Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страх ни е да излезем от къщи ТЕРМИТИ: Мургави малчугани разфасоват къща.

"ПОДЛОЖЕНИ СМЕ на терор от ромски набези. Хората ги е страх да излизат от къщите си.
Няма дом, който да не е ограбен. Не ги притеснява, че собствениците са си у дома. Влизат и обират всичко ценно.
Пустеещите къщи са изтърбушени. Все едно сме в Афганистан. Наложи се полицейски патрули да обикалят денонощно из селото, за да пазят възрастните хора от крадци и обирджии, но пак има престъпления.
Не се спират пред нищо
Ако трябва, и военно положение ще въведем, но трябва да защитим тези възрастни хора. Те са строили България, а сега са отчаяни и нямат надежда за остатъка от живота си" - разказва бившият полицай Тодор Тодоров, който е кмет на видинското село Черно поле. Там българите са 120, а ромите 140 души. Тенденцията за близките години съотношението е 2 към 1 в полза на циганите. Българското малцинство в селото са предимно
възрастни и безпомощни
хора. В детската градина на Черно поле има 18 деца. 2 българчета и 16 ромчета. "Хората са толкова изплашени, че крият храната си под леглото. Сега чакам полицията да посетим поредното местопрестъпление. Нощес разбили мазата на 80-годишна баба, която е инвалид. Откраднали 2 бакърени котела, пълни с картофи. Обричат жената на глад. Извършителите се знаят кои са в 80 процента от случаите. Роми - преселници. Най-лошото е, че пращат децата си да крадат, защото са
непълнолетни
и не носят наказателна отговорност. По-рано влизаха само в необитаеми къщи. Изтърбушват ги. Къртят дограмата, изтръгват кабелите, изнасят покъщнината, а после дори я палят. Положението стана непоносимо. Сега надеждата ми е в ръководството на МВР. Полагат много усилия и дано се справят с престъпленията, защото хората вече не издържат" - продължава тъжния си разказ за смъртта на българското село Тодор Тодоров. Ромите в Черно поле, както повечето от събратята си не плащат ток и вода. Електрозахранването е прекъснато, както и водопроводът към къщите им. Мерките на ВиК и Енергото не могат да ги спрат да крадат. Прикачват се нелегално към жиците и необезпокоявани влизат в дворовете на съселяните си българи, за да точат вода от чешмите им.
Разбиват шахтите
на вече пустеещите и ограбени къщи, пускат маркуч към махалата и въртят сметки на нищо неподозиращите наследници на имотите. "Само от кражби разбират, не са научени да работят. Интеграцията няма да се получи, поне в този регион. Децата им не ходят на училище. Заплашват с побой възрастните хора. Откакто МВР
присъства постоянно
в селото, имам надежда, но трябва ли да живеем като затворници в собствените ни домове?" - пита Тодор Тодоров. Преди 3 години изчезва дори църковната камбана на селото. От няколко месеца Черно поле има нова камбана. Заключват придобивката с катинар, за да не я отнесат крадците повторно. Миналата седмица камбаната бие за пореден път. Хората започват да звънят на кмета, за да го питат кой от съселяните им се е преселил в отвъдното. Тодоров не знае и се учудва, че камбаната бие. Отива до църквата и сварва чааветата от махалата в селото, увиснали на въжето на църковната светиня като символ на бъдещето, което чака Черно поле и още хиляди села в България, които пропищяха от набезите на мургавите си събратя. "След години българските села ще се превърнат в гета - казва кметът на вълчедръмското село Септемврийци Димитър Бонев. - При нас съотношението българско - ромско население засега е 50 на 50. Кражбите от домовете на хората са ежедневие, страх ги е. От Монтана ни изпратиха
специален отряд
на жандармерията, но и те не могат да се справят с престъпността. От МВР се стараят да удържат положението, дори идваха началници тук за среща с хората. Не е нормално в XXI век жандармерия да пази селата."

 

Продавам имот - без ромско население

ПОСЛЕДНАТА тенденция в обявите за продажба на селски къщи е на челно място да се посочи, че наоколо няма ромско население, показа проверка на "168 часа" в брокерски къщи. "Разликата в цената на еднотипни имоти в села с ромско и без ромско население е тройна. Кандидат-купувачите, които искат къща на село, изрично поставят условие да нямат съседи от малцинствата - признават от голяма агенция за имоти. "Продавам къща в село Памукчи" - пише продавач и преди да посочи квадратура и състояние на имота, с големи букви посочва - "БЕЗ РОМСКО НАСЕЛЕНИЕ". Кметове на села с преобладаващо ромско население са категорични, че пустеещите къщи едва надхвърлят хиляда лева, а купувачи са местните роми.

 

Битовата престъпност проблем номер 1 за МВР

СКОК на кражбите предрича главният секретар на МВР Калин Георгиев в началото на месеца.
Статистиката показва, че битовата престъпност бележи ръст с 10 % спрямо миналата година, но се очаква да се покачи още. Това включва кражби на имущество, на селскостопанска продукция, на вещи от домове и кражби на моторни средства, с цел предаването им на скрап. Битовите престъпления са се увеличили в райони, където има демографски срив и няма икономика. Областните дирекции на полицията признават скока на кражбите от домовете, които се извършват предимно от безработни.

ЕРП-та също пропищяха

КРАЖБИТЕ на кабели и незаконното прикачване към мрежата са проблем, от който страдат всички съвестни потребители, категорични са от електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. За последната година те отчитат ръст на кражбите на кабели и на ток. Само за този период от ЧЕЗ отчитат 17 милиона загуби по тези показатели. "Тези средства можеха да се инвестират в подобряване на качеството на услугата, сега покриваме щети от кражбите на медни проводници" - категорични са от компанията. Те настояват за промяна в закона за изкупуването на вторични суровини и затягане контрола на пунктовете, където крадците продават метала.

Къщи изчезват във Виноград

ЗА 10 години 20 къщи са напълно изчезнали от стражишкото село Виноград.
В разграбените постройки не е останал и един камък. Точно специфичният материал е магнит за крадците, които после го продават.
"Проблемът е, че фирми накупуваха къщи, за да ги продават на чужденци, и ги зарязаха. Камъкът, от който бяха изградени, сега е вложен и по къщи на богаташи по морето. Не само къщите във Виноград изчезват, то българското село върви натам. Хората са безработни, бягат в градовете и в чужбина, кооперацията е съсипана" - казва кметицата Иванка Иванова.