Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Кунчев: При нормални обстоятелства вълната на коронавируса трябва да е 2,5-3 месеца

На този етап не се налага да бъдат затваряни границите. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на журналистически въпрос. Той участва в брифинг на вицепремиера Томислав Дончев и представители на Националния оперативен щаб за коронавируса в парламента, след като бе гласувано обявяването на едномесечно извънредно положение.

Томислав Дончев призова да се ограничат пътуванията до рисковите държави.

Извънредно положение не означава, че животът спира. Това, че е обявено извънредно положение не означава, че се случва нещо извънредно. Целта беше да се развържат ръцете на държавните институции, обясни Дончев. Но нямало риск от противоправни действия.

Голяма част от гражданите не следват тази дисциплина, която очаквахме от тях в тази ситуация, критикува вицепремиерът. Затова били нужни и промени в Наказателния кодекс с въвеждането на глоба и затвор. При неспазване на карантина се предвижда ограничаване и на социални плащания, допълни той.

Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и на територии, и тогава МВР ще предприеме мерки, каза министър Младен Маринов.

Главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев обясни, че още миналата седмица са се свързали с 250 медиатори в ромските квартали.

Необходими са ни драстични мерки, те имат цена, каза още вицепремиерът. Но не отговори в прав текст на въпроса дали ще бъдат затворени училищата. Ситуацията може да се променя ежедневно, мерките ще бъдат затягани или либерализирани в зависимост от нея, обясни Дончев.

Поне за две седмици да бъдат затворени дискотеки и барове, поиска той. Отворен бил въпросът със заведенията за хранене.

Имаме намерението, доколкото позволяват възможностите на бюджета, да подпомогнем бизнеса, но не и да излагаме на фискален риск държавата, обясни Томислав Дончев.

Ние сме в началото на сериозния епидемичен подем и мерките са той да не е толкова висок и да е отложен във времето. При нормални обстоятелства вълната трябва да е 2,5-3 месеца. Пикът зависи от това какви мерки вземаме, обясни д-р Ангел Кунчев. Това е вирус, който познаваме от два месеца и няма как да бъде направена точна прогноза, допълни той. Надяваме се с промяна във времето да реагира като другите вируси, допълни той. И обясни че не е само въпрос на мерки, но и на народопсихология и манталитет. Опитваме се да се подготвим, но по-голямата част от мерките са в ръцете на отделния човек, допълни Кунчев.

Ограниченията за карантината са изключително важни от медицинска гледна точка, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Няма ли клиника, вирус трудно се улавя. Децата много леко го прекарват. Пролетно време на деца да не им тече носа? Това е коронавируса при децата, обясни пък проф. Тодор Кантарджиев.