Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изабел душ Сантуш
Изабел душ Сантуш

Прокуратурата в Португалия замрази банковите сметки на Изабел душ Сантуш, най-голямата дъщеря на бившия президент на Ангола Жозе Едуарду душ Сантуш, управлявал 38 години. По данни на сайта “Би Би Си Нюз” замразяването е свързано с наказателно дело за корупция и пране на пари.

Властите на Ангола при сегашния президент Жоао Лоренсо се опитват да върнат в страната 1,3 млрд. долара, които според тях Душ Сантуш е присвоила и инвестирала в бизнес проекти и имоти. Самата тя отрича обвиненията, твърди, че делото е политически мотивирано и че би могла да се кандидатира за президент на Ангола.

Изабел е дъщеря от първия брак на Жозе Едуарду душ Сантуш и

има и руско гражданство,

тъй като майка й е рускиня. Днес потомката на родената в Пенза в тогавашния СССР Татяна Куканова е на осмо място сред милиардерите в Африка и на първо място сред най-богатите жени на континента със състоянието си от 2,3 млрд. долара според сп. “Форбс”. Изабел Душ Сантуш има редица имоти в Малта, в скъпите квартали на Централен Лондон и акции в две португалски банки. По време на управлението на баща си Изабел душ Сантуш става шеф на най-голямата държавна петролна компания на Ангола "Сонангол".

Бащата Жозе Едуардо душ Сантуш (в средата) управлява Ангола в продължение на 38 г. до 2017 г.
Бащата Жозе Едуардо душ Сантуш (в средата) управлява Ангола в продължение на 38 г. до 2017 г.

Но през 2017 г. властта преминава в ръцете на "наследника" на Сантуш - министъра на отбраната на Ангола Жоао Лоренсо. Душ Сантуш скоро започва да губи политическото си влияние. Дъщеря му е отстранена от поста, а синът му - арестуван през септември 2018 г. по обвинения в корупция. Изабел напуска страната, след като е уволнена, и живее в Дубай и Великобритания заедно със съпруга си - конгоанския предприемач Синдика Доколо.

Съпругът на Изабел Синдика Доколо
Съпругът на Изабел Синдика Доколо

На 31 декември 2019 г. анголският съд замрази активи и банкови сметки за около 400 млн. долара на 46-годишната президентска дъщеря във връзка с антикорупционното разследване. Анголското правителство декларира, че ще използва всички възможни средства и ще задейства и международни механизми, за

да върне в страната Изабел душ

Сантуш и парите

През февруари подобно решение за изземване на активи и сметки бе взето и от португалски прокурор. Сметките са блокирани в най-голямата търговска банка в страната Millennium bcp, както и в малката португалска банка “ЕуроБик”, в която Изабел притежава 42,5% от акциите. Не се съобщава оценка на общата сума на замразените средства.

На 20 февруари Изабел душ Сантуш заяви пред агенция Ройтерс, че в резултат на блокирането на сметките нейните португалски компании не са могли да извършват плащания по кредити в размер на 180 млн. долара.

"Необяснимият и необоснован арест на моите лични и фирмени сметки в Португалия подлага на сериозни рискове всички заинтересовани страни", коментира бизнес дамата и разкритикува инвестиционния климат в Португалия.

До скандала със замразяването на сметките й се стигна след журналистическото разследване

“Луанда лийкс”,

основаващо се

на 715 хиляди документа

То разкрива как дъщерята на бившия президент е придобила състоянието си. Повечето документи са получени от Платформата за защита на източниците на информация в Африка и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), след което са публикувани от 37 медии. Показват как Душ Сантуш и съпругът й са получили разрешение да купуват ценни държавни активи много по-евтино от пазарната им стойност - земя, нефт, диаманти и акции в телекомуникациите, докато баща й е президент на Ангола.

Изтеклата информация сочи, че преди да напусне държавната компания "Сонангол", Душ Сантуш одобрява серия подозрителни плащания за 58 млн. долара на консултантската компания в Дубай "Матър Бизнес Солюшънс". От регистрацията на фирмата се вижда, че тя е собственост на неин приятел и се управлява от нейния бизнес мениджър. “Би Би Си Панорама” твърди, че президентската дъщеря е

издала на консултантите

50 фактури в деня,

в който е уволнена

от поста си. Някои от фактурите са за неуточнени разходи.

Адвокатите на консултантското дружество твърдят, че компанията е създадена за подпомагане на преструктурирането на петролната индустрия в Ангола и че фактурите са за работа, която вече е била извършена от други консултантски компании, наети от дружеството като посредник.

Когато през 2016 г. Изабел душ Сантуш става шеф на изпадналата в лошо състояние държавна петролна компания, тя вече е богата. Притежава дял в португалската енергийна компания "Галп", придобит от една от нейните фирми от консорциума "Сонангол" през 2006 г. За сделката тя плаща само 15% от цената предварително, а останалите 70 млн. долара са уредени под формата на заем с ниска лихва от “Сонангол”.

Докато е шеф на държавното петролно дружество, Душ Сантуш приема предложение от фирмата си за погасяване на заема без дължими лихви шест дни преди да бъде уволнена. Плащането за окончателното погасяване на дълга е върнато от новото ръководство на компанията.

Съпругът на

Душ Сантуш

предпочита

бизнеса с диаманти

През 2012 г. Синдика Доколо подписва едностранно споразумение с анголската държавна компания за търговия с диаманти "Содиам". Според споразумението той получава 50-процентов дял в швейцарска бижутерийна компания, а останалите 50 са на държавното дружество. То обаче финансира почти цялата сделка със 79 млн. долара и също така му изплаща комисиона от 5,51 млн. долара.

“Содиам” взема назаем всички пари за инвестицията от частна банка, в която г-жа Душ Сантуш е най-големият акционер. Заемът е гарантиран с президентски указ от бащата на Изабел. Анголците не са получили нито долар обратно от сделката с 9 процента лихва: "Когато приключим с изплащането на този заем,

“Содиам” ще е загубила повече от 200 млн. долара",

казва новият изпълнителен директор на компанията.

Бившият президент на Ангола и баща на милиардерката също така е дал право на съпруга й да купи някои от необработените диаманти на Ангола.

По време на управлението на баща си, през 2000 г., Изабел душ Сантуш придобива и 25% дял в дружеството - оператор на най-големия мобилен в страната телефон – "Унител". Лицензията е издадена от баща й през 1999 г., а самата тя урежда на дъщерно дружество на “Унител” заеми от 350 млн. евро и се подписва и като заемодател, и като кредитополучател.

Няколко дни след изявлението на Изабел душ Сантуш за замразяването на банковите й сметки и активи в Португалия

директорът на частната банка “ЕуроБик” бе

намерен мъртъв

в дома си в Лисабон. Нуно Рибейро да Куня е сред заподозрените по делото за корупция и пране на пари, заведено от новите анголски власти срещу дъщерята на експрезидента. Според източник от португалската полиция всичко показва, че банкерът се е самоубил, но се разглеждат и

версии за имитация на опит за самоубийство

и убийство.

Банката “ЕуроБик” обслужва сметките на анголската петролна компания "Сонангол", на която през 2016-2017 г. начело е Изабел душ Сантуш.

Генералният прокурор на Ангола Елдер Пита Грос призова бизнес дамата доброволно да се върне в родината си или ще бъде обявена за издирване. Според адвокатите й благодарение на руското й гражданство по рождение, тя може да избегне екстрадиция в Ангола.