Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 50 години пази в тайна авария в Космоса

Любимка на съветските лидери - Брежнев позволява развод, Тодор Живков подарява 1000 български рози

Най-великата жена на XX век Валентина Терешкова успя да раздели Русия 56 години след полета си в Космоса.

Национален символ или удобната вечна любимка на властта?

Валентина, която десетки години живее в изолация и избягва интервюта, направи изненадваща изява като депутат от “Единна Русия”. Тя е вносител на предложението в конституцията на страната да бъде записано, че президентът няма мандатност, с което изтрелва Путин до безкрайност на неговото управление.

83-годишната Терешкова

е подложена дни наред на унищожителна критика

от противниците на президента, които подлагат на съмнения дори събитията около полета й извън Земята. Според най-крайните мнения тя се ползвала с личното благоволение на генералния секретар на комунистическата партия Никита Хрушчов и далеч не е била най-подготвената за изстрелване в орбита. Излязоха дори някои неизвестни досега факти от събитията зад скафандъра.

В далечната 1963 година Терешкова е избрана за командир на кораба "Восток-6" и отговаря на кодовия сигнал "Чайка".

Преди да се качи на совалката, Валя далеч не е фаворит за мястото. След полета на Юрий Гагарин лично Никита Хрушчов искал точно съветска жена да излети първа в Космоса. Търсели подходящи девойки в клубове по парашутизъм.

Валентина привлича вниманието, защото е отговорен секретар на комсомолската организация в Ярославълския тъкачен комбинат, където работи. За тестове са избрани общо пет момичета. За разлика от останалите Валя нямала висше образование. Не е покрила и всички тестове с отличен, проговарят след години от екипа, зает с подготовката им.

През 2000 година за първи път един от лейтенантите в мисията проговаря, че Хрушчов избира нея заради богатия й комсомолски опит. Мисията й е не просто да се качи в Космоса, но и след това да разкаже на всички “съветски братя” за големия успех на човечеството.

Години след полета

Терешкова пази пълно мълчание

какво се е случвало там, горе. Едва през 2013-а на пресконференция в Москва тя за първи път разкри публично части от строго пазена тайна. Спускането й обратно към Земята след 71 часа в Космоса е на косъм от трагична развръзка.

В края на полета тя установява, че има техническа неизправност в автоматичната програма на кораба - вместо да се спуска, "Восток-6" започва да се издига нагоре. За ситуацията докладва веднага на генералния конструктор и основател на руската космонавтика Сергей Корольов и на Юрий Гагарин, които са държали връзка с нея. Това са хората, които реагират светкавично, предават й нови данни, тя ги вкарва в компютъра и системата за спускане започва да работи. Корабът е овладян.

След приземяването обаче

Корольов моли Терешкова да не говори никому за произшествието

Поне това казва тогава първата жена космонавт. Впоследствие се появяват информации, че властта години наред е следяла изкъсо Валентина, за да е сигурна, че няма никакъв риск тя да издаде случката. Медиите в Русия припомнят случай, че още през 80-те години по време на публично събитие генералният конструктор Корольов казва думите: "А всъщност по моя вина тя можеше да не се върне от Космоса". Валентина разкрива още една тайна – тя е трябвало да се приземи с парашут, но силите едва й стигат, за да го управлява.

“Отдолу под мен имаше езеро, мислех си, че това е краят.

Ударих се силно

в херметическия шлем,

накрая се отскубнах от парашута” – разказва Терешкова. Когато ръководителите на СССР я виждат, първото им нареждане е да скрие синините по лицето си, защото не може да се покаже така пред народа. Валентина така и не проговаря за някои разкази на хора от екипажа, според които тя на няколко пъти изпада в паника и след затварянето на люка отчаяно крещи “Пуснете ме”.

След кацането й на Земята животът на родената на брега на река Волга състезателка по скокове с парашут се променя коренно.

През цялото време

личният й живот е в графа "секретно"

Друга съветска космонавтка – Валентина Владимировна, казва за нея, че всички избори в живота й са направени от партията вместо от нея. Такъв е и първият й брак с космонавта Андриян Николаев.

"Звездната двойка" Николаев - Терешкова се ражда буквално "по решение" на съветските партийни ръководители", казва Владимировна.

Всички съветски лидери присъстват на сватбата. "Космическото семейство" е гордост за цялата нация. Бракът им не върви, двамата не си говорят с месеци, но минава много време, преди да получат разрешение от най-високо ниво, че

официално може

да обявят раздялата си

Валя се омъжва по желание на Хрушчов и се развежда с личното благоволение на Леонид Брежнев, за което му остава признателна и вярна. Като благодарност тя усилено продължавала партийната си дейност като депутат във Върховния съвет на СССР и вицепрезидент на Международната федерация на жените.

Заради Брежнев животът й е застрашен. На 22 януари 1969 г. оцелява при атентат срещу Леонид Брежнев, организиран от бившия съветски офицер Виктор Илин. Недоволен от службата си в казармата и дълбоко разочарован от съветската военна намеса в Чехословахия няколко месеца по-рано,

Илин краде два ръчни пистолета „Макаров”

и бяга от поделението си близо до Ленинград.

Младият офицер пътува до Москва и облечен във военна униформа, се доближава до маршрута, по който се очаква да мине кортежът на Брежнев и на придружаващите го четирима космонавти, сред които е и Терешкова. Самият атентатор си спомня за случилото се: "Първият автомобил беше само на 3-4 метра от мен.

Извадих пистолетите,

но никой по никакъв начин не реагира. Тъй като стъклата на автомобилите бяха затъмнени, аз нямаше как да видя кой е вътре и къде седят, затова предположих, че лидерите са във втората кола и открих огън по нея".

В колата обаче е не Брежнев, а космонавтите. Двама от тях - Алексей Елисеев и Алексей Леонов, си припомнят историческия ден: "Първата ни реакция беше да се нахвърлим върху Терешкова, за да остане тя невредима. Все пак знаем, че това, което се случва, не зависи от нас". "Започнаха да летят стъкла в колата.

Чувствах как куршумите ми минават

само на сантиметри от главата". С двата пистолета в ръце Илин успява да отправи 14 изстрела по колата на космонавтите, след което е повален на земята от милиционерски мотор. Това са лични неща, те са ми скъпи до един, но само ние знаем значението им”, казва Валентина в едно от редките си интервюта.

Терешкова с лекота печели симпатиите и на останалите социалистически лидери. Тя има получени звания от всички републики, включително и от България - “Герой на социалистическия труд”, орден “Георги Димитров”, медал “За укрепване на братството по оръжие” почетен гражданин на София, Бургас, Петрич, Стара Загора, Плевен, Варна.

Един от най-запомнящите си дарове получава от Тодор Живков -

1000 червени български рози

Тя е споменавала този факт в няколко документални филма за нея. Описва Живков като “странен човек”, а самата тя останала изненада от неочаквано щедрия му подарък към нея.

Според медиите в Русия, след като години наред е любимка на съветската власт, тя бързо става част от близкото обкръжение на президента Путин. Някои анализатори изказват мнение, че е избрана за вносител на предложението заради авторитета си пред обществото и това не е нейно лично решение. Тя обаче никога не противоречи на лидерите.

През 2017 г. Путин я поздрави лично за 80-годишния й юбилей, като й връчи орден “За заслуги към отечеството I степен”.

“От времето на вашия легендарен полет в Космоса

вие сте била за

всеки от нас

пример за служба

на отечеството. Вие и днес продължавате неуморно да се трудите в Държавната дума. Благодаря ви за всичко и ви поздравявам", заяви тогава Путин. Медиите в Русия веднага отбелязаха, че президентът много рядко изказва подобно лично отношение към която и да е публична фигура в страната. Тогава във вестник “Газета” се появява и подробен очерк за нея със заглавие “Жената, спечелила Хрушчов и Путин”.