Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ковчези са наредени в църква край Бергамо.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Ковчези са наредени в църква край Бергамо. СНИМКА: РОЙТЕРС

Аномалията Ломбардия - вирусът може да е мутирал там

Защо в северноиталианската област Ломбардия умират толкова много пациенти от коронавирус? Как така смъртността в Бергамо и Бреша е няколко пъти по-висока от която и да е друга провинция в Италия?

Именно заради изглеждащата вече без край верига от зарази и смъртни случаи в тази високоиндустриализирана и богата зона Италия надмина Китай и по брой смъртни случаи от КОВИД-19 на ден, и по общ брой смъртни случаи. В Китай процентът смъртност е 3,8, докато според данните от 21 март този процент в Италия е 9, а в Ломбардия – 12,1.

Първата хипотеза на експертите е, че в Италия реалният брой заразени е много по-голям. Според изследване, публикувано в изданието Science,

на всеки

регистриран

заразен се падат

по 5-10

нерегистрирани Ако това е така, то реалният брой заразени в Италия е десет пъти по-висок и в такъв случай нивото на смъртността би било близко до това в Китай.

Професор Дженифър Дауд от Оксфордския университет обяснява “италианския проблем” с един факт – с високата средна възраст на Апенините, по-висока от която и да е друга страна в Европа, а в света e втора в това отношение. Италия и Япония са “най-старите” страни, или с най-висок процент население над 65 г. Именно хората на възраст над 70 г. в Италия са най-често жертвите на коронавирус.

Много е

вероятно в

Ломбардия

КОВИД-19 да е

мутирал, предполага Мария Рита Джисмондо, директорка на лабораторията по микробиология на болница “Сако”.

“В Ломбардия има нещо, което не разбираме. Надминат беше броят на китайските жертви в много по-малка зона и за по-кратко време. Става нещо странно. Тази агресивност на вируса не може да се обясни. Всички версии са валидни и една от тях е, че вирусът вероятно е мутирал.” С тази цел Джисмондо призова научната общност да обедини силите си, за да разбере.

На подобно мнение е и италианската вирусоложка Илария Капуа, която е директорка на One Health Center of Excellence на Университета на Флорида, според която изключителната агресивност на вируса в Ломбардия може да се дължи и на факта, че там съществува негов особен щам, който да е по-различен от всички останали в Европа. И друг фактор обаче може би го благоприятства, каза тя в предаването “Димартеди” на тв канала “ЛаСетте”. Това е вирус, който се предава изключително по въздушен път, а знаем, че подобни на него са създавали в миналото проблеми в климатичните инсталации на хотелите. Следователно възможно е болниците в Ломбардия, които имат вземане-даване с тези огромни огнища на вируса, да са с климатични инсталации от такива нива и размери, че да не са в състояние да гарантират сигурността на хората с компрометирана имунна система. Според изследователката по-малка е вероятността в случая да играе роля и факторът замърсяване на околната среда.

Римският имунолог Франческо Ле Фоке от университетската поликлиника “Умберто I” има обаче своя версия за експлозията на епидемията в Бергамо. Според него

като неин

детонатор може

да е послужил

мачът “Аталанта

- Валенсия”

от Шампионската лига на 19 февруари, който се игра на стадиона “Сан Сиро” в Милано, близо до Бергамо. Или с други думи, като нищо всеобщият ентусиазъм и празнуване може да са благоприятствали за това мнозина присъстващи да са се накачили с вируса един от друг.

Струпването на хиляди хора, сплотени в еуфория, прегръдки, целувки, може да е допринесло за репликирането му. Така се стига месец по-късно до експлозия от смъртни случаи в тази зона заради многото заразени. На този мач със сигурност са присъствали много от хората, които после не са имали външни симптоми на заболяването, но пък са го предали по веригата.

На подобно мнение е и Масимо Гали, който е шеф на “Инфекциозни болести” в миланската болница “Сако”: “Със сигурност този мач е бил важно място за разнасяне на заразата. Епидемията е тръгнала преди това - в провинцията на Ломбардия, на полето, в баровете, по земеделските панаири. Фактът, че след това десетки хиляди хора от тази зона се концентриарат на едно място, е много важен”. На стадиона в Милано идват и 2500 фенове от Валенсия, а на 13 февруари там е починал човек, за когото едва на 3 март се потвърждава, че е бил заразен с коронавирус според в. “Република”. За мача от Европейската лига в Милано отиват и хиляди жители от провинциите в Ломбардия, които после се оказват заразени. Според “Република” поне 540 от присъствалите от тях са заразени. 14 дни след мача, в зоната на Бергамо е бум от зарази с коронавирус. На 16 март ръководството на “Валенсия” съобщава официално, че

35 на сто от

персонала на

клуба, бил на

мача, е заразен

с вируса

Двама професори по икономика от Университета на Бон – Кристиан Байер и Мориц Кун, също имат своя хипотеза за високия процес заразност и смъртност в Италия. Според тях фактът, че в Италия много родители живеят с порасналите си деца е допринесъл за разнасянето на заразата. Според проучването им Италия заедно с Япония, Китай и Южна Корея, е в групата страни, в които над 20% от хората на възраст 30-49 г. живеят заедно с родителите си. В същото време във Франция, Нидерландия и Швейцария този процент е под 5. Изследователите казват, че подобно взаимодействие възрастни-млади като фактор за разпространение на вируса ще изчезне във времето, тъй като той ще се разпростре навсякъде. Те обаче подканват страните с чести контакти между бабите и дядовците и внуците като Сърбия, Полша, България, Хърватия и Словения, да вземат необходимите мерки веднага.

Тестовете в Германия са повсеместни, леглата в реанимация - повече, а пациентите – по-млади

Учените усилено търсят причините защо нивото на смъртност от коронавирус в Германия е много по-ниско, отколкото в други засегнати държави. От началото на епидемията там са починали само 93-ма души при 23 974 заразени. В Италия броят на убитите от КОВИД-19 достигна 4825 души, а 53 578 са с позитивен резултат за вируса.

Фактът, че процентът на загиналите в Германия е 0,3, а в Италия над 8, навежда на мисълта, че немците правят нещо, което другите страни може да последват, пише британският в. “Дейли телеграф”. Появиха се дори спекулации, че

крият истинския

брой на жертвите

Според експертите там пандемията е още на ранен етап и скоро ще се развихри. Но се сочат и други фактори за ниската смъртност. “Германия прави повсеместни тестове за болестта и така открива дори и най-леките случаи без симптоми”, казва д-р Майк Райън, спец по извънредните ситуации в СЗО. Колегата му проф. Лотар Вилер, шеф на института “Роберт Кох” в Берлин, обяснява, че така лекарите са имали ясна картина на заразата още в началото на епидемията.

“Успяхме много рано да разпознаем болестта, защото имаме преднина в диагностиката, определянето на патогена”, казва пред АФП Кристиан Дрощен, шеф на Института по вирусология към берлинската болница “Шарите”.

“Тестове, тестове, тестове” – това е мантрата на СЗО в борбата с коронавируса. Но германската програма за агресивно тестване едва ли е единствената причина за нищожния процент смъртност.

“Италия е известна с високата продължителност на живота. Там възрастните хора са много повече, но за нещастие, в сегашния случай това означава повече жертви на болестта”, казва д-р Райън.

Данните показват, че по света инфекцията поразява най-вече хора над 60 години, но в Германия не е така. Там възрастните, пипнали болестта, са много по-малко, отколкото в други страни. Може би е въпрос на късмет, но по-вероятно е, че масовите тестове откриват заразата на ранен етап и се предотвратява разпространението ѝ сред най-уязвимите групи.

В Германия заболяването плъзна най-напред главно сред сравнително млади хора в добро здраве, които не са най-застрашената група. Според Лотар Вилер в над 70% от потвърдените случаи става дума за пациенти между 20 и 50 г.

Берлинският вирусолог Кристиан Дростен припомня, че правилата в Германия за процедурите по тестване са много по-либерални, отколкото в други държави, където то е централизирано. “У нас всеки лекар може да ви направи тест за вируса и здравната каса ще плати”, обяснява д-р Дростен.