Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

д-р Ани Ваньова
д-р Ани Ваньова

 Джипито на починалите сама дезинфекцирала кабинета си, тя и сестрата чакат пробите си

Личната лекарка на семейството, починало в “Пирогов" от коронавирус, прегледала брата на съпруга в монтанското село Василовци - рожденика Сашо, без маска и ръкавици.

Д-р Ани Ваньова признава, че пациентът дошъл в началото на пандемията - 10 март, към 13 ч с грипоподобни симптоми. Когато научила, че тестът му за коронавирус е положителен, д-р Ваньова сама се поставила под карантина, за да не бъде заразоносител.

“Мой дълг е да пазя другите и съм полагала Хипократовата клетва да се грижа за здравето на хората, никога не забравям това”, каза тя пред “24 часа”.

Сега е взет секрет и на нея, и на майка ѝ, която е медицинска сестра, чакат се резултатите.

“Сама си дезинфекцирах кабинета с белина и дезинфектанти, купих си престилки и ръкавици, колегите от ломската болница ми помогнаха с маски, но се надявам от Регионалната здравна инспекця - Монтана, да ни осигурят предпазни костюми. Това ще е грижа за лекарското съсловие, дори ако трябва, и сами да си ги закупим”, разказва докторката и благодари за призива на “24 часа” - че България първо трябва да опази медиците си.

“Осъзнавам, че работата на лекарите става все по-отговорна и опасна, но аз никога на никой пациент не съм отказвала консултация”, каза още д-р Ваньова.

Още осем контактни с роднините от т. нар. втори ред на семейството от Василовци са поставени под домашна карантина. Взети са им проби, в следващите дни ще стане ясно дали те са заразени, каза областният управител на Монтана Росен Белчев. По-рано стана ясно, че синът на починалото вече семейство, който работи на гара “Илиянци” в София, е с отрицателна проба.

Почти всички участници в банкета в Лом, където фамилията празнувала рожден ден на брата на починалия мъж, се оказаха носители на вируса. Сред тях са и двамата внуци на рожденика, но те нямат симпотоматика.

В Пловдив пък лекари са в паника, след като 84-годишна жена почина в събота след 2-дневен престой в общинската болница “Св. Мина”. Рентгенологът доц. Георги Хаджигеоргиев е видял в снимката ѝ симптоми на коронавирус. “Никой не пожела да я изследва. Отказаха да я приемат в Инфекциозна клиника, а при нас няма предпазни маски и дрехи, нито респираторни апарати. 10 души - лекари, сестри и болни, сме контактували с нея”, обясни пред “24 часа” д-р Цветан Деведжиев. Жената и друг път лежала при тях с белодробни проблеми. “Щом е на 84 г., стояла си е на село и не е пътувала, едва ли е коронавирус”, казал им шефът на Инфекциозната. Жената имала и предишен белодробен инфаркт, но опасенията на лекувалите я остават. РЗИ в Пловдив обаче успокоява, че съмненията за коронавирус са били отхвърлени от инфекционист.