Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава
Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев налага вето на част от закона за извънредното положение, приет от парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление. От думите му стана ясно, че връща текстовете за санкциите при разпространяване на фалшиви новини за заразата, за ролята на войската по време на извънредното положение и за пределните цени на всички продукти. За последното го призоваха преди дни от хранителните вериги, както и Мая Манолова.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава. Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията, се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

Радев даде да се разбере, че връща текста, въвеждащ глоби и затвор за разпространяването на невярна информация, свързана със заразата. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, няма дефиниция за невярна информация, но затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор, каза той. И обясни, че така експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура. И то в момент, когато била нужна алтернативна позиция. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие, предупреди държавният глава. Според него законът позволявал това положение да остане и след приключване на извънредното положение.

В момента в света и в България текат паралелно две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва и остава на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване, каза Радев. И допълни, че те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа, давайки пример, че всички засегнати страни приемат социални пакети в подкрепа на най-бедните, за изпадналите в безработица, за малките и средните предприемачи, като се отделяли милиарди.

Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, предупреди Радев и поиска правителството да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на очакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки, категоричен бе президентът. Според него така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на световния пазар се повишава, каза той.

Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции, за да се миниманизира риска от злоупотреба, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, каза още Радев и критикува, че е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса, критикува още президентът.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, категоричен е Радев. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един, ограничаването на контактите, личната хигиена и обществената солидарност, особено за опазване на възрастните хора, допълни той.

Надявам се депутатите да вземат под внимание мотивите ми, когато гласуват ветото, а правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, коментира още държавният глава. Ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България.

Гледайте на живо тук.

Очаквайте подробности.