Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцислав Мутафчийски КАДЪР: Канал 3
Венцислав Мутафчийски КАДЪР: Канал 3

Театрите и концертите с до 250 души публика

Училищата и детските градини трябва да отворят от четвъртък в цялата страна. Под въпрос остава единствено София, където грипната епидемия може да бъде продължена.

Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурност на МС, свикан от премиера Бойко Борисов.

Новите мерки са в две групи - за области с открита инфекция от коронавирус и такива без, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

И при двата вида мерки училищата ще работят като помещенията се дезинфекцират три пъти на ден, на децата и учителите бъдат осигурени дезинфектанти, а първият час за очна с инструктаж за личната хигиена, заяви той. Стриктно ще си следи да не влизат деца и персонал със симптоми на грип. Училища, в които бъде открита коронавирус инфекция, ще бъдат затваряни за 14 дни.

Обща е мярката и за театрите, концертите и другите културни събития, каза ген. Мутафчийски. Въвежда се лимит за до 250 души публика, настаняване на хората поне на метър един от друг или през място и задължителна дезинфекция след всяко представление или кинопрожекция. В областите с открит коронавирус като София, Плевен и Габрово областният управител може да наложи по-строги мерки. Ресторанти, барове и дискотеки трябва да осигуряват поне метър разстояние между клиентите си.

При международни спортни събития гостуващите отбори от рискови страни трябва да минат 14-дневнй изолация на територията на България. На спортните събития на закрито се допускат до 250 души публика.

В областите с коронавирус си забраняват всякакви зелени и бели училища, спират се и научните конгреси. Забраняват се посещенията в старчески домове. Спират се и всички спортни мероприятия.

Препоръчва се и ограничаване на движенията само по семейни и работни причини. Това не е забрана, но нека ограничим мотаенето из града без нужда, призова ген. Мутафчийски.