Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мисирките ще спасят България

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече

Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон.

Днешните генерали са прави да се дразнят, но има начин да поставят на място мисирките. Просто хващат някой чирак да записва всички въпроси и после публикуват отговорите в специален интернет сайт. И щом нахалната мисирка попита нещо за стотен път, генералът казва небрежно: “вижте отговор номер 132”. И това е. Така хем отговаря перфектно, хем намеква по английски, че мисирката може би не е внимавала в час.

А сега къде го този сайт? От страницата на Министерството на здравеопазването можем да научим само колко са заразените, умрелите и оздравелите от коронавируса и нищо повече. Откъде да знае мисирката, че на нейния въпрос вече е отговорено?

Впрочем

тези числа

за заразени

и починали са

само условни -

истинските са напълно неизвестни. Знае се само за тези, които са тествани, вероятно около 6 хиляди. Значи при 6 милиона население знаем само за 0,1 на сто от българите. А каква е картината при останалите 99,9 на сто? За тях нищо не е ясно. Напълно възможно е заразените у нас да са 1 милион. Нищо не пречи вече излекуваните да са два милиона, щом при здравите и млади организми болестта минавала почти незабелязано. Може да са го сметнали за грип.

Сега дори се разбра, че имало 3 вида тестове и всеки бил валиден за различен етап от болестта. До вчера и началникът на щаба не го знаеше. Ако мисирките не бяха питали, така и нямаше да го научи.

Същото всеобщо незнание е и в световен мащаб. Например в САЩ доскоро почти нямаше заразени, защото нямаше тестове. На 15 февруари заразените в САЩ (ужким) бяха само 12 човека. На 10 март се появиха тестове и заразените веднага станаха хиляда. После се появиха още тестове, подари им ги китайският олигарх Ма, и заразените в САЩ веднага станаха 124 хиляди.

Утре ще са 500 хиляди и никой няма да знае дали не са били толкова още миналата година, когато едва 30 на сто от тестовете за “грипоподобни” състояния показваха грип. А останалите 70 на сто? Те от какво са били болни?

Засега е прието да се смята, че заразата тръгва от китайската провинция Ухан, защото там бе открита за пръв път. Но пък в Китай имаме два фактора, които липсват в повечето страни на света - високоразвити биотехнологии и всеобхватно, безкомпромисно здравеопазване. Нормално е там първи да открият болестта. Ако заразата бе тръгнала от Женския пазар в София,

ние тук нямаше

да разберем

какво ни е

сполетяло поне

още 100 г.

Така че нашите “мисирки” са прави да питат и да питат и пак да питат генералите, след като няма друг кого да питат. Би било чудесно да има професионални и заредени с факти говорители, информационни отдели, преслужби, но уви - у нас на тяхно място набъбна кастата на мълчаливите пиарки. Защо изобщо един генерал у нас е генерал, като нямаме армия? Много ясно - за да стане президент. Партиите имат нужда от генерали!

В тази генералска република една мисирка не може да не досажда. Мисирка - това е нещо като гъската, която спасила Рим и затова станала символ на журналистиката. Разликата между гъските и мисирката според мен е в това, че втората не съска. Тя може само да досажда на генералите.

Аз например бих попитал с колко теста за коронавируса разполага в момента българското здравеопазване и какво прави, за да набави още. Досаден въпрос, наистина. Но отговорът е много интересен, а никой нищо не знае. Както казал Чърчил - това е загадка, обвита в мистерия, която е вътре в енигма.

Бих искал да знам и

какви са

запасите от

антималаричните

лекарства

от типа на хлорохина, които доказано помагат при коронавируса и вече масово се използват на много места по света. Има ли ги у нас? Поръчани ли са? Възложено ли е на родната фармацевтична промишленост да ги произведе в огромни количества? Засега се знае само, че с подобно лекарство е бил излекуван Домусчиев и че той дарил известно количество.