Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данаил Кирилов
Данаил Кирилов

Министър Кирилов на въпрос за съдия Миталов: Крайно време е да разберем, че има корупция в съдебната система

Нямам нищо против съдия Миталов, не го познавам. Разбрах за съществуването на този съдия след изявлението на държавниа секретар на САЩ. Но е крайно време не само външните ни партньори, но и ние да разберем, че има корупция в съдебната система. Че сред тези, на които ние с всички средства им охраняваме и отбраняваме независимостта, има и такива, които злоупотребяват с дадените им правомощия. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по време на парламентарния контрол на въпрос за съдия Андон Миталов.

Съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, бе посочен от Държавния департамент на САЩ като замесен в "сериозна корупция".

Не го познавам този съдия, но се срамувам от това изявление за него, каза Кирилов днес. Той бе обвинен от червения депутат Георги Гьоков, че по този случай е действал като "слон в стъкларски магазин".
Не смятам, че изпълнението на мое конституционно правомощие е било пристрастно или като "слон в стъкларски магазин". Няма да ви обяснявам фактологията по внасянето на искането, очевидно тя не ви интересува, а въпросът ви е политически, кой ви го написа, попита в отговор Кирилов. И се обърна към червените, че винаги могат да искат оставката му.

Министърът обясни, че по указания на съдийската колегия той спазва и прилага член 313 от Закона за съдебната власт, според който не може да разпространява факти и доказателства във връзка с дисциплинарното производство, след като то е образувано, до момента, до който се постанови окончателно решение.

След внасяне на първоначалното ми искане за отстраняване на съдия Миталов смятам, че беше сериозен успех това, че имах възможност и изисках да се запозная с книжата, събрани от Инспектората. Той не е осъществява пълна цялостна проверка, която да е окончателна, както ако беше съдебен акт със сила на присъда. И съдийската колегия може наново да обсъди всички събрани доказателства, обясни Кирилов. Той допълни, че на 12 март е поканен на изслушване в дисциплинарния състав и му предстои да прецени дали да се яви, каква позиция да има, да иска ли доказателства.

"Главната ми цел беше да върна топката в полето на съдебната власт. Да се проверят самите съдии каква е била дейността по образуване, насрочване, разпределение на това дела. Защо то е породило такъв сериозен международен отзвук. Забележете, че има недоразследвани факти и обстоятелства, които наши партньори от чужбина ни казват: Разследвайте ги, нали сте правова държава", каза още министърът.
Той призова да се изчака приключи проверката, защото гледал на нея като на шанс да се разследват фактите и обстоятелствата.

"Съдийска колигия е гласувала и образувала дисциплинарно производство. Значи с гласуване е приела, че исканията ми са релевантни до такава степен, че да се проведе едно дисциплинарно производство. То може да приключи с положителен резултат за г-н Миталов или със съвсем друго дисциплинарно наказание, може да приключи и с налагане на някакъв вид дисциплинарно наказание, но нека съдиите, дисциплинарният състав да проведат това разследване", каза министърът.

Вие защо го пазите този съдия, в закона е дадена тази възможност, обърна се Кирилов към БСП.