Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕРБИ: Белгия и Австрия завършиха 4:4 в уникална драма, а сега се изправят отново в реванш.
ДЕРБИ: Белгия и Австрия завършиха 4:4 в уникална драма, а сега се изправят отново в реванш.

 

Най-силните балкански футболни нации могат да кажат сбогом на европейското първенство през 2012 г. още през уикенда.
Тоталното пропадане на българския футбол беше последвано от двете най-силни школи в региона - Сърбия и Румъния. Те ще имат последен шанс да останат в битката за разпределение на отборите-финалисти, ако не паднат през уикенда.
Най-тежко е положението на "плавите". Финалистите от световното първенство в ЮАР през 2010 г. спечелиха

едва четири точки

в досегашните си 4 срещи. Те ще бъдат домакини на Ейре. Британците не познават поражението в досегашните си мачове. Те победиха като гости друг финалист от Мондиал'10 - Словения (1:0), и завършиха наравно у дома срещу фаворита в група "C" Италия (0:0).
"Това е последният ни шанс не само да се върнем в битката за Евро 2012 г., но и да се реваншираме пред нашите фенове - обяви капитанът на тима Деян Станкович, който ще изиграе 96-ия си мач с националната фланелка. - Победата ще ни изведе няколко места напред в класирането. Няма да е лесно, защото Ейре играят много затворен футбол."
Наставникът на сърбите Владимир Петрович

няма да разчита

на една от звездите си - Неманя Видич. Защитникът на "Манчестър Юнайтед" се възстановява от контузия. Треньорът повика в тима опитния Марко Пантелич. Той ще партнира в атака на Никола Жигич, който е вкарал три гола за своята страна в досегашните квалификации.
Сърбите се изложиха жестоко в два от домакинските си мачове и бяха освирквани от навиячите в Белград. "Плавите" изненадващо загубиха от Естония с 1:3 и направиха равенство със Словения 1:1. После дойде драмата в Италия, където сърбите загубиха служебно с 0:3 заради нахлуване на фенове на терена и други ексцесии. Лошите резултати ги пратиха на предпоследно място в класирането. Зад тях е един от най-слабите отбори в Европа - Файорски острови. При нов провал лудите запалянковци на "плавите" са способни да пребият своите любимци.
В другия мач от група "C" Словения ще бъде домакин на лидера Италия. Ако "адзурите" спечелят двубоя, те ще дръпнат сериозно пред своите преследвачи. Според регламента на УЕФА директно за Евро 2012 г. се класират победителите в деветте групи, както и най-добрият втори тим. Останалите подгласници ще играят плейоф за определяне на другите четири финалиста. Домакините Украйна и Полша се класират автоматично за надпреварата и ще оформят 16-те отбора, които ще спорят за титлата.
Ситуацията при Румъния

не е по-лека

Северните ни съседи имат тежко гостуване на коравия тим на Босна. Двубоят в група "D" ще елиминира всички шансове на загубилия да продължи в борбата за класиране. Босненците са четвърти в класирането с 4 т. от три мача. Румънците са изиграли същия брой двубои, но имат само две точки.
"Все още сме в играта, защото нашата група е много оспорвана и пет отбора имат шансове да се борят за първото място - коментират медиите в Румъния. - Мачът с Босна може да бъде решаващ за Разван Луческу. Бъдещето му е заложено на карта. В досегашните си изяви националният отбор показва безлична игра срещу отбори с

по-нисък потенциал

Румънците направиха равенство у дома срещу Албания. Завършиха реми като гости на Беларус и бяха надвити от Франция в Париж с 0:2. Това прикова Адриан Муту и неговите съотборници на предпоследното място в класирането. Изненадващо Беларус е единственият отбор в групата, която няма загуба.
"Оправданията с подмладяване на тима няма да свършат работа - предупреждават медиите в Румъния. - Може и да имаме един от най-младите отбори в Европа, но е смешно да се излагаме срещу тимове като Албания и Беларус."
Последен шанс да изплува има и Белгия. Селекционерът Жорж Леекенс се намира в много тежка ситуация преди гостуването на Австрия от група "А". Неговият тим е четвърти със скромен актив от четири точки. Едноличен лидер е Германия. Бундестимът записа 4 успеха в четири мача и е на пет точки от втория Австрия.
"Ако не спечелим този мач, означава на практика, че няма да участваме на пето поредно голямо първенство - смята най-опитният играч в тима Тими Симонс. - Мотивацията е много сериозна, но невинаги това помага."
Белгийците направиха драматично равенство като домакини на Австрия 4:4. Гостите водеха с 3:2 до 87-ата мин. Тогава Белгия направи пълен обрат до 4:3 в рамките само на 180 секунди. Австрийците

не се предадоха и изравниха

в третата минута на продълженията. Турция, които стигнаха до полуфиналите на предишното Евро 2008, също не са в много добра изходна позиция в група "А". Възпитаниците на Гус Хидинг загубиха изненадващо от аутсайдера Азербайджан с 0:1 като гости. Другото им поражение е от тоталния фаворит Германия с 0:3. За сметка на това имат две победи - над Казахстан и над Белгия, които отреждат трето място на тима с шест точки. Австрийците са втори със седем.