Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Просветният министър Красимир Вълчев
Просветният министър Красимир Вълчев

l Пет варианта за извънредната ваканция - най-лошият е да продължи и след Великден

l Сигурно е обаче, че няма да има нулева година, покрити били 60% от материала

l Може да се учи и в съботите

Не съветвам никого да си прави планове за почивка през юни.

Този призив отправи към родители и ученици министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник.

“Не защото ще се удължи учебната година, а защото не е ясно докога ще продължи настоящата ситуация”, уточни министърът. От описаните от него варианти обаче стана ясно, че удължаване на учебната година е напълно реален сценарий.

Един от петте варианта за развитие на кризата е ваканцията за учениците да бъде продължена до Великден. Най-оптимистичният е училищата да отворят врати още на 29 март. Вариант 2 е да не се учи до 6 април, докато при третия се включва още една неучебна седмица - до 13 април. Следващата възможност е ваканцията да продължи до Великден и учениците да са на чиновете си от 21 април. При последния точна дата няма, а се работи спрямо разпространението на заразата.

Пролетната ваканция ще се трансформира във великденска, ако се случат първите три сценария - до 13 април, обясни министър Красимир Вълчев.

Със сигурност обаче няма да има нулева година, защото вече са преподадени 60% от материала. И на учителите, и на учениците им трябват още само 30-35 учебни дни, за да бъде завършена годината, обясни министърът.

“В зависимост от ситуацията ще мислим дали да се учи в събота и неделя, или през юни, но не знаем докога ще продължи. Най-лошият сценарий е да е до датите на изпитите. Във всички други варианти ще се редуцира материалът за матурите”, каза Красимир Вълчев.

Засега не се планира промяна на датите на задължителните изпити след IV, VII и XII клас. Това ще стане, ако извънредното положение продължи до датите им, но този сценарий се разглежда като най-лошия. При необходимост от изпитните въпроси ще отпадат теми, за които времето не е стигнало да бъдат преподадени. Ако пък карантината продължи дълго, може да останат теми само от първия срок.

Предварителни кандидатстудентски изпити в университетите няма да има. Няма нищо драматично в това, а и предварителните изпити правят така, че дванасейтокласниците да не учат, защото са спокойни, че са приети, добави министърът на образованието.