Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България празнува 142 години от Освобождението от турско робство!

3-и март е националния празник на българската държава, на която в продължение на 500 години беше отнета с политическата и духовна свобода.

След Руско-турската война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3-и март (19-и февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната.

Войната завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г.

По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Новата българска държава остава разпокъсана чак до Съединението.

Днес си спомняме за великите българи, посветили живота си на Освобождението.

Георги Сава Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, политик, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Космополит, изключително ерудиран, владеещ 8 езика, той е сред най- активните дейци на българското Възраждане. Негови са думите, че преди Освобождението трябва да дойде Просвещението.

Апостолът на Свободата Васил Левски, който мечтае и се бори за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е не само революционер, но и идеолог, и организатор на българската национална революция.

Предводителят на Хвърковатата чета Георги Бенковски е човек на действието, не на думите, твърд и решителен, умеещ да води и да увлича хората след себе си, силно вярващ в идеала на свободата.

Хаджи Димитър, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Никола Обретенов, баба Тонка, Панайот Хитов ще останат завинаги в пантеона на българските герои.

Водачи, които се появават тогава, когато времето за промяна настъпи. Революционери, които днес липсват.

Призовавам всеки, който има трибагреник, да го извади поне днес. Който няма, да се снабди... Да покажем, че сме горди Българи. Независимо, че всички ние смятаме, че трябва да живеем по -добре!
Поне днес да се обединим около една свята идея- България, тогава съм убеден, че бихме живяли по-добре!!!

*Коментарът е от фейсбук