Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Алчо е вече една година в ареста, заедно с братовчед си Аделин.
ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Алчо е вече една година в ареста, заедно с братовчед си Аделин.

 

Една от последните "легенди" на мутренския преход Алидин Алиев, по-известен като Алчо от Ловеч, е усвоил над 1 милион евро по програми на Брюксел. Прокуратурата гледа под лупа един от проектите му по "Конкурентоспособност". Подозират го в злоупотреба за около 100 хил. евро.
Алчо и съдружникът му Аделин Дермански е трябвало да подновят оборудването на хлебозавода си с нови машини. Двамата са успели да прокарат и стара техника, показва разследване на Окръжната прокуратура в Ловеч. Алчо и Аделин ще отговорят за това пред съда.
Двамата са в ареста от миналата година. Тежат им и други

четири обвинения за документни измами

рекет, изнудване и участие в организирана престъпна група.
Алчо и Аделин печелят евросубсидия, когато икономическото министерство се управлява от НДСВ. По това време Нина Радева е заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор "Европейска интеграция". Източници на "168 часа" споделиха, че тя също е разпитвана във връзка с разследването срещу ловешките съдружници.
Фирмата на двамата силови босове Алчо и Аделин - "Мелиса", получава последния транш от парите през 2009 г. Вместо да се охарчват за нови машини и съоръжения, съдружниците рециклират стари. От фурната си в с. Казачево вадят тунелна пещ.
След това тя е поотупана от прахта, пребоядисана и монтирана като нова в хлебозавода им в Ловеч, уж закупена с парите от Брюксел.
Алчо и Аделин поръчват и няколко нови машини при занаятчии в Стара Загора и Кубрат. Каква е истинската им стойност, ще кажат експертите пред съда. Според разследващи цената им е силно завишена във фактурите на фирма "Мелиса".
В с. Казачево е

първата фурна от империята на Алчо

Парцелът е даден от общината в Ловеч. След 2002 г. фурната и нейното нафтено стопанство са ипотекирани няколко пъти, показва справка в Имотния регистър.
Новият хлебозавод на "Мелиса" се намира в промишлената зона на Ловеч. Той е изграден с пари по различни програми на Европейския съюз, както е написано на табелата на входа.
Алчо и Аделин печелят европари и с проект в Министерството на труда и социалната политика по програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е обучението на безработни за хлебари и сладкари.
Преди ареста на двамата съсобственици "Мелиса" се очертава като най-големият производител на хляб в Ловеч. Алчо и Аделин са си извоювали лидерската позиция в кървави сблъсъци с конкуренцията. Обвиненията в рекет и изнудване са свързани с тази тъмна страна от бизнеса на двамата. През годините са палени колите на други хлебари. Има пребивани, които след това дори не са подавали оплаквания в полицията.
"Алчо не даваше на хлебари от други съседни райони дори да се доближат до Ловеч - разказват очевидци. - Той беше наложил една цена и искаше и другите да продават на нея. На практика от 2001 г. съвсем доскоро тук нямаше никаква конкуренция. Фалира старият градски хлебозавод и наложи своето производство." Последният случай на пребит хлебар е от 2009 г., допълват източниците на "168 часа". Тогава под юмруците на Алчовите биячи попаднал търговец от Плевен. След това бил натиснат да си мълчи и

побързал да си изтегли жалбата от полицията

Според източниците на "168 часа" прокуратурата, въпреки страха, вече е успяла да докаже, че има една дузина случаи на насилие и изнудване на хлебари.
Докато Алчо налагал с бухалка своята "икономическа програма" в Ловеч, на всеки шест месец сменял колата си. В с. Изворец вдигнал замък, а до него прострял имението си съдружникът му Аделин. Сладкият живот на Алчо и Аделин - едни от последните мохикани на мутренските времена, свърши миналата година, след като влязоха в ареста. Годината зад решетките те оползотворили в медицински изследвания, отчитат в разследването. "Алчо и Аделин си направиха всевъзможни медицински процедури, за каквито българите навън нямат нито време, нито пари" - казват възмутени полицаи.

Топли връзки

Алчо е известен не само с топлите си връзки в средите на бившата силова групировка ВИС, но и с контактите си в ДПС. Негов баджанак е областният шеф на ДПС в Ловеч Юнал Мастънов. Според източници на "168 часа" той е "консултирал" Алчо и Аделин при прокарването на европроектите.
Всички, с които Алчо прави бизнес, са му роднини, констатирали разследващите в Ловеч. Аделин му е братовчед и съсед в с. Изворче, където се намира една от резиденциите на Алчо.
Ловешкият бос се сочи за наследник на застреляния Стефан Мирославов-Крушата. Преди една година е обявен за общодържавно издирване. Изчезва безследно, като има оперативни данни, че е изведен на 40 км от града лично от високопоставен полицай. След това той сам се предава. Полицаите са силно впечатлени, че го докарва с крайслер бившият депутат Борислав Българинов.
Подозренията, че Алчо има дебели връзки в местната полиция, са от години. Като проспериращ бизнесмен той е правил няколко дарения, включително и автомобили за нуждите на патрулите на местната дирекция на МВР.
Пред "168 часа" отлично запознати разказват, че Алчо е бил предупреждаван за акциите на ченгетата. Така се измъква от проверка за кражба на ток. Докато полицията се готви да го залови на местопрестъплението, Алчо пристига и се оплаква, че има проблеми с електромерите.

Под контрол

КОМИСИЯТА "Кушлев" вече е наложила запор върху банковите сметки на Алчо. Може да му се отнеме имущество за над 7,5 млн. лева. В в това число влизат 20 имота, 19 товарни автомобила, 2 ремаркета и 3 леки коли. Аделин също е с наложен запор за над 3 млн. лева.
Въпреки разследването, хлебозаводът им продължава да работи. Любопитно е, че той се ръководи в момента от съпругата на Аделин Дермански. Работници и служители споделят, че тя се справя далеч по-добре от двамата арестувани собственици.
Източник на "168 часа" допълва, че хлебозаводът не е поставен под запор. Това не е случайно. Алчо и Аделин по този начин не могат да се оплакват, че разследването срещу тях е тенденциозно и ще отвори ниша за конкуренцията.

 

Аделин Дермански
Аделин Дермански
Нина Радева
Нина Радева
ИНВЕСТИЦИЯ: Това е хлебозаводът на Алчо, изграден с евросредства.
ИНВЕСТИЦИЯ: Това е хлебозаводът на Алчо, изграден с евросредства.