Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама влиятелни принцове от кралското семейство са затворени във вила

Братът на краля и бившият престолонаследник (до 2017 г.) са обвинени в заговор срещу Мохамед бин Салман

Саудитска Арабия бе разтърсена от нова междуособица в кралския двор и обвинение в опит за преврат. Двама високопоставени принцове бяха задържани, с което престолонаследникът и фактически управник на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман изпрати силно послание срещу критиците си в кралското семейство: “Не смейте да се противопоставяте на моето наследство на трона”.

Основната

мишена е братът на престолонаследника

принц Ахмед бин Абдулазиз ал Сауд. Той е сред тримата членове на Съвета за вярност - кралския орган, който подкрепя традиционната линия на унаследяване (от брат на брат) и се противопостави на Мохамед бин Салман.

Последният стана престолонаследник през 2017 г. с дворцов преврат. Принц Ахмед е бил задържан, след като се е върнал от пътуване в чужбина през нощта. Той е помолил семейството си да му даде традиционното палто, носено на официални поводи, което означава, че може да направи изявление, смятат източници от двореца.

Задържан е и принц Мохамед бин Найеф, племенникът на монарха, който бе титулуван като престолонаследник до 2017 г., когато крал Салман го замени с принц Бин Салман. Двамата се намират в кралски вили в столицата Рияд и на някои е разрешено да се свържат със семействата си, посочват източници на местните медии.

Според тв “Ал Джазира” двамата високопоставени членове на фамилията са били арестувани за заговор за преврат и държавна измяна, за да предотвратят възкачването на престола на Мохамед. В. “Ню Йорк Таймс” твърди, че обвиненията са били за непристойно поведение, а не за заговор срещу престолонаследника.

Принцовете са били предупредени да спрат да критикуват лидера на Рияд. Като председател на заседанията на Меджлиса принц Ахмед неотдавна попита престолонаследника какво е мнението му по няколко важни теми, между които и

за плана на САЩ

за израелско-

палестинския конфликт,

казва информиран източник пред “Ню Йорк Таймс”.

Въпросът дали 78-годишният принц Ахмед бин Абдулазиз и принц Мохамед бин Найеф ще имат някакви претенции за престола, ако 84-годишният крал Салман умре или абдикира, е спорен. В исторически план престолът на кралството е предаван от брат на брат. Някои хора от кралския двор искат принц Ахмед, брат на краля, да бъде коронясан вместо Мохамед бин Салман. Кралските кръгове, които се стремят да променят линията на унаследяване, са разглеждали принц Ахмед като възможен избор, който би получил подкрепа от влиятелни членове на семейството, силите за сигурност и някои западни страни.

Принц Ахмед

има слаби позиции

след завръщането си в Рияд през октомври 2018 г. след двумесечен престой в чужбина. Оттам той разкритикува саудитското ръководство, като реагира на протестиращи срещу Ал Сауд пред лондонска резиденция. Саудитски наблюдатели казват, че няма доказателства, че той иска да седне на трона.

Другите двама членове на Съвета за вярност, които се противопоставиха Мохамед бин Салман да стане престолонаследник през 2017 г., са по-млади и не толкова изявени като принц Ахмед. Единият от тях живее в чужбина. Съветът за вярност, съставен от по един член на всяко семейство от 34-имата синове на Абдулазиз, е конституиран така, че стотиците принцове, съставляващи следващото поколение на кралското семейство, да се обединят зад новия крал.

Другият арестант - Мохамед бин Найеф, племенник на краля, беше престолонаследник до 2017 г. Според американските разузнавателни агенции той е бил

доверен източник

на информация

от години

Помагал е да се предотвратят терористични атаки срещу Държавния департамент и ЦРУ, докато е бил ръководител на програмата за борба с тероризма на кралството. Анализатори смятат, че престолонаследникът е предприел жестоките действия, за да затегне властта си поради опасения, че недоволните принцове може да се обединят около Ахмед бин Абдулазиз и Мохамед бин Найеф като алтернатива за трона, твърдят източници и висш чуждестранен дипломат пред “Ню Йорк Таймс”.

Мнозина разглеждат случилото се като превантивна мярка, която има за цел да осигури възкачването на принц Мохамед на престола и да потуши ропота на недоволство в управляващата фамилия Ал Сауд срещу тази перспектива.

Те са и предупреждение, за да се гарантира съгласието на Съвета за вярност, “когато му дойде времето".

“Това е подготовка за прехвърляне

на властта

казва един от източниците. - Ясно послание към семейството, че никой не може да каже “Не” или да се осмели да го предизвика.”

Ако 34-годишният принц наследи баща си, това ще бъде първото поколение предаване на властта след смъртта на основателя на държавата Абдулазиз ибн Сауд през 1953 г., последван от шестимата му синове.

Високопоставен чуждестранен дипломат твърди пред в. “Ню Йорк Таймс”, че задържанията са удар по имиджа на страната в чужбина точно когато изглежда, че се възстановява от ескалацията на скандала около убийството на журналиста Джамал Хашоги и критиките за хилядите цивилни жертви в Йемен при въздушни удари на Саудитска Арабия срещу хутите.

Това е допълнително укрепване на властта, след като през 2017 г. престолонаследникът Мохамед задържа високопоставени кралски особи и изтъкнати саудитски бизнесмени в хотел "Риц - Карлтън" в Рияд - сигнал, който обезпокои инвеститорите. Съвсем доскоро изглеждаше, че

е дошъл край на тези дни на неизвестност,

когато страната пое тазгодишното председателство на Г-20.

Според негови критици престолонаследникът трудно ще ръководи държавата в международен план след убийството на Хашоги през 2018 г. от саудитски агенти, а във вътрешен план някои принцове са недоволни, че принц Мохамед силно ограничи движението им и постави свои пазачи, които да му докладват. Действията на Мохамед бин Найеф например са силно контролирани и наблюдавани от 2017 г.

Друг източник, близък до кралския двор, твърди пред “Ню Йорк Таймс”, че престолонаследникът може би е искал

да разчисти

пътя си преди президентските избори в САЩ,

опасявайки се, че загуба на Доналд Тръмп може да повлияе на неговото положение. Чуждестранен дипломат твърди, че може да е атакувал чичо си и братовчед си и от прекомерна предпазливост, защото „американците може някой ден да се обърнат към тях“.

Саудитските власти не потвърдиха и не коментираха арестите, които не се отразяват от тамошните медии. Министерството на медиите не отговори на подробни искания за коментар, пише в. “Ню Йорк Таймс”.