Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски

15 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас. Така заразените в страната стават общо 185. 

В днешния ден в София има 11 новозаразени - осем случая са потвърдени във ВМА, а три - в Националната лаборатория, в Стара Загора е установен един случай - в Карлово, в инфекциозното отделение, и в Бургас - два случая.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Интензивното отделение на белодробната болница "Св. София" е под карантина, защото има персонал с позитивни проби. Считано от днес Първа база на болница "Софиямед" и болница "Токуда" възобновяват своята работа с изключение на клиниките, където са открити позитивните болни.

Не са правени изчисления колко души ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата. В момента в болнични заведения са 30 души.

Пикът на заразата идва скоро, каза още той.

Новосъздаденият Медицински съвет към МС ще е полезен най-вероятно с лечебните алгоритми и обучението на персонала.

На въпрос дали извънредното положение да бъде продължено, ген. Мутафчийски посочи, че до 12 април ситуацията е динамична. Тогава ще се вземе решение какво ще се случи след това. Сега не може да се отговори на този въпрос.

Въпросът е допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяна епидемията. Ние все още не сме тръгнали - Испания и Италия тръгнаха. Ние все още сме в дъното на изкачването, не е ясно кога ще се изкачим и с каква скорост. Пикът ще бъде най-вероятно до две - три седмици.

Благодарение на взетите мерки се катерим по този начин, това са казали американски математици, с които работят математиците от БАН.

Когато здравите хора носят маски, те получават фалшиво спокойствие за себе си. Те няма да ги защитят.

Ако на възрастните хора дадем маски и ги изпратим навън, ние ще ги обречем на смърт, посочи още ген. Мутафчийски.

Винаги могат да се вземат по-строги мерки. Ние взимаме такива, за да не изтървем ситуацията, както става на много други места.

Когато се оформи щабът, нямахме нито един заразен, усещахме само опасността, отбеляза специалистът.

В Карлово РЗИ преприема мерките и снабдяването с предпазните средства.

Няма специалист, който да ни каже как се лекува коронавируса, но използваме добрите практики. В САЩ например прибягват до нашите практики.

Няма производител в Европа, който да снабди Италия с нужните маски. Премиерът успя да организира защитни шлемове, костюми, очила и маски за нас. Това се случи за безпрецедентно кратък срок, каза ген. Мутафчийски.

От Логистичния щаб редовно снабдяват медицински заведения, служители, общопрактикуващи лекари, гранична полиция с предпазни средства. Освен това се прави и целево разпределение.