Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група чужди туристи са били докарани и настанени в хотел на "Лъвов мост", съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след видеоконферентната си върка с Европейския съвет. Районът там е отцепен.Туристите са британци от Банско, където се появи огнище на коронавирус.

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал. Не стига, че заразили Банско, ами сега и София, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приключва. Изключения няма", отсече министър-председателят.

България е готова да затвори границите за граждани от трети страни за месец веднага, заради коронавируса, но очаква точни указания от Европейския съюз. Чакаме от кога и списък в какви случаи се допускат изключения, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на Европейския съвет, което продължи над 2,5 часа в интернет.

До 22 ч. всички наши сънародници, които са спрени на някои граници ще бъдат придружени с полицейски ескорт, за да си дойдат в България, съобщи Борисов, който цял ден води преговори за прибирането им. А преговорите били изключително трудни, защото всички лидери обяснявали, че здравето на техните граждани е най-важно. "Да, но но и на нас ни е важно нашето. За нашите говорих с колегите в Турция сънародниците ни, които са блокирани в Мароко, да успеем да ги докараме до Турция и оттам да ги приберем", каза още Борисов.

Премиерът отново призова да се спазва карантината и благодари на Христо Стоичков и на всички спортисти и артисти, които дават пример. "Ако мислите, че е приятно да затваряш цял град, никак не е приятно", каза Борисов. И съобщи, че туристически компании, които си позволиха да докарат толкова туристи в Банско в момента са ги настанили в хотел на Лъвов мост. Той е поставен под карантина и всеки момент ще бъде осигурен специален кордон до летището им с автобус. За шофьорът пък ще бъдат всети всички необходими предпазни средства.

И пак повтори, че България ще участва в общата поръчка на ЕС за маски, защитни облекла, ръкавици и др. Имаше опит за малък скандал, но председателят на ЕК прояви разбиране, с мое писмо те приеха, че е достатъчно надеждно нашето желание да влезем в тези поръчки, обясни Борисов. Само докато слизал от кабинета си до залата за пресконференции пък му се обадили премиери да питат за защитните ни облекла.

Европейските лидери са договорили и чест коридор за стоките и товарите. Заехме се всички да го спазваме, за да можем да запазим икономиката, съобщи още Борисов.

Ние сме във война, реална война, защото противникът, който имаме, е невидим, лети във въздуха и нанася щети, цитира Борисов френския президент Еманюел Макрон.

Припомни, че са поръчани и 150 000 маски от Индия, а от резерва се освобождава и още спирт. Помоли предприятията да спазват инструкциите за предпазни мерки и бе категоричен, че ако не се спазват правилата ще се затварят фирми.

Според него не е необходимо военното положение и напомни, че от години не е въвеждано извънредно положение. Но държавата има план за по-тежка ситуация - подготвят се допълнителни сгради, санаториуми на МВР. Но ако спрем съвсем нашата икономика, ако спрем тази тясна вадичка, която в момента тече, ще я убием, нашата икономика е крехка. НЕ Ако тази криза продължи, ние ще влезем в още по-голям дефицит. Събрани пари лесно се харчат - имаме резерв, но не ме вкарвайте в популизъм. Да не платим сметки за ток, ами те ще се натрупат, кой да ги плати. Аз мога утре да изтегля 10 млрд. лв. и да ги раздам. Това ли е държавническото управление - да ме харесат. Аз искам да запазя държавата, да защитя нашата родина. Искам да си изкарам мандата,нито искам да ставам президент,нито да се занимавам повече", категоричен бе Борисов.

Поздрави,