Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки посетители слушат изпълнението на група музиканти в бар в лондонския квартал Ковънт Гардън.
Десетки посетители слушат изпълнението на група музиканти в бар в лондонския квартал Ковънт Гардън.

Кралицата под карантина, както и хората над 70 г.

Тактиката на Великобритания за справяне с коронавируса е тотално различна от всички останали държави, което кара много медици да смятат, че властите опитват да се справят със заразата чрез създаване на стаден имунитет.

Правителството в Лондон не бърза да затваря училища, обществени места и да спира полети. Единствената по-сериозна мярка, която планира за тази седмица, е да призове хората над 70 г. да се самоизолират в домовете си, както и тези със сериозни здравни проблеми. Здравният министър Мат Ханкок обясни, че това се налага, тъй като те са най-уязвими.

Останалите жители са посъветвани

да останат

вкъщи за

седмица,

ако имат кашлица и температура, и да търсят лекарска помощ само ако състоянието им се влоши. През това време ще бъдат консултирани от медицински лица по телефона или по интернет какво да правят.

Според политическия редактор на ITV Робърт Пестън стратегията на британското правителство е да минимализира въздействието на КОВИД-19, като позволи на

вируса да

премине през

цялото

население,

създавайки стаден имунитет, но с много по-забавена скорост, така че най-нуждаещите се да получат медицинска помощ и здравните служби да не бъдат претоварени от броя на заболелите. Досега подобна стратегия е прилагана само за зарази, за които има ваксина. При нова болест, за която няма такава, трябва да се зарази определен процент от населението. Според главните медицински експерти на кабинета в Лондон ще трябва поне 70% да преживеят болестта, да създадат имунитет към нея, за да може тя да бъде спряна. Това означава около

47 млн. жители

на Острова да

се разболеят

и да оздравеят, около 1 милион да починат и още 8 млн. ще се нуждаят от животоспасяваща помощ. Затова стратегията е да се забави разпространението и да се предпазят най-уязвимите до лятото, за да може британската здравна система да се подготви, да се разтовари от други сезонни вируси и да има повече време за създаване на ваксина.

Говорител на СЗО обаче разкритикува подхода на британските власти и го нарече хазартен. Пред Би Би Си д-р Маргарет Харис каза, че науката не знае достатъчно за КОВИД-19, за да може да се предвиди как ще се развие в имунологичен план.

229 британски учени изпратиха писмо до правителството в Лондон с призив да се въведат по-строги мерки срещу коронавируса. Те смятат, че сегашният подход поставя в риск живота на много повече хора от необходимото. И критикуват изказването на главния научен съветник на правителството сър Патрик Валас, че болестта може да се пребори чрез постепенно създаване на имунитет у населението. Министерството на здравеопазването заяви, че той не е бил разбран правилно. Всички досегашни действия обаче говорят точно за такава стратегия, включително и изказването на премиера Борис Джонсън, че много хора ще трябва да изгубят свои близки. Съюзът на учителите също настоя да се каже ясно

защо не се

затварят

училищата

като в други държави. Засега обяснението е, че ако децата си останат в къщи, за някои от тях ще трябва да се грижат дядовци и баби, които са най-уязвими.

Британски издания разкриват, че плановете са възрастните да се самоизолират между 20 дни и 4 месеца, като ще бъде изградена специална система за снабдяването им със стоки от първа необходимост.

93-годишната кралица Елизабет II напусна вчера Бъкингамския дворец в Лондон и се пренесе да живее в замъка Уиндзор. Ако положението се влоши, кралското семейство ще бъде поставено под карантира в отдалеченото имение Сандрингам, където е 98-годишният съпруг на кралицата принц Филип.