Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов бе против да се затворят градовете с коронавирус - Габрово и Плевен.
Борисов бе против да се затворят градовете с коронавирус - Габрово и Плевен.

По-дълга ваканция за учениците в Плевен и Габрово

Детските градини също няма да работят

Пълна забрана за събирания на хора на закрито - в театри, кина, концертни зали, одобри правителството на извънредно заседание в неделя. Това е само една от мерките срещу разпространението на влезлия в страната коронавирус.

Правителството въведе специален режим на работа в болниците, където има заразени. Те вече ще поемат само спешни случаи на инфаркти, инсулти и за хирургична помощ. Други пациенти няма да се допускат, а пред болниците ще има полицейски патрули.

Всички директори на болници в страната трябваше още в неделя да получат последните инструкции за лечение и диагностика на коронавируса, които са дошли от Китай. Всеки контактен с такъв пациент пък ще попълва специална анкета.

Мобилните оператори бяха задължени да изпращат специални съобщения за коронавируса до абонатите си.

12 часа бяха дадени на директорите на болниците да докладват колко легла могат да отделят за болни и съмнителни пациенти за коронавирус. До всички болници трябваше спешно да бъдат доставени маски и защитни облекла за медиците.

Веднага след заседанието на кабинета здравният министър Кирил Ананиев замина за Плевен и Габрово. “Лично проверяваш маски, облекла и ако трябва да се изпратят допълнителни доктори”, нареди му премиерът Бойко Борисов. С хеликоптери и автомобили МВР ще осигурява бързо доставяне на пробите от пациенти до лабораториите. Не искам да чувам, че нещо е свършило или нямаме, предупреди Борисов.

Правителството

ще забрани

и износа на

маски и

защитни

облекла

Освен това МВР и ДАНС ще следят за спекула с тези стоки. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават, предупреди Борисов.

Правителството даде разрешение да се подпише споразумение с Турция, за да бъдат закупени и доставени 50 хил. маски и 100 хил. комплекта защитни облекла за медиците. Българските фабрики ще започнат в режим на криза да произвеждат извънредно дефицитните стоки.

Правителството въведе спешни мерки в борбата с опасната зараза.
Правителството въведе спешни мерки в борбата с опасната зараза.

За месец мисля, че ще можем да си произведем 3 млн. маски, каза Борисов. И гарантира, че държавата има 250 хил. метра антибактериален плат, който да бъде използван. Държавата ще изкупи извънредно произведените стоки, за да осигури защита на населението, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Грипната ваканция за учениците в Габрово и Плевен ще продължи до второ нареждане, като там се затварят и детските градини. В останалите области грипната ваканция ще е до 11 март, реши още правителството. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе натоварен със задачата да убеди ректорите и университетите да затворят врати. От Софийския университет още в неделя обявиха, че няма да се учи до 15 март.

Освен това се отменят всички извънкласни дейности за учениците - зелени училища, лагери и екскурзии.

Следващата мярка е отмяна на културни събития в театри, кина и зали. Министърът на културата Боил Банов поиска това да важи за цялата страна. “Не искаме да създаваме паника, но все пак 400-500 души в затворени помещения за по 2-3 часа, рискът е голям”, каза той.

Бе издадена и забрана за спортни мероприятия в районите с коронавирус. В останалите на мачове няма да се допуска публика от понеделник. (Подробности за мерките, свързани с провеждането на футболни срещи в България - на 30-а стр.)

Бе въведена пълна забрана за провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

Даде се препоръка и да се затворят градовете с коронавирус, но Борисов бе против.

“Всичките ви ресурси трябва да са да убедите хората само при краен случай да излизат и да влизат. Ако излязат и я разнесат, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем паника и не е добро. С метода на убеждението! Използвайте целия си ресурс да разяснявате, че от грип Б има много повече починали хора, отколкото от коронавируса”, нареди премиерът.

Министерството на финансите ще разпише ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите допълнително за борба с коронавируса средства и кой ще ги разходва.

254 души са в болнични заради карантина, докладва социалната министърка Деница Сачева.

Тя препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги, да избягват посещението на гишета. В Габрово и Плевен кадастърът обяви, че ще работи само с електронни заявки от граждани. Социалното министерство съветва хората да не посещават домовете за възрастни хора. А за социалните работници са поръчани защитни облекла.

Опитваме се да намерим и

текстове в

законите, които

да задължат

спазването на

карантината

Ще помолим Министерството на правосъдието за правна помощ, каза шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Щабът помоли и Министерството на правосъдието за помощ по тълкуването на текстове от НК. В Израел неспазването на карантина се наказва със 7 години затвор, а в Гърция с до 2 г.

“Трябва да дадем личен пример и всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазват мерките за коронавируса”, каза Борисов. И забрани на министрите му да си ходят от министерствата, за да са му на разположение по всяко време.

Текстилни фабрики започват да шият непромокаеми маски и облекла

Непромокаеми маски и предпазно облекло за многократна употреба ще се произвежда в българските текстилни заводи, а за тях ще плати Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща на премиера Борисов с представители на текстилната индустрия.

Един от представителите на текстилната индустрия - Георги Бижев, показва непромокаемо облекло.
Един от представителите на текстилната индустрия - Георги Бижев, показва непромокаемо облекло.

Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието. Облеклото, което можем да произведем, и шевовете трябва да са обезопасени, максимално бързо да се направи модел, кройка, каза Борисов на срещата, като подчерта, че не трябва да се мисли за печалби, а за защита на населението.

За момента болниците имат достатъчно предпазни консумативи, успокои министърът на икономиката Емил Караниколов. 111 хил. облекла се заявяват у нас месечно. Те са за Гранична полиция, за социални и медицински работници. За момента в България имаме налични маски и облекла за следващия месец, обясни икономическият министър.

Държавата и текстилните фабрики ще се срещат всеки ден, за да уговарят нужните количества.

София ще има своя болница за пациенти с коронавирус

София подготвя Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с коронавирус. Осигурява се нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова свика оперативния щаб на града в неделя.

Столичните болници

разполагат със

свободни легла за

лечение и карантина

на хора с вирусни

симптоми,

както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства, отчете кметът.

Въпреки призивите на кабинета хората да не се презапасяват, в някои магазини се появиха липси. Според данни на икономическото министерство обаче няма дефицит.
Въпреки призивите на кабинета хората да не се презапасяват, в някои магазини се появиха липси. Според данни на икономическото министерство обаче няма дефицит.

Създадени са планове за действие в “Пирогов”, Александровската болница, Военномедицинска академия, Белодробната и Инфекциозната болница, както и общинските лечебни заведения

Наредена е и допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите.

С дезинфектанти

се обработват и

парапети, седалки

и места, които пътниците докосват с ръцете си.

По 4 пъти на ден ще се дезинфекцират и всички помещения на институции, които работят с граждани. Общината препоръчва същото и на всички обществени сгради - търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др.

Детските градини в столицата пък работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Допълнителна дезинфекция ще има и за детски градини и общински социални центрове.