Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емоционални постове във фейсбук на родителите на 4-годишно момиченце с двустранна пневмония във Велико Търново ужасиха

10 други двойки родители от града, чиито деца не са доизлекувани от различни заболявания, но настояват да ги изпишат заради евентуална зараза

Седем деца от София са заразени с коронавирус. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според лекари от “Пирогов”, където са децата, най-вероятно става въпрос за нови случаи в отбора по баскетбол, чийто треньор бе в болница с коронавирус. В същия отбор играе и племенникът на Тити Папазов, който също се оказа заразен, но без симптоми.

В тази бройка не е 4-годишното момиченце, чиито изплашени родители звъняха на медии и алармираха чрез фейсбук за ситуацията с него във великотърновската болница. Двамата фотографи Мариета Томова и Георги Величков първоначално поискаха помощ от медиите за детето си. Според тях то е с двустранна пневмония, състоянието му се влошавало и никой не предприемал нищо. Официално от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” потвърдиха случая, извикан е специалист инфекционист, взета е проба, назначено е било антибиотично лечение. Часове след емоционалните постове на родителите

бащата изтри

критиката си

към болницата

и информира, че дъщеря му е на система, и благодари на всички, които са го подкрепили.

В резултат на фейсбук активността на семейството обаче 10 двойки родители са настояли децата им спешно да бъдат изписани от детското отделение, въпреки че не са доизлекувани. Д-р Стефан Филев, управител на болницата, който е баща на три деца, помоли чрез “24 часа” за спокойствие, от което имат нужда медиците, за да вършат своята работа.

В България 201 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус към 17 часа в понеделник. Капацитетът на ВМА и “Пирогов” да приемат нови болни се изчерпва, предупреди ген. Мутафчийски, който е и началник на Военна болница. И в двете заведения не всички отделени за болни с коронавирус легла са заети от доказани случаи, но има много силно подозрителни, които чакат да излязат тестовете им.

До 3 дни всяка

болница в

страната да

отдели легла,

на които да бъдат настанявани пациенти с коронавирус, предложи като мярка Мутафчийски. Според него това правило трябва да важи както за държавните и общинските, така и за частните болници. Предстои правителството да одобри предложението на шефа на оперативния щаб. България очаква помощ от китайски лекари, като се водят разговори с посолството на Пекин в София, обясни Мутафчийски.

Пета градска болница в е поставена под временна карантина заради двама с коронавирус. 59-годишна, завърнала се от Великобритания, е първият пациент с COVID-19 в Карлово.