Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОСТ: Велизар Балабанов става зам.-кмет след дълга кариера в частния бизнес.
ПОСТ: Велизар Балабанов става зам.-кмет след дълга кариера в частния бизнес.

ЗАМ.-КМЕТЪТ на Стара Загора Велизар Балабанов може в най-скоро време да се раздели с поста си.
Оставката му вече е поискана от премиера и от няколко политически сили в града. Изпратен е и сигнал до главния прокурор Борис Велчев за нарушения на Балабанов като зам.-кмет.
Джипът на Велизар Балабанов беше взривен на 22 март пред дома му. В града казват, че това е третият атентат срещу него. Извършителите досега не са открити.
Пред "168 часа" граждани, пожелали анонимност, споделиха, че Балабанов им искал по 10 хил. лева, когато го търсели за административни услуги. Казвал, че парите са за ГЕРБ, а в партийната каса не била постъпила

нито стотинка


Шефът на ГЕРБ Живко Тодоров, който е и депутат, заяви по този повод: "Такива неща трудно се доказват, но ако при нас постъпи такъв сигнал, всичко ще проверим. Ще бъдем безкомпромисни."
"168 часа" търси многократно на място и по телефона зам.-кмета Велизар Балабанов, но той е потънал в нелегалност. От пресцентъра на кметството също потвърдиха, че не са го виждали и не могат да направят контакт с него след взрива.
Балабанов е неоткриваем и за съседите, чиито прозорци са изпочупени от взрива под джипа му. "Беше Содом и Гомор в дома ми" - оплака се пред "168 часа" пенсионерката Цветана Цветкова. Точно една стена я е разделяла от бомбата. Жената е току-що изкарала инсулт, зам.-кметът Балабанов дори не я е потърсил да є се извини. Тя сама е заплатила смяната на стъклата. "Дадох 160 лева - разказва пенсионерката,

която живее сама

Общината отказа да ми плати каквото и да е обезщетение. Трябва да доплатя и още 150 лева за ремонт на падналия таван." По същия начин са си платили сами разноските и другите пострадали съседи. Никой от тях не споменава с добро зам.-кмета Велизар Балабанов, който е потънал в нелегалност.
Неговата политическа кариера започва в социалистическата партия, но по-късно се преориентира към ГЕРБ. Като зам.-кмет отговаря за общинската собственост и стопанската политика. Според запознати той е изключително близък до кмета на Стара Загора проф. Светослав Танчев и неговия заместник проф. Димитър Динев, който отговаря за строителството. Любопитен детайл е, че проф. Динев е баджанак с областния управител Йордан Николов. В тази семейно-приятелска конфигурация в града се шегуват, че Велизар Балабанов е бил "момчето за поръчки".
"Обществените поръчки тук се печелят от


приближени до общинското


ръководство - оплакват се общински съветници от опозицията. - Заведенията в театъра, на автогарата и в общината са спечелени на търг от съветниците Ганко Ганев и Венелин Каравичев. Наемът в театъра е доста висок - по 3800 лева на месец, но на другите места е изгоден. В музея е около 500 лева."
Всеки месец в дневния ред на заседанията на общинския съвет се вкарва точка да се строят нови обществени тоалетни, старите да се ремонтират и всички да станат платени, продължават източниците на "168 часа". Идеята била на съветника Ганко Ганев, който не криел мераците си да ги вземе под наем.
Тези факти са залегнали и в сигналите, изпратени до премиера и прокуратурата. Недоволните от кметуването на Велизар Балабанов

искат да се провери


и как е откупено правото на строеж върху общински терен на пресечката между улиците "Цар Симеон Велики" и "Цар Иван Асен". На това място е "Магазин за човека". Това е временна постройка и за нея е имало решение от бившия общински съвет да бъде съборена. Въпросният магазин е част от веригата "Магазин за човека". Тя е била собственост на зам.-кмета Велизар Балабанов в периода от 1995 до 2007 г. След като влиза в управата, веригата е прехвърлена на неговата приятелка, с която живее според източниците на "168 часа". Постройката е била на два пъти обект на атентати. До нея гърми бомба през 2008 г., а година по-късно магазинът е запален. Затова в Стара Загора броят взрива под джипа на Балабанов за трето покушение срещу него.

 

 

Наливат пари в скандални фирми

 

БЛИЗО половин милион лева е получила транспортна фирма на бившия кмет на Гълъбово Николай Тонев.
Парите идват от общината в Стара Загора. Аферата е разкрита от съветника Тихомир Томов. Той обясни пред "168 часа", че парите са от неправомерно компенсиране на пенсионерски карти за транспорт. По негов сигнал далаверата е разплетена от Икономическа полиция. Пенсионерите ползвали карти по 1 лев. Общината в Стара Загора ги изплатила на частната транспортна фирма на 2 транша. Първия път, противно на всяка здрава логика, ги изчислили по 20 лева на карта, въпреки че струват само левче. При второто плащане ги изчислили необяснимо защо по 4 лева. Така сумата, която получили частните превозвачи, скочила на 432 хил. лева. "Картите от 1 лев не трябва да се компенсират по този начин - категоричен е Тихомир Томов. - Въпреки това кметството ги заплаща на завишени цени. Установи се при разследването, че щетата е огромна. Въпросът е защо вътрешният одит не е реагирал."
5000 лева само за два дни работа е получила фирмата на Дияна Михайлова, която е ремонтирала паветата на улицата зад кметството. Става въпрос за пространство от не повече от десет квадратни метра. Паветата се вадят с лекота от пътя, демонстрира пред "168 часа" общинският съветник Светломир Желязков. Дияна Михайлова е бивша съпруга на собственика на "Трейс груп", която строи част от магистрала "Тракия", допълват от Стара Загора.

 

Лобното място на избити от народния съд става луксозен комплекс

 

В МЕСТНОСТТА "Скалния венец" във Велико Търново с пълна пара се строи луксозен жилищен блок.
На това място има парк, в който е вдигнат кръст. Той е в памет на избитите тук граждани на Велико Търново, станали жертва на народния съд.
Жилищната сграда е вече пред завършване. В нея ще има и хотелска част с ресторант, кафе, фитнес, плувен басейн, сауна, турска баня. От фирмата инвеститор, собственост на бизнесмена Рейхат Рюстемов, реагират гневно: "Купили сме парцела от общината на търг."
Според скандализирани граждани кметството е разрешило да се строи и в други градинки и общински терени. На ул. "Любен Каравелов" жилищна сграда се е врязала в училищния двор. Преди време на това място имало две малки къщички. Едната рухнала, а другата общината я предоставила под наем на виден културен деятел, разказват запознати. Той наел строителна фирма и парцелът бил разширен за сметка на училищния двор.
Наблизо до този абсурден строеж е вдигната кооперация с магазини в партера. За да се построи, са "отрязани" по 1,5 метра от тротоара и кръстовището. Това става при управлението на кмета Румен Рашев. Той управлява вече трети мандат Велико Търново.
Пенсионери потърсиха "168 часа", за да покажат как Клубът на пенсионера, който се намира съвсем близо до тези градежи, вече се е превърнал в "клуб на милионера". Те разказват, че сградата е вдигната през 60-те години, като парите са събирани от самооблагане на гражданите. Кметът Румен Рашев отдава имота под наем, а по-късно е закупен и превърнат в луксозен ресторант. Скандалното е, че сградата е надстроена. Хора от първия етаж в съседство се опитали да протестират. Новите собственици им казали: "Като не ви харесва, продавайте си апартаментите и се махайте оттук."



 

ВЗРИВ: Бомбата под джипа изкопава дупка в асфалта.
ВЗРИВ: Бомбата под джипа изкопава дупка в асфалта.