Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова Кадър: Нова тв
Йорданка Фандъкова Кадър: Нова тв

„Аз съм привърженик на най-строгите мерки. Такива, които могат да се наложат в града. Карантината се прилага от министъра на здравеопазването, но аз участвам и заявявам своята позиция категорично. Отправям апел към всички граждани и полицаите да се спазва този режим, който е в момента”. Така пред Нова тв Йорданка Фандъкова коментира варианта за поставянето на София под карантина.

Фандъкова обясни, че въпросът за градския транспорт и метрото в София се обсъжда непрекъснато. „Най-лесно е да се спре, но трябва да си направим сметка, че в града е нужно да работят хората, които са от жизнено значение. Това са лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите. Служителите на чистотата също. Не можем да оставим града без почистване и то в този момент. Към всички тях причислявам и полицаите. От нас зависи да осигурим този начин на придвижване”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет коментира и въведеното лятно разписание за част от автобусите от градската мрежа и струпването на хора в превозните средства заради разредения график. „Следим ситуацията непрекъснато. Линиите, които са натоварени, останаха на зимното си разписание. Намаляват се тези, в които няма пътуващи. Нека да си дадем сметка, че трябва да запазим и шофьорите. Ако се стигне дотам и те да отсъстват от работа, ще се наложи съвсем да спрем транспорта, което изобщо не ми се иска. Опитваме се да спазваме баланс, преразглеждаме ежедневно някои линии, за да може от една страна да има транспорт и от друга страна да запазим и шофьорите”, каза тя.

„Транспортът към Витоша е спрян още от петък. Искам да благодаря на всички граждани, които спазиха призивите и забраните. На Витоша и Панчарево обаче имаше много хора. София е голям град. Недопустимо е заради хора, които не са достатъчно отговорни, да страдат отговорните“, допълни Фандъкова.

„Отменихме „синя” и „зелена” зона с цел по-малко хора да използват градския транспорт. В последните два дни обаче видяхме, че много хора дойдоха с колите си в центъра и трудно се намираха места за паркиране. Тази мярка е до 29-ти март. Ако това струпване на автомобили обаче продължи и не можем да се съобразим, че тези места са за работещите хора, без които е трудно да продължи животът в града, тогава ще преразгледаме тази мярка”, коментира още градоначалникът.