Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: АВТОРЪТ
Снимки: АВТОРЪТ

Български компании за 24 часа са успяли да разработят 2 проекта за защитни костюми против коронавируса. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг след среща с представителите на асоциации на текстилните производители и водещи компании в бранша, както и такива за медицински консумативи и дистрибутори.

Костюмите бяха показани, но те тепърва трябва да се изследват от военния институт и ако отговарят на изискванията, ще се сключи договор за започване на производство. Костюмите са предназначени за медицински и социални работници, водонепропускливи са и са за многократна употреба - могат да се ползват около 50 пъти. В момента медицинския персонал е осигурен с костюми за еднократна употреба.

От асоциацията на текстилните производители са заявили готовност, ако им се осигури кройката и необходимия материал да започнат да произвеждат костюми незабавно в големи количества. Според икономическия зам. министър Лъчезар Борисов дори може да изнасяме за чужбина- вече има 2 държави, за които сме готови да започнем. Едната е извън ЕС, но много близо до Европа, а другата е в Азия, но не е Китай.

Износът на маски е спрян, така че производителите са в готовност да започнат да произвеждат интензивно за нуждите на българското население, проявили да готовност сами да разговарят с клиентите си, с които имат сключен договор, че ще пренасочат капацитета си. Все още обаче не е ясно на кого ще се възложи производството им. Но със сигурност можем да обезпечим нуждите на населението за следващите 2-3 месеца, увери Каранилолов.