Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Утре ще е почти ясно кой ще се изправи срещу Тръмп

Най-ваклото агне на демократите, фаворит №3 в кандидат-президентската надпревара Пийт Бутъджъдж, най-неочаквано се отказа от борбата в самото навечерие на т. нар. Супервторник, който на практика предопределя победителя.

То е все едно боксьор да хвърли кърпата, докато води по точки, а противникът му е в нокдаун. До този момент Бутъджъдж се представяше великолепно. Той е млад, външно симпатичен, интелигентен, прави прекрасно впечатление на дебатите и богатите донори го обичат. Защо не изчака поне Супервторника? Има само едно обяснение – за да освободи пистата на бившия вицепрезидент, 78-годишния Джо Байдън. Както казва Дон Корлеоне, направено му е предложение, на което не може да откаже.

Основната надежда на демократите, разбира се, е Джо Байдън, но той се представи мизерно в първите три щата и донорите вече гледаха към Бутъджъдж. Онзиден в Южна Каролина обаче Байдън спечели много повече, отколкото предвиждаха социолозите. Това явно върна вярата в стария кон и

младият жребец

стана излишен

Тръмп веднага изкоментира в туитъра: “Пийт Бутъджъдж изхвърча. Всички негови гласове на Супервторника ще отидат за Заспалия Джо Байдън. Много навреме. Това е истинското начало на премахването на Бърни от играта – ПАК НЯМА НОМИНАЦИЯ!”

През 2016 г. Бърни бе прецакан, но днес той е много по-силен. Възможно ли е да го прецакат пак? Демократите явно свикнаха с това, че нарича себе си “демократичен социалист”. Всъщност идеите му са по-умерени от социалдемократите в Дания или лейбъристите в Англия. Противниците му са в ужас, че се кани да въведе всеобщо безплатно медицинско осигуряване като в Канада. На практика Бърни с нищо не се различава от демократите преди 30-40 години, но днес републиканците го изкарват болшевик, едва ли не незаконен син на Сталин.

До вчера самата дума “социалист” в САЩ бе запазена само за най-радикалните агитки, в които 60 на сто от членовете бяха от ФБР. Сега явно тези времена са отминали. Според анкетите социалистът Сандърс води с 10.8 пункта пред “умерения” Байдън в национален мащаб. Той бие “популиста” Тръмп с около 6 пункта. Социализмът бавно, но сигурно зарибява Чичо Сам.

След първичните избори в 5 щата Бърни Сандърс има 58 делегати, Джо Байдън 50, Пийт Бутъджъдж 26, Елизабет Уорън 8, Ейми Клобушар 7. Има и кандидати без нито един делегат, които още не са се отказали. Защо тогава Бутъджъдж хвърли кърпата така рано?

Бутъджъдж има

само една

особеност

- той открито е гей и на това отгоре е омъжен за мъж. Това обаче не е недостатък, а заслуга пред интелигентния избирател. Освен че е бил кмет на средно голям град в Индиана, той е воювал в Афганистан, говори 5 езика и на всичкото отгоре е концертиращ пианист. При това е “умерен” и не проповядва социална революция. Просто няма такъв политик! Защо не го оставиха поне да се яви на Супервторника? Той можеше да е новият Бил Клинтън!

Супервторникът е решаващ, защото наведнъж 12 щата ще изберат около 1300 делегати за конвенцията на демократите през юли. Сред тях са най-големите щати - Калифорния и Тексас. Само Калифорния излъчва 416 делегати, а там социалистът Сандърс води с над 18 пункта пред Байдън според анкетите. Третата, Елизабет Уорън, има почти колкото Байдън. Тъй като Сандърс и Уорън имат еднакви програми и делят един и същ електорат, оказва се, че социализмът в Калифорния събира 48,4 пункта одобрение срещу 15 на сто за Байдън. Пак повтарям, това предвиждат анкетите, но резултатът може да е доста различен. *

Общо на за конвенцията на демократите ще бъдат избрани 3979 делегати. Ако някой събере 1991 от първото гласуване, той печели номинацията и се изправя срещу Тръмп. Ако никой не успее, започват серия пазарлъци и нови гласувания, в които се включват и 771 “суперделегати” – представители на партийната върхушка, които не са избрани, а са получили делегатските карти по право. В този момент делегатите стават 4 750 и за победата ще са нужни 2 375.

Борбата може да бъде дълга и сложна, с неизвестен резултат. Напълно възможно е накрая

изненадващо да

спечели политик,

който изобщо не

се е явявал на

първичните

избори

– като например Хилари Клинтън. Или Мишел Обама, съпругата на предишния президент. Тези две имена често се подхвърлят в медиите.

Като говорим за медиите, сега най-централните вкупом са се заели да натискат надолу акциите на социалиста Бърни Сандърс. Всеки ден достопочтеният “Ню Йорк Таймс” пуска поне по 2 статии, които твърдят, че Бърни е прекалено краен, за да спечели. Ето например как започва статията си днес знаменитият певец на глобализацията Томас Фридмън: “Ако тези избори се окажат просто състезание между самозван социалист и недиагностициран социопат (Тръмп), ние ще бъдем ужасно, ужасно място като държава. Как може да го предотвратим?”

По-нататък Фридмън подхвърля, че най-сериозният конкурент на Сандърс ще е мултимилиардерът Блумбърг, който вече профука близо милиард в кампанията и резултатът е жалък. Сега и той чака чудо от Супервторника. Другият вариант е да си купи мнозинството на конвенцията през юли.

Проблемът на

Сандърс не е в

това, че е

социалист

Проблемът е, че върхушката на демократите насила го набута в коловоза на джендъризма и мултикултурализма. В годините след победата на Тръмп през 2016 г. демократическата партия хвърли всички сили в каузите, които карат нормалния човек да си плюе в пазвата. Това впрочем е проблемът на цялата левица по света и у нас. Например т. нар. Зелена нова сделка предвижда да се забранят кравите и консумацията на телешко месо, дизелът, бензинът, газът, а доменните пещи да минат на фотоволтаици и вятърни мелници. Вече няма да има граници – който иска, да пристига свободно в САЩ. Нелегалните имигранти ще получават същите социални помощи като американците. Потомците на африканските роби ще получат репарации за робията на своите деди. Белите мъже ще бъдат лустрирани. Елизабет Уорън обеща, че ако случайно стане президент, минимум 50 на сто от кабинета ѝ ще са жени и 50 на сто – “небинарни”, т.е. от ЛГТБ общността. А колко ще са “нормалните” министри от мъжки пол? Като сметна, ще ви кажа.

Горкият Бърни Сандърс бе принуден да марширува на тези барабани, за да не го изяде глутницата озверели активисти. До номинацията това е необходимо за оцеляването. Но после? Щом излезе срещу Тръмп, всички тези ексцесии ще му излязат през носа. Ако се върне към истинския Бърни, глутницата пак ще го захапе. Ако не, Тръмп ще го скъса от гаври.

Затова в наше време не е лесно да си социалист. Вижте какво става в Европа…

* Всички социологически данни са от сайта realclearpolitics.com

Привърженици на Демократите държат фигура на Бърни Сандърс на митинг в Лос Анджелис, Калифорния.
Привърженици на Демократите държат фигура на Бърни Сандърс на митинг в Лос Анджелис, Калифорния.