Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Архив
Румен Радев СНИМКА: Архив

Президентът разкри, че е тестван веднъж за коронавирус и резултатът му е отрицателен

Не сме минавали границата в отношенията с премиера. Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решение да въведе извънредно положение самостоятелно и без предупреждение, когато има блокиран парламент и когато критичността на масовото съзнание е драстично намалена от масовия страх.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Би Ти Ви. Защо в условията на криза президент и премиер не са единни, докога големите мъже в държавата ще сеят помежду си напрежение, са питали 90% от зрителите.

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози и в този спектакъл аз няма да участвам, заяви Радев. Но и премиерът трябва да е наясно, че президентът и народът не са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти, допълни той.

Показали сме единни действия, има взаимодействия по редица важни въпроси, допълни държавният глава.

Запитан какъв е проблемът между него и премиера, Радев обяви: Не мисля, че има проблем. Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи, където се сблъскват паниката с реалността. Вярвате ли, че трябва да управляваме тази криза единствено чрез паника и страх, че потоци от трупове през екрана, попита държавният глава.

Помолен да коментира думите на премиера, че му забива нож в гърба и е като "дърта свекърва", Радев попита: Как му забивам нож? Не трябва да се изопачават фактите. Според него последвал спор, който е в главата на премиера, такъв няма. Никога не съм казвал да падат ограниченията, а призовах да мислим за ясна национална цел - как по-бързо и безопасно, управляемо ние да започнем поетапно да излизаме от това състояние, обясни той.

Защо беше тази реакция на моето вето, в края на краищата всички депутати го приеха, и тези от ГЕРБ. "Льо Монд" даде положителна оценка на ветото, защо бяха тези реакции, попита Радев.

По повод критиката, че даде изявлението си в деня, в който е починал баща му, той обясни, че това е много лично и така го е учил баща му - след като е обявил, че ще прави нещо, да го направи, да се отнася с чувство за дълг към всичко.

Но това са дълбоко лични моменти, нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на баща ми. Ако имах нужда, щях да помоля премиерът да бъде такъв, той се провъзгласи по самоинициатива, каза Радев.

Президентът разказа, че се обадил на премиера два часа преди да наложи вето, и го уведомил. До този случай двамата се чували често, след това - не. Не това е най-важното, но когато се говори изкривено през медиите, това вече е проблем.

Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът. Той критикува, че страната ни е закъсняла с масовото и безплатно тестване, защото "не можем да се борим с тази пандемия, с огъня с вързани очи".

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е много положително. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове, да шие костюми. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна информационна кампания, изброи държавният глава. Но критикува това, че няма масови и безплатни тестове.

Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

По повод критиките, че е използвал казармен език по адрес на парламента, държавният глава обясни: Депутатите сами показаха, че действат по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за заплатите им.

Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да изпълнява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов - това не е ли шашкане във всички посоки, попита президентът.

Радев отново критикува, че страната ни изостава драстично с въвеждането на реални и ефективни социални и икономически мерки.

Запитан от коя категория е - на сития или на гладния, Радев обясни, че неговата заплата му позволява неща, които обикновеният българин не може да си позволи. Затова се обадил още през март на кмета на Видин и дарил цялата си заплата за възрастните хора там.

Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха този казус с дарителството, което е личен акт, във фарс. Това е доброволен жест, който се опорочи в парламента, за съжаление, коментира Радев.

Запитан откъде съпругата му Десислава е взела пари, за да дари тези 10 хиляди, които той обяви, че е дарила, Радев обясни, че тя има своя фондация, която се занимава с набиране на средства и с инициативи.

Президентът не коментира мярката 60/40 с обяснението, че все още няма резултати от ефекта й, това ще покаже интересът от работодателите.

Когато говорим за социални мерки, те трябва да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни, каквато е препоръката и на световни икономисти, коментира той. Закъсняхме, други държави въведоха масово и веднага ясни социални мерки, за да не остава никой зад борда, допълни той. И отново коментира, че гладният човек излиза на улицата и помита всички мерки.

Трябвало да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани минималните обезщетения и социалните плащания. Пари за това можело да дойдат от спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети на правителството. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, коментира Радев. А това било важно, защото щяло да определи лимита на заема, който ще се вземе.

Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усеят, че има държава, която мисли за тях. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива бързо, а това е важно условие, за да се държим в тази криза, коментира Радев. Той разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат.

Не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия - хората масово хукнаха по парковете и полицията остана безсилна да ги спре. Затова е по-добре управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснат хората в парковете и на Витоша, полицията да следи, предложи президентът. Защото се опасявам да не стане така, че хората в един момент да умаловажат мерките, допълни той. И разказа, че на Витоша е виждал как семействата си почиват върху одеала и са на разстояние едно от друго.

Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората, коментира още държавният глава.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, с трупове, с морги. Нека мислим за психическото състояние и имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той.

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди кризата.

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, предупреди Радев. Не можем да кажем дата за излизането, но трябва да се мисли като мерки как ще стане това.

Първо трябва да минем пика, но затова трябва да има капацитет на болници, на тестване и на сертифициране на хората, които са с изградени антитела.

Запитан какви мерки би предприел той, ако беше на мястото на премиера, Радев обясни, че мерките трябва да останат, но да се направи план за излизането от тях. И даде пример, че България ще излиза много по-късно от други държави и ще губи конкурентноспособност. Ако се забавим с мерките и възстановяването, ако изпаднем в рецесия, а други държави вече дърпат, тогава ще има масова миграция към тях, което е най-лошият сценарий, предупреди Радев. Той обясни, че не говори за хеликоптерно ръсене на пари на всеки, а за механизми за подпомагане на най-нуждаещите се. И отново поиска ваучери за храна и преразглеждане на социалните плащания.

Безработицата е най-голямата беда за всяко управление, защото тя ражда болести, глад, мизерия, престкъпност, затова трябва да мислим как да я снижаваме по най-бързия начин, призова Радев.

Президентът е свободен да дава послания, да посочва слабости и действия или бездействия, не очаквайте конкретни стъпки с цифри, това е в правомощията на изпълнителрната власт, където е цялата информация, отговори Радев на неколкократни въпроси на зрителите той какво конкретно предлага.

Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Искате ли да си поговорим за смъртността в България, попита Радев. Аз като президент не трябва да деля живота и смъртта на българите само на починали от коронавирус, и на всички останали. Годишно у нас почиват около 2000 души от грип. Средно 300 на месец. Умират от глад, от студ, от липса на лекарства, на достъп до здравеопазване, защо ги забравяме тези хора. Защо сега се сетихме за възрастните хора, те имат нужда от държавна подкрепа, коментира президентът.

Игра с живота няма и не трябва да има, грижата за възрастните хора трябва да бъде неотменима задача на държавата, да се осигурят елементарни условия, поне да не гладуват, обясни Радев.

Той обясни, че не е наложил вето на бюджета, защото има нужда от неотложни мерки, а България закъснявала. Но обясни, че ще следи какво се случва и дали се вземат мерки да се намали реалният заем, като се преразгледа бюджетният излишък.

Няма как да свиквам КСНС в тази обстановка, оперативната дейност отдавна започна. Никой не ме пита и предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредното положение, каза Радев.

Президентът разкри, че е тестван веднъж за коронавирус и резултатът му е отрицателен.

Коронавирусът е опасност, и учените казват това, но трябва да има адекватни мерки към тази опасност, трябва да се отчита общата картина, коментира Радев. И напомни, че трябва да има баланс между здравни, социални и икономически мерки.

В тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага. Но, когато се вменяват правомощия за употреба на сила, не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите, редно е, коментира държавният глава. Армията може да върши много неща - логистични функции, защита на границата, блокиране на райони, химическа обработка, но има вменено правомощия за употреба на сила и единствено за това е добре да се търси по-широк консуенсус, за да няма злоупотреба със сила, допълни той. Разказа, че разбрал от медиите за ранното гласуване на извънредното положение.

Свалих доверието от правителството най-вече заради начина на упражняване на властта и за управляване и изразходване на публичните средства. Сега виждаме същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя с управляващите и го правех, не съм се дръпнал аз, разривът дойде след моето вето, каза Радев.

Запитан дали ще подаде ръка на Борисов, Радев отговори: Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да бъде искана и да не се правят други сметки.

На въпрос дали се чувства обединител на нацията, Радев отговори: Да. Но нацията трябва да се обединява около ясни цели. Трябва да имаме ясна национална цел - възможно по-бързо да се върнем към нормален живот с относителна свобода на движение, управляемо и безопасно, обясни той.

Президентът напомни, че тема на следващ КСНС ще е изработването на нов и ефективен модел за управление на кризи. И следващата важна тема е да имаме модел за социално и икономическо възраждане. Да използваме тази инерция от обединението на нацията, за да преодолеем всички социално-икономически активи и да вървим бързо нагоре, обясни той.

Радев обяви, че познава шефа на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отдавна и го описа като съзнателен и отговорен офицер, експерт и организатор. Но оценката я дадоха хората, които изпълняват препоръките и решенията на щаба, допълни държавният глава.

Но големият пролем е защо не се използва законът за защита при бедствия, който дава възможност на изпълнителната власт да използва много по-големи инструменти. Нито националния план за готовност при грипна пандемия. Ако той беше спазван, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза, коментира президентът.

Уважавам решението на Светия синод за празниците, нека всеки бъде с молитвите си където реши - вкъщи или пред храма, но при спазване на всички мерки и социалната дистанция, заяви Радев. 

Бил съм изправен пред редица опасности, знам как да се бия и боря, но знам и как да бъда смирен, допълни държавният глава.

Запитан как работи с новия главния прокурор, държавният глава каза, че когато получи сигнал, го препраща към прокуратурата. Похвали я за борбата с битовата престъпност, но призова усилията й да се прехвърлят по-нагоре, където има условия за голяма корупцията.

На въпрос дали е разпознал гласа си на записите, пуснати от прокуратурата във връзка с искането на главния прокурор до КС за тълкувание дали държавният глава е извършил държавна измяна, Радев призна, че един от гласовете бил негов. Това беше част разговор, който аз не съм предизвикал, не съм се обаждал аз, и в който аз не знаех изобщо за тази проверка, разказа той.

Не съм нареждал да се скрие информация от КПКОНПИ. Аз съм командвал ВВС и знам, че в регистратурата имат всички заповеди, разпореждания, протоколи, всичко се пази там. И те до един бяха публикувани като опис и доставени в протокола на КПКОНПИ, нито един документ не е скрит, обясни Радев.

Запитан дали е извършил държавна измяна, президентът отговори: Никога.

По повод скандала с отпуснатия от ББР кредит от 75 млн. на колекторска фирма и уволнението на борда на банката, президентът обяви, че след като заемът вече е утвърден, правосъдието в ефир е прах в очите на хората. Проблемът е, че едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес, коментира той.