Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова на трибуната на Народното събрание Снимка: Пресцентър на БСП
Корнелия Нинова на трибуната на Народното събрание Снимка: Пресцентър на БСП

Луд скандал се разрази в парламента заради барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри.

Тон даде соцлидерката Корнелия Нинова, която в декларация обвини правителство, че вече 1 г. лъже медицинските сестри, отнася се с цинизъм към тях, а не разрешава проблемите им и реформа в здравеопазването няма. Тя обяви, че БСП и нейните предложения са алтернативата.

Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста между системната партия БСП и Мая Манолова, която иска да очертае своето политическо бъдеще, скочи в отговор шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. И обвини БСП в безотговорно отношение, че се опитва да толерира поведението на сестрите. Неморално от ваша страна е да се възползвате от ситуацията, обърна се тя към червените. И обяви, че ако дадат разумно предложение, каквото досега не била чула, управляващите щели да го обсъдят.

Дариткова обвини и НСО, че са били неподготвени за кризисната ситуация.

Последва остра размяна на реплики между водещия заседанието зам.-шеф на НС Емил Христов и зам.-шефа на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, която приключи със спиране на микрофона на соцдепутата.
Няма чуваемост, ако не можете да изпълнявате задължениата си, слезте от трибуната, скочи Стойнев и обяви, че ситуацията е извънредна, защото в НС са се барикадирали хора.
В момента се опитвате да доведе НС до идвънредна ситуация. Не е такава, отвърна му Христов и спря микрофона.
Думата взе Антон Кутев, който също обяви, че не е нормално хора да се барикадират в НС и поиска медицинските сестри да бъдат допуснати за изслушване в пленарната зала.
Колегата му Александър Симов пък обяви от трибуната, че депутат от ГЕРБ е извикал в залата от място по адрес на медицинските сестри "терористи", но не каза име, въпреки че призова колегата му да бъде наказан. След него обаче Филип Попов обяви, че става дума за Спас Гърневски, който вече имал две наказания и затова сега трябвало да бъде отстранен от пленарната зала.
На свой ред Гърневски поиска думата, която обаче така и не му беше дадена, защото червените скочиха от местата си. Започна размяна на реплики и викове от място. Емил Христов на няколко призова Гърневски да си седне на мястото и накрая дори му повиши тон.
В резултат заседанието бе прекъснато за 15 минути, докато се успокоят страстите.
В кулоарите Гърневски обясни, че е викал терористи не по адрес на сестрите, а на онези, които "са взривявали църкви, правили са партизански движения, които два пъти са предавали България, обявявайки я за 16-а република на СССР, избивали са хората в Народния съд, това са комунистите".
След почивката Христов обяви, че депутатите злоупотребяват с възможността да се изказват и е помолил някои от тях да не влязат в пленарната зала. А въпросът с дисциплината ще бъде обсъден на Председателски съвет.