Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин СНИМКА: Правителствената пресслужба
Кадър от брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин СНИМКА: Правителствената пресслужба

Всяка вечер ни ръкопляскате, аз отправям молба към всички български граждани: ако си останете по къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме, каза проф. д-р Костадин Ангелов.

Съвместно с правителството, щаба и гражданите постигнахме тези много добри резултати до момента, мога да кажа едни от най-добрите в Европа, направо най-добрите. Защото ние поддържаме непрекъсната връзка с колеги от Европа и обменяме информация. Там положението е ужасно, заяви д-р Асен Меджидиев, шефът на столичната лекарска колегия, по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Искам да се обърна към сънародниците - да не се удавим накрая след тези уникални резултати. Защото с това хубаво време, което предстои, поне 50 колеги от София вчера ми звъннаха, че ние трябва да реагираме. София беше пълна. А в София са най-много регистрираните случаи и тя е основна отправна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София - 9000. От тях една трета са пряко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромния ресурс - и финансов, и фармацевтичен, и човешки като медицински персонал. В европейските страни масово започват да падат медицински специалисти, лекари, санитари, сестри, почнем ли да губим тези специалисти, ще стане особено тежко. Най-вече за София, защото тежките случаи от провинцията също ще трябва да дойдат тук, коментира още д-р Меджидиев.

Той допълни, че Господ е всеки ден с нас и ни пази. Според него всеки ден трябва да му обръщаме внимание - трябва да вярваме в милосърдието му и ние самите да го проявяваме по същия начин. С един ден не се решава нищо в годината, но с тези две седмици се решава бъдещето на нашите поколения, на нашата държава.

В дни на изпитание, каквито са днешните дни, всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни учи, че църквата е помагала на българския народ в тези дни. В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. В Библията още пише, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях. Така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. Можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас. Нека да не поставяме под изпитание божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране. Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни предадат някаква божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира - благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме! Всяка вечер ни ръкопляскате, аз отправям молба към всички български граждани: ако си останете по къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги, каза директорът на "Александровска" болница проф. д-р Костадин Ангелов.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че в болницата му в момента има 11 интубирани, 31 в средно тежко към тежко състояние. Няма пациент, постъпил в "Пирогов", който да е в добро състояние.

Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това, че в момента хората се разхождат свободно по улиците. Това не може да бъде видяно, но това ще стане след около 10 дена, когато ще започнат да идват тежките случаи. Сега не е моментът да се седи по градинките, в междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас, каза проф. Балтов.