Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РИСК: Батков ще се пляска по челото, ако Дембеле не върне старата си форма.
РИСК: Батков ще се пляска по челото, ако Дембеле не върне старата си форма.

БЕЗЦЕННИЯТ диамант на "Левски" Гара Дембеле позагуби част от своя блясък.
Пролетните студове и неволите в първите мачове от полусезона накараха феновете на "сините" да се запитат какво става с техния любимец.
Машината за голове се разписа само веднъж в първите три мача. Гара вече не е същата хала в атака, както бе през есента. Тогава Дембеле вкара 16 попадения в 15 срещи от първенството. Отбеляза 8 гола в 12 двубоя от европейските турнири.
Цената му скочи сериозно
Логиката сочеше, че ще бъде продаден изгодно през зимния трансферен прозорец. В касата на "Левски" трябваше да влязат между 1,5 и 2 млн. евро. Това не се случи, въпреки желанието на Дембеле да си тръгне. С много усилия адвокат Тодор Батков задържа любимото си бижу. Собственикът на "Левски" си е мислел, че с уменията на Гара ще успее да се пребори за титлата. Успехът в "А" група автоматично означава нов шанс за влизане в групите на Шампионската лига. Мястото, което от години е синоним на Острова на съкровищата за българските клубове. Да, но футболно Елдорадо е също толкова недостижимо, колкото и химерните надежди на Батков за спечелване на титлата с Дембеле. За момента "Левски" изостава на 8 т. от "Литекс". Огромна преднина.
Според букмейкърите
шансовете на "сините" за титлата се оценяват като 7 към 1. Приблизително подобно е съотношението за възможността Тодор Батков да продаде Гарата на зимната цена при продължаващата голова немощ на нападателя.
Престижният немски сайт за футболни трансфери - "Трансфермаркет" от доста време следи цената на таланта. През есента стойността на французина беше 700 хил. евро. Тя скочи на 1,7 млн. евро след края на полусезона. Независимата оценка е направена на чиста статистическа база. 26 попадения в 26 мача. Близо 1/3 от тях са в международни мачове. Сериозно съотношение, което привлече вниманието на много чуждестранни клубове. Спекулациите за трансфера на Дембеле валяха всеки ден. Поне 20 клуба бяха с готови оферти за него. Учудващо как той не беше продаден. Според самия Батков последното реално предложение е било за 1,7 млн. евро плюс процент от бъдещ трансфер на 25-годишния голмайстор. Добра сума, но столичният адвокат се полакоми. Рискува и задържа Дембеле, без да разбира един от основните принципи на брокерите - рано или късно цената на всяка акция
започва да пада
Рискът с Гара е огромен. Той беше осъден условно за каране в нетрезво състояние и представяне на фалшив документ за самоличност. Талантът беше отърван благодарение на огромните протекции и влияние на Тодор Батков. Второ сваляне от бесилката няма да има. При настоящото положение дори и отявлените фенове на "Левски" Бойко Борисов и Симеон Дянков няма да се застъпят за палавника. Оставането на Гара Дембеле в София създаде и други проблеми пред собственика на клуба. Той се принуди да вдигне заплатата му от 14 хил. на 17 хил. евро. Това означава, че най-скъпоплатеният играч на тима прибира
по 200 хил. евро на година
от намаления бюджет на "сините". Допълнително към това са прибавени бонуси за всеки гол и спечелването на трофеи. Разходите на Батков нарастват заради наемането на денонощна охрана. Гардовете на клуба следят изкъсо всяка крачка на Дембеле и се стараят той да не кривне от правия път. Подобни полицейски мерки рано или късно ще избият в някоя посока. Доказано е, че дивите папагалчета спират да пеят, когато са затворени в клетка. Някои от тях тотално затварят очи.
Опитът на Батков да се прави на ловък въжеиграч с трансфера на Гарата може да му докара още по-сериозни проблеми. За пръв път, откакто е в тима, нападателят се сопна на своите съотборници. Обвини ги, че не вкарва, защото до него не стигат пасове. Прекрасните моменти от есента,
когато всички се надпреварваха
да скочат върху французина след негов гол, вече са спомени. Ако нещата продължават по този начин, съиграчите на Дембеле скоро може да му скочат да го бият, вместо да му се радват.
При тази ситуация собственикът на "Левски" ще бъде готов на всичко, за да продаде своя диамант през лятото. Цената ще е по-ниска от зимната стойност на голмайстора, освен ако той не започне отново да бележи. Батков трябва да бъде доволен и на 1 млн. лева. Договорът на Дембеле изтича през юни 2012. С всеки изминал месец контрактът ще сваля цената на френския таран.
Тодор Батков определено
направи грешка
Непрецененият риск започва да струва скъпо на адвоката. Парите са по-малкият кахър. По-лошото е, че с тях можеше да се направи ремонт на стадиона и на терените за детско-юношеската школа. Биха могли да се вземат нормални футболисти, а не свободни агенти със съмнителни качества. Действията на "синия" собственик са поредното доказателство, че в България клубните шефове често се вживяват в професии, за които си нямат капка понятие.

ЦСКА изнася таланти навреме
ПРЕЗ последните 20 години ЦСКА зашлеви най-звучния шамар на вечния си съперник с много по-далновидната политика по отношение на футболните продажби.
С идването на демокрацията "армейците" направиха рекорден трансфер. Те продадоха Христо Стоичков на "Барселона" за феноменалните по това време 4,5 млн. долара. Сумата потъна в нечии джобове, но за сметка на това даде шанс на Камата да се развие. По същото време към големите европейски клубове се отправиха Емил Костадинов и Любослав Пенев. Единственият отговор от страна на "сините" е заминаването на Наско Сираков в "Реал" (Сарагоса).
Следващото поколение от големи играчи на двата клуба продължава тенденцията. Бербатов бе пласиран в "Байер" (Леверкузен) за 2,5 млн. евро плюс процент от бъдещите трансфери. Мартин Петров отлита за "Сервет" срещу 750 хил. евро и процент. Стилиян Петров носи на "армейците" 3,4 млн. евро и процент. Само допълнителните приходи от следващи продажби на тримата прибавят в банковата сметка на "червените" повече пари, отколкото единственият топтрансфер на "Левски" - Георги Иванов - Гонзо в "Рен" за 4,1 млн. евро.

Грешен ход с Жо
Продажбата на Жоазиньо беше много грешен ход.
Талантът беше купен от Бразилия за 770 хил. евро. Според запознати трансферът му в "Краснодар" е за по-малко от 1 млн. долара. Елементарна сметка с валутния калкулатор показва, че "сините" са на загуба от операцията.
Другият минус е очевидната липса на крилото по левия фланг. През есента Гара Дембеле получаваше много топки от тази част на терена. Допълнително Жоазиньо ангажираше по няколко защитници при своите пробиви и освобождаваше пространство за тарана.

Нов провал с Матондо
Новото попълнение в "Левски" Юлу Матондо се оказа поредният провал.
Талантът беше привлечен, след като през есента търка пейката в холандския "Рода". Конгоанецът с белгийски паспорт не успя да се включи добре, а според неговите треньори все още не е в най-добро функционално състояние. От трите чуждестранни трансфера през лятото единствен Сержиньо Грийн оправда очакванията. Неговият сънародник Слори вече не е в състава. Дъсти Мюлдер направи няколко добри мача, но определено не е с класи над евентуалните си български заместници в зоната на десния бек.

Парадокс с Карвальо
Един от най-добрите играчи в "А" група през есенния полусезон Рикардо Карвальо беше направен за смях, след като се контузи по време на тренировка в "Левски".
"Синьото" ръководство го гласеше за заместник на Гара Дембеле. Талантът извади рамо и беше прогонен като краставо куче от "Герена".
След задължителния процес на лечение бързакът вече е възстановен. Не е ясен неговият статут, но със сигурност ще играе с по-специален заряд срещу "Левски" при евентуален мач с екипа на предишния си тим "Локомотив" (Пд).