Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия ще продължи да нараства през близките месец и половина - два, прогнозират експерти, цитиртани от руския в. "Известия".

Инфектираните с носителя на Ковид-19 в цял свят са вече над 110 хиляди души, но Световната здравна организация още не е обявила пандемия. Епидемиолозите посочват, че няма ясни критерии, за да се вземе такава мярка, и обясняват забавянето с това, че в много страни засега има само единични болни.

В Русия заразените вече са 20 и според експерти е време властите да наложат ограничения върху масовите прояви, изтъква вестникът, цитиран от БТА.

"Всичко едва започва. Ситуацията (в Русия) засега е стабилна в сравнение със страните от Западна Европа", коментира специалистът по инфекциозни болести Иван Коновалов. След месец и половина - два броят на заразените в Русия ще започне да намалява, предполага вирусологът Евгений Тимаков.

Печатът в страната разглежда ред икономически аспекти на кризата с коронавируса. "Заради "коронапаниката" мъчително кашлят всички световни борси", отбелязва "Росийская газета".

Всички разбират, че е необходимо да се вземат някакви радикални мерки, защото всички данни дават основание да прогнозираме рецесия на глобалната икономика през първото тримесечие, пише сп. "Експерт".

Напомняйки за срива в цените на петрола и в курса на рублата на фона на вирусната криза, "Независимая газета" цитира "уверения" на руското финансово министерство, че натрупаните резерви ще стигнат "почти за 10 години крайно ниски петролни цени".

Експертите гадаят доколко е обмислена стратегията на Русия и колко ще са дългосрочни щетите от действията на Москва за шистовия отрасъл в САЩ. Има и друг въпрос: какви загуби ще понесе руската икономика, докато преодолее петролния шок, пита се изданието.
Крахът на руската национална валута ще доведе страната до "черен вторник", "черна сряда", "черен четвъртък", предрича "Свободная преса".

Още от днес седмицата ще стане ефективен тест за якост на икономическата конструкция на Русия, пише "Комерсант".

Рязкото влошаване на нагласите заради разпространението на коронавируса в ЕС съвпадна с обявеното след разпадането на споразумението ОПЕК+ намерение на Русия и на Саудитска Арабия агресивно да се конкурират на експортните петролни пазари. Всичко това намали вчера капитализацията на руските компании в Лондон и Ню Йорк със 7 до 22 на сто, цените на петрола - с 30 на сто и свали курса на рублата в чужбина на 74 рубли за долар. Реалният сценарий за Русия ще стане по-ясен днес при откриването на вътрешните пазари и в близките дни. И руският бюджет, и централната банка, и компаниите имат всички възможности почти да не усетят рязкото влошаване на условията за външна търговия. Но никой не е подготвял системата за евентуален срив в нагласите и за очаквания антикризисен хаос, подчертава "Комерсант".

Глобалната епидемия пред очите ни опровергава един от основните митове на Запада - колко стабилно процъфтява американското общество, заявява "Взгляд".

"Дори незначителният брой жертви на новото заболяване вече разкри фундаментални проблеми в държавното и общественото устройство на Съединените щати. Америка започва да научава що е то дефицит на стоки, масова паника и насилие", се казва в коментара на електронния вестник.

Страхът от вируса кара хората да правят преоценка на обичайни наглед неща, определяйки същинската им ценност, която клони към нула, заявява авторът на памфлет за "разточителството" в икономиката, поместен в "Газета".

Най-големите световни корпорации издават нареждания служителите да работят по възможност от дома си. Огромното мнозинство офисни служители могат и без никакъв вирус да не пътуват до работните си места месеци наред, а да си седят у дома пред компютрите.

Всички тези огромни работни зали са потребни само за да ласкаят суетата на големи и малки началници, които, единствено обхождайки с поглед масите от скупчени, лишени от лично пространство (и съответно подложени на бавно протичащ стрес) подчинени, осъзнават силата и мощта на своите "подразделения". Сякаш са полковете на Наполеон. Нали във всеки началник се крие по един малък Бонапарт, разсъждава публицистът.

Той иронично предлага "да отритнем всичко излишно и да дезинфектираме остатъците от някогашния разточителен "разкош". Всъщност днешният човек, случи ли се нещо, няма нужда от кой знае какво. Храна, вода, някоя дреха (вече по-малко дрехи с оглед намалелите "светски ангажименти"), а впрочем вече интернет и компютър. И тоалетна хартия.

Но както сочи съветският опит, идеализиран в наши дни, можем да минем и без нея. Само болест да не ни хваща, заключава руският коментатор.