Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медиците били безсилни да помогнат на Драгослав Космаяц

Работел с най-големите международни контрабандисти в Южна Америка, доставял кока и в България

Април 2018 г. Сръбските медии излизат с гръмкото заглавие, че най-големият мафиот в страната е пуснат от ареста. Името му е Драгослав Космаяц - наркобаронът, организирал голяма мрежа за разпространение на наркотици на Балканите. Сочен е от властите за топлидер, отговарящ за доставките на огромни количества дрога в България, Северна Македония, Черна гора, Турция, както и в страните от Западна Европа. Само преди броени дни името на Космаяц отново завладя медиите, но този път поводът бе друг. Драгослав се превърна в първия известен престъпник, починал след заразяване с COVID-19.

Животът му е достоен за филм. За първи път обществеността научава за него през лятото на 2014 г., когато тогавашният премиер Александър Вучич го определя като "най-големия дилър на наркотици, чието име никой не смее да изрича".

Държавата обявява война на сърбина

и е сигурна, че ще се справи с него много бързо. Вътрешният министър по това време Небойша Стефанович сформира специален екип, чиято цел е да докаже връзката на Космаяц с организираната престъпност. Това така и не става, a разследването пропада в бездънна яма. По-късно властите ще признаят, че благодарение на корумпирани служители, които били хора на самия Космаяц, той успял да се отърве от суровата присъда.

Въпреки че към онзи момент престъпникът излиза чист като сълза, неговото криминално досие е ясно на почти всички. Първите му провинения, за които е лежал и в затвор, датират още от 70-те години. През 2000 г. пък е задържан няколко пъти за незаконно притежание на оръжие. В т.нар. Бяла книга за организираната престъпност, издадена през 2001 г. от сръбското МВР, Космаяц е един от основните герои в подземния свят на родината си. Още тогава той е сочен за един от ключовите търговци на наркотици в страната. Определян е като част от малцината, които са в приятелски отношения с най-големите международни контрабандисти на наркотици в Южна Америка. Според документите именно оттам той поръчвал

големите

количества кокаин,

които по-късно били транспортирани към Европа. Разследващи обаче са категорични, че сърбинът се занимавал и с трафик на хероин към няколко страни, сред които Турция, България и Северна Македония.

Според Бялата книга Космаяц отговарял и за доставянето на наркотици на бившия лидер на тогавашните най-мощни престъпни групи - двата клана Сурчин и Земун. Бивши членове на Земунската банда - Деян Миленкович Багзи и Александър Симович, дори свидетелствали, че това наистина е било така.

Името на сърбина се свързва и с още няколко известни престъпници в страната. Едно от тях е това на Боян Станойкович, известен като Боки, обвинен в контрабанда на кокаин с Дарко Сарич. През 2015 г. е оправдан, но съдът продължава срещу него дело за пране на пари, в което участвал заедно със свой съратник.

През всичките тези години, в които Космаяц печели милиони от наркотрафика, той става собственик и на множество недвижими имоти, сред които ресторанти из цяла Сърбия и в страни от Западна Европа.

През 2018 г. мафиотът все пак арестуван, а

имуществото му временно е конфискувано

Полицията и прокуратурата обаче за пореден път така и не откриват доказателства за ролята му в търговията с наркотици. Единственото, което съумяват да направят, е да го обвинят в укриване на данъци. Както и в афера с атрактивен държавен парцел, но Космаяц се измъква за пореден път, тъй като съдът констатира, че не става дума за престъпление.

Адвокатите му успяват да докажат, че земята никога не е била държавна собственост, а главният прокурор обяснява, че "щетите са просто хипотетични". През април 2018 г. Висшият съд в Белград го оправдава по всички тези обвинения. Конфискуваното му имущество е върнато. Според тогавашния министър-председател на Сърбия разследването се е провалило, защото лицата, участващи в него, всъщност "работели" за Космаяц и били на огромна заплата при него.

Въпреки хилядите врагове, които соченият за най-голям наркотрафикант на Балканите има приживе, той не умря по поръчка на някого от тях. Сърбинът беше победен от коронавируса, а медиците се оказаха напълно безсилни да му помогнат. Най-интересният въпрос в момента не е как той се е заразил с COVID-19, а кое е името на човека, който ще наследи империята му.