Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ценовата война в Европа принуди "Газпром" да свали цената за България СНИМКА: Ройтерс
Ценовата война в Европа принуди "Газпром" да свали цената за България СНИМКА: Ройтерс

„Газпром“ реши да направи отстъпка на България, като намали цената на газа с 40%. Той беше принуден да намали приходите от продажбата на газ, за да спаси купувача в лицето на София. Защо Русия се нуждае от този труден партньор, който постоянно флиртува със САЩ и антируските европейски елити, коментира руският вестник “Взгляд“.

"Газпром" подписа с България споразумение с най-голямото намаление на цената на природния газ с над 40%, заяви българският премиер Бойко Борисов. Това може да се нарече символичен подарък за 142-та годишнина от освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г., която се чества на 3 март 2020 г., добави той.

„Газпром Експорт“ потвърди подписването на споразумение с „Булгаргаз“ като част от процедурата за преразглеждане на цената на руския природен газ, доставен в България. При сключването на нови средносрочни и дългосрочни договори „Газпром“ сега трябва да разчита не на цените на петрола, а на цените на европейските газови центрове.

Колко сериозна е отстъпката, предоставяна от „Газпром“ на София в сравнение с други европейски страни? И защо руският износител се реши на това?

„Газпром“ не оповестява публично цената на газа в договорите с отделни държави. По правило Германия получава най-атрактивната цена като най-големият купувач на руски газ в ЕС и като цяло сериозен партньор на Русия в нейните газови проекти, допълва "Фокус".

Станислав Митрахович, старши сътрудник във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и водещ експерт в Националния фонд за енергийна сигурност, предполага, че сега европейците плащат по-малко от 200 долара за хиляда кубически метра. „Мисля, че за България цената трябва да е била приблизително в същата зона, а сега, вероятно, ще е 120-130 долара за хиляда кубически метра. Най-вероятно цената все пак ще е по-висока, отколкото сега на спотов принцип “, казва той.

„Считам, че цената за България е приблизително сравнима с цената на газа за Германия. Въпреки че Германия може да има малко по-добра цена, като се има предвид, че Берлин участва активно в нашите газови проекти," не изключва експертът.

Водещият анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков смята, че с тази отстъпка се изравнява на цената на газа за България със средните европейски цени. Тоест „Газпром“ всъщност изравни цените за българите и за останалата част от Европа.

Преди това цената на газа беше обвързана с цените на петрола, но сега е обвързана с европейските газови пазари. Цените на петрола, въпреки че са паднали, макар не толкова сериозно, цената на газа в Европа на спотовите площадки вече е под 100 долара на хиляда кубически метра. Това са исторически рекордно ниски цени на газа. Вероятно България не е последната страна, която ще поиска в близко бъдеще да увеличи дела на спот компонента в договора и да намали зависимостта си от цените на петрола.

Всъщност спадът на цените на газа в ЕС е един от аргументите на България, която искаше да получи отстъпка от Газпром. На европейския пазар има безпрецедентен спад на цените на газа. Това е не само заради необичайно топлата зима, но и заради самия „Газпром“. Защото, страхувайки се от газова криза над Украйна тази зима, той изпомпа рекордни обеми гориво в европейските подземни складове. В крайна сметка обаче беше подписан транзитен договор с Украйна; нямаше прекъсване на доставките на руски газ.

Коронавирусът също би могъл да направи това - на фона му потреблението на втечнен природен газ (ВПГ) в Азия намалява, което създава още повече предлагане на пазара.. Харесва ви или не, в Европа има доста доставки на газ, което оказва натиск върху цените, което ги прави рекордно ниски. В резултат на това „Газпром“ няма друг избор, освен да следва интереса на купувача, за да не го загуби.

„В Европа има ценова война, когато трябва да поддържате пазарен дял при свиване на цената на газа, то е за сметка на собствения марж и печалба, с очакването, че ценовата ситуация ще подобри по-късно. Това е логиката на ценовата война, в която трябва да оцелеем. Основният мотив е да се запази клиента “, заяви Владислав Митрахович.