Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ресторант в Лондон е празен заради заразата.
Ресторант в Лондон е празен заради заразата.

Неясните мерки срещу коронавируса във Великобритания ще засегнат много от нашите сънародници, които работят като самонаети в страната. Така най-често се трудят строителни работници, чистачи и домашни помощници. Освен че няма да имат работа заради призива за самоизолация, за момента няма механизъм да получат и парично обезщетение.

Около 5 млн. жители на Острова са в това положение. Притеснения има и за останалите 28 млн. работещи заради призива на премиера Борис Джонсън всеки да се самоизолира за 14 дни, ако някой в семейството му кашля. Причината е, че няма регламент как това да се докаже пред работодателя, за да може той да плати болнични.

Освен това минималната сума за тях е 94,25 паунда на седмица, докато средният доход през декември е бил 544 паунда. Има и праг да си изкарвал поне 118 паунда седмично, за да разчиташ на обезщетение, което пък ще засегне 1,7 млн. трудещи се на непълен работен ден.

Британският бизнес е бесен, че правителството официално не обявява извънредно положение и не затваря обществените места, въпреки че са празни. Така собствениците на ресторанти и заведения не могат да получат застрахователни обезщетения. Лондон вече е пуст, след като бе обявено, че епидемията в столицата се развива най-бързо.

Междувременно призоваха британските граждани да се въздържат от пътувания в чужбина следващите 30 дни.