Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Борис Джонсън не е на командно дишане, уверяват властите. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Премиерът Борис Джонсън не е на командно дишане, уверяват властите. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Болният от коронавирус британски премиер Борис Джонсън бе вкаран в реанимация в понеделник вечер, след като състоянието му рязко се влоши в рамките на два часа. Новината хвърли в шок не само управляващите във Великобритания, но и редица чужди лидери, които светкавично изразиха думи на подкрепа.

Притесненията още повече се засилиха, след като външният министър Доминик Рааб, определен да замества Джонсън, призна в първото си интервю късно в понеделник, че не е разговарял с него през последните 48 часа. Това повдигна много въпроси, включително кой контролира ядрените оръжия на страната.

Наложи се вчера сутринта колегата му Майкъл Гоув, ключов политик в управляващата Консервативна партия и министър на държавната администрация, да даде серия от тв интервюта, в които да увери, че

всички

управленски

въпроси ще

се решават

колективно

от правителството. Той призна, че битката на Джонсън с болестта е наистина плашеща и министрите се молят за бързото му възстановяване. По думите му премиерът не е бил добре от доста дни и е обещал честно да се съобщава за неговото състояние. След приемането му в неделя в болницата “Сейнт Томас” той е бил в съзнание, но е прехвърлен в интензивното отделение в 19 часа в понеделник като предпазна мярка.

Получава

кислород, но

не е на апарат

за вентилация,

на който обикновено се слагат тежко болните след упойка.

Гоув отхвърли притесненията, че правителството ще бъде парализирано, но не даде ясен отговор на въпросите дали Рааб има правомощия да взема решения в областта на националната сигурност, като например да ръководи военните и да контролира използването на ядрените оръжия на страната. По принцип всеки британски премиер пише т.нар. писма за краен случай до капитаните на ядрени подводници, в които дава инструкции какво трябва да се прави, ако правителството загине при ядрено нападение. При създалата се ситуация не е ясно дали тези на Джонсън са още валидни, или Рааб трябва да изпрати свои.

Началникът на генщаба ген. Ник Картър заяви, че въоръжените сили са на пряко подчинение на премиера, но добави, че при създалата се ситуация Съветът за национална сигурност ще поеме тази функция. 

Полицаи пазят болницата в Лондон, където лежи премиерът.
Полицаи пазят болницата в Лондон, където лежи премиерът.

След медийните си изяви Гоув обаче също съобщи, че се налага да се самоизолира, тъй като

и член на

неговото

семейство е

със симптоми

на коронавирус

Рааб вчера за втори път ръководи правителствената комисия за борба с епидемията. Той увери, че 55-годишният премиер се намира в много добри ръце.

Американският президент Доналд Тръмп пък предложи САЩ да изпратят експериментални лекарства за Джонсън, но от премиерския лекарски екип са отклонили офертата засега. Твърди се, че още в четвъртък е започнало отцепването на отделение в “Сейнт Томас” и подготвянето му да приеме премиера. Още тогава докторите му са изразили съмнение, че ще може да се справи с болестта без активна медицинска помощ. В четвъртък вечер обаче той се появи на прага на Даунинг стрийт 11, където последните 10 дни бе в изолация, за да ръкопляска на медиците. На следващия ден пусна в туитър видео, в което призна, че продължава да има висока температура и да се чувства зле - последната му публична поява.

Бременната му годеница Кари Симъндс също призна миналата седмица, че е проявила симптоми на болестта и се е самоизолирала в апартамента си. През последните дни тя не е публикувала нищо в социалните медии, но близки до двойката твърдят, че тя няма как да го посети в болница. Повечето пожелания за бързо оздравяване на Джонсън се изпращат до неговия и до нейния профил в туитър.

Кралицата

единствена

може да назначи

друг премиер

при нужда и непрекъснато е информирана за състоянието му.

Кралица Елизабет Втора говори по телефона с Борис Джонсън.
Кралица Елизабет Втора говори по телефона с Борис Джонсън.
Няма официални правила как и кога точно това трябва да се случи, тъй като Великобритания няма писана конституция. Разчита се на различни закони и правилници, които очертават някои основни моменти. Според тях Рааб може да взема всички основни решения, включително и докога да продължат ограничителните мерки за коронавируса, в консултации с правителството. Има право да прави препоръки към кралицата по кадрови въпроси, но в състояние на война почти няма никакви правомощия. Нейно Величество може да го помоли да състави свой кабинет само ако дълго време Джонсън се окаже недееспособен или при кончина.

Замества го Доминик Рааб - няма

опит, но има черен колан по карате

Външният министър Доминик Рааб, който пое задълженията на болния премиер, няма голям управленски опит, но пък притежава черен колан по карате. 46-годишният бивш адвокат влиза в правителството преди 3 години в екипа на Тереза Мей като секретар за Брекзит, но след по-малко от 4 месеца напуска. 

ДОМИНИК РААБ
ДОМИНИК РААБ

Той е син на еврейски бежанец от Чехия, който бяга от нацистите през 1938 г. в Англия. Завършил е престижните Оксфорд и Кеймбридж. Влиза в политиката през 2006 г. като помощник на депутат от Консервативната партия, а след 4 г. става и народен представител. През 2015 г. е назначен за младши министър на правосъдието, но след година е уволнен от Мей. По-късно става министър на жилищата, също за кратко. Миналата година се кандидатира за лидер на консерваторите, но отпадна в началото, а надпреварата, спечели Джонсън.

Решението на премиера да го остави за свой заместник бе коментирано като рисково заради липсата на опит. Говорител съобщи, че ако Рааб се окаже също извън строя да ръководи кабинета, ще бъде сменен от финансовия министър Руши Сунак. Той е с още по-малък опит.