Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Херо Мустафа
Херо Мустафа

Американската посланичка обяви, че студентските бригади няма да се отменят

Правителството на САЩ ще отпусне 500 хиляди долара за спиране на разпространението на коронавируса в България. Това се очакваше да обяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, новината бе потвърдена по-рано от посланичката на САЩ Херо Мустафа на видеобрифинг с журналисти. Средствата са част от глобален пакет за подкрепа на американското правителството.

“Съединените щати чрез Американската агенция за международно развитие ще координират с българското правителство и други заинтересовани страни, за

да определят

приоритетни

области за

инвестиране на

тези средства”,

се казва в информация на посолството.

Отбелязвайки 6 месеца, откакто е в България, Херо Мустафа заяви, че българското правителство приема тази криза сериозно, а предприетите мерки са ефективни.

“Искам да благодаря на хората, които са на първа линия в България - лекари, полиция, сестри, фармацевти, за всичко, което правят - че помагат на съгражданите си и гостите като нас”, каза дипломатката пред български журналисти.

Американското посолство обяви, че има редовна връзка с генерал Мутафчийски и националния щаб за борба с коронавируса.

“Ние често обменяме информация за COVID-19”, допълни г-жа Мустафа. Посланичката добави, че миналата седмица, както ген. Мутафчийски е обявил, Американската агенция за намаляване на заплахите и европейското командване на САЩ са предоставили 6500 теста за коронавирус на България. Първата пратка от тези тестове вече е пристигнала, а американската страна ще се опита да достави и още.

“Ние сме заедно в това изпитание - американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и САЩ”, каза Херо Мустафа на български език.

Тя обясни, че също работи дистанционно чрез видеовръзки. И добави, че след като премине тежката ситуация,

интервютата за

американска

виза в

посолството ще

бъдат подновени

Дипломатката отговори и на въпрос за студентските бригади. Тя определи като фалшива новина, че те се отменят. Мустафа заяви, че датата за лятната програма “Работа и пътуване” се отлага за 11 май засега, но ще продължи да се обсъжда дали това остава окончателнта дата. “Знаем колко важна е тази програма, нека видим как ще се развият нещата до 11 май”, заяви Херо Мустафа.

На въпрос дали българското правителство е поискало подкрепа от САЩ Мустафа отговори, че посолството комуникира редовно с Министерството на здравеопазването, за да се определят областите за помощ. Тя допълни, че пример за това е нуждата от тестове, която министерството е заявило. И седмица по-късно САЩ са ги доставили.

“Знаем, че това е важно, тъй като с масовото тестване правителствата ще могат да определят разпространението на COVID-19”, заяви Херо Мустафа. Тя изтъкна, че генерал Мутафчийски върши страхотна работа.

“Нашите отношения са по-силни от всякога. Имаме истинско стратегическо партньорство, по което работим всеки ден”, увери Херо Мустафа. Тя е разговаряла с премиера Бойко Борисов, както и с министрите на отбраната и енергетиката.

Посланичката определи ситуацията със заразата като безпрецедентна за всяко правителство по света. 

Херо Мустафа: Трябва да се гордеете как се справяте с кризата

По време на виртуалния брифинг посланичката на САЩ отговори и на 2 въпроса на “24 часа”:

- Ваше Превъзходителство, изправени сме пред едно от най-големите предизвикателства в световен мащаб - коронавируса. Справят ли се българските власти с овладяването на ситуацията и как САЩ и България си помагат за преодоляване на кризата?

- Ние силно вярваме, че българската здравна система се справя добре със случаите на COVID-19 засега. Трябва много да се гордеете със страната си. Не само с добрия отговор на правителството, но и с лекарите, полицаите, доброволците, фармацевтите, дори и хората зад гишетата в супермаркетите. Наистина, наистина трябва да сте много горди как вие като нация се справяте с кризата.

Ще видите, че

България има

предимство

по отношение на това

как се справя

и се надявам това да продължи. Ако всички продължим да спазваме мерките, смятам, че цялостното отражение на пандемията в България ще е по-малко, отколкото на други места.

- Какви са поуките за всички нас - за всички правителства, за хората, приели свободата на движение и всички съпътстващи я права за неотменна даденост? И ето че епидемията ни хвана напълно неподготвени. Ще смири ли и ще помири ли тази криза света?

- Мисля, че хората по цял свят осъзнават, че светът е малък и

колко много сме

взаимносвързани

Днес се отбелязват 6 месеца, откакто съм в България. Ако бяхте ме питали преди 6 месеца дали ще се справяме с такъв тип криза, дали ще говоря с вас виртуално, отговорът щеше да е: “Не!”. COVID-19 ни кара да се смиряваме и ни научи на много, много важни истини. Ние всички трябва да намерим общи решения на нашите проблеми. Това е може би най-важното, което научихме. Нито една нация не би се справила с тази криза сама. Трябва да се справим заедно и това е много важен урок. Ние сме глобална общност и жители на света.

Също така предупреждаването между страните и прозрачността върху информацията е много важно, защото сме взаимносвързани - това е друг урок. Дори няколко седмици на закъснение или недаване на всички факти може да доведе до сериозни проблеми. Затова е много важно във взаимносвързан свят да споделяме колкото се може повече за тази криза, за да спрем разпространението и да намерим решения.

Посолството и Фондация “Америка за България” помагат с 2 инициативи

От първия ден на извънредното положение всяка седмица посолството на САЩ обявява инциатива в помощ на българската общност.

През март в партньорство с Фондация “Америка за България” стартира инициативата Standing Together.

“Предоставихме малка финансова помощ на доброволци. Избрахме 18 организации, които получиха 50 000 лева от инициативата”, каза Херо Мустафа. Сред тях са организации, които готвят храна в Стара Загора и София, осигуряват лични предпазни средства за доброволци в Белица, почистват и дезинфекцират кризисни центрове в Перник и се грижат за млади хора с увреждания в Кюстендил. Само в първите 10 минути от обявяването на тази инициатива са се регистрирали много желаещи да кандидатстват.

Преди дни мисията на САЩ е стартирала “Обединени срещу COVID-19”, която се осъществява с Българския дарителски форум , Фондация “Америка за България” и Американската търговска камара в България. Инициативата вече е събрала над 800 000 лв. дарения за общности в България, включително болници, граждански организации, читалища и социални предприятия. Приоритетно ще се подкрепят проекти, които помагат на уязвими групи, засегнати от кризата, включително медици, хора с увреждания, възрастни, самотни родители. Първият кръг за приемане на заявленията е приключил в четвъртък, ще има поне още един.

Досега 21 компании, фондации и физически лица са допринесли за кампанията, сред тях са американските компании Coca-Cola, ContourGlobal, Citibank, AIG, AES, Titan Machinery и Mylan. Помагат и български фирми.

“Кока-Кола” е осигурила 140 000 литра вода и безалкохолни напитки за медиците на първа линия в 26 болници. “Макдоналдс” изпраща обяд и вечеря за “Пирогов” и полицаи и бездомни. Освен това компанията е дарила 100 хиляди лева на “Пирогов” и 50 хиляди на Александровската болница. Тази седмица ще дари още 100 000 лева и 5 респиратора на други болници. От “Форд” са предоставили 10 превозни средства за болници. “Контур Глобал Марица Изток 3” е дарила 100 000 лв. на фонда “Обединени срещу Covid 19”. Дарения са направили и американските фармацевтични компании “Амджен”, “Абви” “Пфайзер”, “Майлан”.

Помощ с безплатен софтуер са оказали “Майкрософт”, “Сиско”, “Хюлет-Пакард” и много други.

“Това е истинско партньорство”, смята Херо Мустафа и допълни, че преди дни правителството на САЩ е осигурило още 225 милиона долара за здравна, хуманитарна и икономическа помощ.