Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.Й. От къщата на мъжа в с.Джерман са иззети близо 42 кг. марихуана.При претърсване в новострояща се къща в селото, полицаите открили етаж, оборудван с въздухопроводи и лампи за отглеждане и сушене на канабис.

Мъжът живеел в с. Джерман, община Дупница. В РУ на МВР гр.Дупница е била получена информация, че в местността „Среден рид“, над вилна зона „Липите“ в района на селото, както и в новопостроената си триетажна къща около нея, отглежда наркотични вещества.

На 11.10.2018 г. оперативна група проверила получената информация. В гориста, разчистена от дървета, стръмна и трудно проходима местност била открита нива, оградена с мрежа. Близо до нея имало навес, с който наркотиците да се изсушават . Под него имало чували с набрани растения. В момента, в който униформените наближили нивата, 48-годишният мъж поливал растенията с маркуч. Мъжът побягнал и успял да се укрие. По-късно в същия ден е бил претърсен и иззет паркираният наблизо автомобил на Б.Й. В него бил намерен чувал с марихуана. Къщата на обвиняемия в с. Джерман също е претърсена.

В приземния етаж на къщата били намерени монтирани кухненски шкафове. Те били изцяло облицовани от вътрешната страна с алуминиево фолио и бил монтиран и въздухопровод, представляващ гъвкава тръба. Разследващите открили и чували с торфен субстрат и почвена смес.

В таванското помещение на новопостроената къща били намерени дървени рамки, обковани с мрежа против комари. Върху тях била разстлана за сушене на канабис. Наркотикът бил открит и в множество различни чували.

В непосредствена близост до къщата били намерени oще торби с марихуана. Освен това наоколо били открити няколко скривалища, представляващи вкопани хоризонтално в скалата ПВЦ тръби, затворени с пластмасови тапи. В тях също имало полиетиленови пликове с канабис. Наблизо бил открит и кашон със саксии, пластмасови чаши и касетки със засадени в тях растения с различна големина.

В хода на досъдебното производство са били извършени физико-химични и ботанически експертизи. В тях е описан механизма на производство на разсада за наркотика. Посочено е още, че от събраните веществени доказателства може да се направи обоснован извод за наличие на завършен цикъл за производство на канабис, извършван от обвиняемия.

Предстои наказателното производство срещу Б.Й. да продължи в съда.