Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо средно през 50 г. се появява вирус като COVID-19

COVID-19 е съвсем нов щам от рода на коронавирусите, който се появява след т.нар. антигенен шифт. Явлението е характерно средно на всеки 50 години и се превръща в пандемия.

Това смятат лекари. Периодът е условен, може да минат само 10, а може и 100 години между две подобни зарази. Предишния път

масово разболяване и смърт е имало след Първата световна война от т.нар. испанска треска. Тя е убила около 50 милиона души.

От какво е породено? Заразните бацили имат свойството постоянно да се променят. Когато измененията са незначителни, експертите говорят за антигенен дрифт, който е резултат от мутации в гените на вируса. Това явление може да предизвиква епидемия в определени райони.

Когато настъпят сериозни антигенни промени, това се нарича антигенен шифт. Получава се от смесване на гени от човешки и животински вируси. Точно тези щамове са способни да доведат до пандемия в цял свят. Причината е, че хората нямат никакъв имунитет към новия щам. Затова той засягат масово населението в много страни и континенти.

Всички се интересуват дали коронавирусът ще продължи да мъчи жителите на Земята всяка зима, или ще бъде победен още тази година?

Възможно е коронавирусът да

се връща отново и отново всеки сезон.

Тук вероятните хипотези за развитието му са четири. Най-благоприятната е, ако COVID-19 има ниска степен на мутация и ниска смъртност. Тогава ще се измисли ваксина и дори тези, които не си я поставят, ще са изложени на по-малък риск. Това е, при положение че в бъдеще COVID-19 е по-слаб от тази година и по-стабилен от обикновената настинка, която се появява всяка година и е различна.

В случай на ниска степен на мутация, но висока смъртност наистина ще се нуждаем от ваксина, смятат експертите.

Подобно на

едрата шарка,

която е била

смъртоносна напаст дълги векове,

но е ликвидирана, след като през 1796 г. е измислена ваксина. Същото се е случило с детския полиомиелит, който е бил голям проблем до 50-те години, когато е унищожен.

Третият вариант е висока степен на мутация на вируса, но ниска смъртност. Тогава е невъзможно да се изобрети ваксина, но няма и от какво да се притесняваме.

Висок риск ще има за хората с астма,

които трябва да предприемат мерки, но за останалите няма да е никакъв проблем.

Най-опасната хипотеза - висока степен на мутация и висока смъртност, за щастие, е най-слабо вероятна според експертите.

С течение на времето леталният изход от който и да е вирус намалява. Хората привикват към него, така както са обръгнали към сезонния грип и настинката.