме, че по-голямата част от тежките случаи не включват пушачи, сякаш тютюнът предпазва от вируса чрез никотин“, казва професор Делфраси. Доктор Thibaud Soumagne от клиника в Безансон, Източна Франция, също потвърждава, че досега в отделението му за реанимация е имало малко или никакви пушачи.

Въпреки това, експертите по заболявания, свързани с тютюнопушенето, твърдят, че пушач, който проявява тежки симптоми, е изложен на по-голям риск, тъй като дробовете и сърдечно-съдовата му система не са толкова здрави.