Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Мутафчийски съобщава актуални данни за заразата у нас.
Ген. Мутафчийски съобщава актуални данни за заразата у нас.

Мъж на 86 г. и 3-годишно дете са най-възрастният и най-младият пациент

Щабът вече ще дава брифинги само веднъж дневно - в 17 ч

Четирима души починаха от коронавирус само за ден в събота. Така жертвите на заразата у нас станаха 6. За един тревогата се оказа фалшива, но го преброиха.

Рано сутринта в “Пирогов” почина 64-годишна жена. Тя имала много съпътстващи заболявания и още при постъпването си е била зле. За влошаващото ѝ се състояние бе съобщено от щаба още в четвъртък.

Около обяд в събота бе съобщено за втора жертва - 55-годишен мъж от Банско е починал в болницата в Благоевград. Това по-късно бе потвърдено и от националния щаб.

Мъжът е работил в цех за мебели. Първоначално се е лекувал у дома, но преди два дни състоянието му се е влошило и е бил приет в реанимацията на благоевградската болница. Той имал бронхопневмония, но бързият тест за коронавирус се оказал положителен. След това от кризисния щаб в града обявиха, че PCR тестът, който излезе след смъртта му, e отрицателен и не става въпрос за коронавирус.

Само едната от пробите е положителна, другата е отрицателна, но заради положителната го броим като жертва на COVID-19, обясни обаче шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Около 17 ч стана ясно, че е починал и мъж от Кюстендил. Той е на 62 г. и не е пътувал в чужбина.

Вечерта в Благоевград почина 73-годишна жена. 53-годишната й дъщеря е в тежко състояние.

55 нови случая на заразени с коронавирус регистриха здравните власти у нас за изминалото денонощие. С тях бройката на болните у нас стигна 331, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на двата редовни брифинга в събота.

122-ма са с

по-сериозни

симптоми

и са настанени

в болница

Почти половината от тях - 59, са в София. В най-тежко състояние, т.е. интубирани, са 7 от болните, 6 от които са в София.

Най-възрастният пациент, засегнат от новия коронавирус, е мъж на 87-години, а най-младият - на 3 години. Детето обаче, както и всички установени до момента с COVID-19 деца нямат симптоматика и не са настанени в болница.

Има изписан пациент от ВМА и един от “Пирогов”, където от днес и втори пациент е с отрицателни проби след лечение и се очаква да бъде изписан.

Удържа се положението. За момента у нас няма рязък бум, какъвто имаше в много други държави, но това не означава, че отиваме към плато. Още не сме започнали. Успокояващо е, че няма такава смъртност, обясни ген. Мутафчийски.

Най-вероятно

ще ни сполети

това, което

сполетя Испания

и Италия,

предупреди обаче той и призова за пореден път всички да спазват наложените мерки, защото хората все още продължавали да се разхождат по улиците.

Премиерът Бойко Борисов също отправи апел към хората да спазват правилата за социалната изолация. “Призовавам младите, имате баби и дядовци, обяснявайте им да не излизат, за да имате баби и дядовци и като се отмени извънредното положение”, каза Борисов.

Той обаче отказа да призове църквата за промяна на великденските служби, за да не се разнася заразата. “Църквата е Божие дело, а аз в делата на Господ не се меся. Но говоря всеки ден с владиците. Нашите владици и попове са интелигентни хора и съм сигурен, че ще направят така, че хората да не се заразяват”, заяви още премиерът.

От неделя щабът ще дава изявления вече само веднъж на ден - в 17 ч, в Министерския съвет.

28 дни задължителна карантина за лица с потвърден COVID-19

Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев

Задължителна 28 дневна домашна карантина ще има за всички лица, за които е потвърден COVID-19. Това гласи заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Става дума за лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура, по-висока от 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

Същият срок на карантина важи и за всички, които са лежали в болница с COVID-19, като 28-те дни се броят от датата на изписването от лечебно заведение.

5 млрд. лв. резерв има държавата, ще стигне за 3 месеца

Според премиера Бойко Борисов държавата трябва да издържи 3 месеца с парите, които има.
Според премиера Бойко Борисов държавата трябва да издържи 3 месеца с парите, които има.

Държавата разполага с 5 млрд. лв. резерв, който може да похарчи, и прави разчети тези пари да стигнат за 3 месеца. Така във фискалния резерв ще останат 5 млрд. лв., които правителството не може да харчи.

Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в събота.

“Разчетите, които прави в момента държавата за подпомагане, са за три месеца криза. Дано издържим”, каза той. Едва след отминаването на тези три месеца можело да се мисли за външни заеми, с които да се финансира възстановяването на икономиката.

Думите на Борисов дойдоха в отговор на исканията на бизнеса за разширяване на спешните икономически мерки заради кризата, предизвикана от ограничителните режими заради епидемията от коронавирус и въведеното извънредно положение.

“Най-важното в момента е да има пари за лекарите, полицаите и пенсионерите”, добави Борисов.

“Ако издържим 3 месеца, след това ще има фондове за възстановяване, така че, като оздравеем, икономиката да се вдигне”, каза той. “Нека погледнем колко пари има на фирми и граждани в банките, те също могат да бъдат ползвани от фирмите”, препоръча премиерът. “Някой очевидно си мисли, че ще успее да излезе от тази криза още по-богат”, заключи той.

“Само след 3 месеца същият бизнес ще ми иска пари за възстановяване. Защото то е като при обикновения грип - болен си, седиш вкъщи да ти мине и след това животът продължава отново”, каза Борисов. Заради това държавата трябвало да издържи три месеца с парите, с които има, а едва тогава да тегли външни заеми, ако се налага.

Силните ограничения вероятно ще продължат до 2 месеца, стана ясно от думите на члена на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев. Думите му бяха по повод отлагането на имунизационния календар на бебетата и малките деца.

“Днес заедно с Дончев, Горанов, Караниколов говорихме с шефа на МВФ Кристалина Георгиева за мерките по света. 81 държави са поискали пари. В началото се очакваше да са 3-4”, каза още премиерът.

Борисов обяснил, че разумната политика на правителството в последните години позволявала гъвкавост в кризата и предприемането на мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Георгиева е похвалила премиера за навременните мерки срещу коронавируса.