Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Племенникът Дейвид Армстронг-Джоунс е информирал Елизабет II още през лятото, че семейството му се разпада, но е бил помолен да изчака с огласяването на развода.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Племенникът Дейвид Армстронг-Джоунс е информирал Елизабет II още през лятото, че семейството му се разпада, но е бил помолен да изчака с огласяването на развода. СНИМКИ: РОЙТЕРС

След като преживя разводите на три от децата си, сега британската кралица страда за най-големия си внук и за племенник

Два развода за една седмица са твърде много за една фамилия, а когато става дума за монархическа, направо се равняват на ядрен взрив. Британското кралско семейство изглежда обаче, че и с тази трудна ситуация ще се справи с гордо вдигната глава.

И до голяма степен всичко това се дължи на невероятната способност на Елизабет II да посреща проблемите още от първия ден на царуването си.

Когато се възкачва на трона през 1953 г., нейната по-малка сестра Маргарет открадва шоуто с една необмислена постъпка. Докато чака започването на церемонията по коронацията, принцесата загрижено отстранява малко пухче от униформата на стоящия до нея капитан Питър Таунсенд.

Този жест се възприема като сигурен знак, че слуховете за романтични отношения между двамата са верни, и новината бързо се появява във вестници по цял свят заедно с тази за новата британска кралица.

В продължение на две години се изписват стотици вестникарски страници дали трябва да се даде шанс на

любовта между

Маргарет и 16 години

по-възрастния

разведен военен

Британското общество изненадващо е във възторг от отношенията им. Парламентът и църквата обаче са категорично против брак помежду им. Това поставя Елизабет II в трудна ситуация да разреши на сестра си да се омъжи за Питър, дори и да се откаже от всички титли и издръжка от короната.

През 1955 г. Маргарет обявява, че няма да сключи брак с него, тъй като е осъзнала своя дълг към обществото. Бързо си спечелва славата на най-желана партия в аристократичните среди и затова много хора са изненадани, когато по-късно се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс.

Първоначално животът им изглежда щастлив. Раждат им се две деца, но постепенно започват да си изневеряват, което става публично известно, и след 18 г. брак се разделят.

Това се случва през 1978 г., когато към разводите вече има много по-голямо разбиране. Според кралски кореспонденти тази промяна до голяма степен се дължи точно на дългите години, в които се пише и се обсъждат любовните истории на красивата бунтарка Маргарет.

Така че когато и единствената дъщеря на британската кралица тръгва по нейните стъпки, нещата не изглеждат толкова скандални. Принцеса Ан се омъжва за олимпийския жокей Марк Филипс. Заради конни състезания той често отсъства от Англия и тя остава сама с децата Питър и Зара. Появяват се слухове за негови изневери, извънбрачни деца, таблоидите започват да наричат брака им “безрадостен фарс”.

Когато разкриват, че и Ан има любовни отношения с адютанта си Тимъти Лорънс, раздялата става неизбежна.

След развод през

1992 г. дъщерята на

кралицата се омъжва

за любовника си

Лорънс.

Този обрат в нейния живот минава сравнително безшумно, тъй като скандалът с разпадащия се брак на престолонаследника принц Чарлз и лейди Даяна е в разгара си. Разкрито е, че първородният син на Елизабет II e подновил връзката си със своята стара любовница Камила Паркър-Боулс и в края на 1992 г. изоставя Даяна. След година тя обявява, че се оттегля от кралски задължения. Дава телевизионно интервю, в което обвинява Чарлз за раздялата им, казвайки, че в техния брак е било малко пренаселено, защото са били трима. Освен това потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда.

След като и Чарлз признава за отношенията си с Камила, кралицата се принуждава публично да ги посъветва да се разведат и те го правят на 28 август 1996 г. Година по-късно Даяна загива в катастрофа с любовника си Доди ал Файед, което хвърля в скръб много поданици на Нейно Величество. Тъй като има славата на принцеса на народа, се появява укор към двореца заради нейната гибел. Трябва да минат

8 години, преди

кралицата да разреши

на Чарлз да се ожени

за дългогодишната

си любов Камила

В сянката на скандали между Даяна и Чарлз минава и разпадът на семейството на по-малкия син на кралицата. Принц Андрю се развежда със съпругата си Сара Фъргюсън месец преди своя по-голям брат, но и техните проблеми започват години по-рано. Фърги, както галено наричат херцогинята на Йорк, е спипана от папараци на почивка с американеца Джон Брайън, който хапе пръстите на краката ѝ. След развода им принц Андрю напуска армията и става търговски представител на Обединеното кралство. Често гостува на различни богаташи по света, където купонясва с млади момичета. Става приятел на американския милиардер Джефри Епстайн, осъден за педофилия. През миналата година Андрю е принуден да се откаже от задълженията си на представител на короната. Това става, след като не успява да изчисти името си по обвиненията на една от сексробините на Епстайн, че е била принудена да прави секс с принца, когато е била на 17 години.

Наскоро стана ясно, че докато е трябвало да потушава скандалите около сина си,

Елизабет II вече

е знаела и за още

два развода

във фамилията

Най-големият ѝ внук Питър Филипс признава на баба си, че отношенията с канадската му съпруга Оутъм не вървят.

Най-големият внук на британската кралица - Питър Филипс, и канадската му съпруга Оутъм се разделят след 12-годишен брак.
Най-големият внук на британската кралица - Питър Филипс, и канадската му съпруга Оутъм се разделят след 12-годишен брак.
Същото прави и племенникът ѝ Дейвид Армстронг-Джоунс, син на покойната ѝ сестра Маргарет. Двете семейства обаче са помолени да изчакат с обявяването на своята раздяла, за да не се натрупват прекалено много скандали около двореца. Макар и Питър Филипс да отива сам на традиционното коледно събиране на фамилията, това остава незабелязано от медиите, тъй като по това време всички погледи са отправени към отсъствието на принц Хари и неговата съпруга Меган.

Минава повече от месец, докато страстите около тяхното напускане на кралското семейство и емиграция в Канада се успокоят, за да може да се съобщи за двата развода.

Все още не е ясно какво е предизвикало разрива в семейството на 42-годишния син на принцеса Ан и в това на 58-годишния граф на Сноудън. Някои английски издания описаха случващото се с поговорката “крушата не пада по-далеч от дървото”, припомняйки изневерите и разводите на родителите им. Но дали и при тях нещата са се развили така, не се знае. Засега е известно, че съпругата на Филипс - Оутъм, не смята да се връща в Канада. Тя ще продължи да живее в семейния дом в Глостършир заедно с двете им дъщери. Питър ще разполага с къща в същото имение, точно както и баща му, когато се развежда с майка му. Имотът от над 2000 декара е подарен на принцеса Ан от кралицата през 1977 г. по повод първия ѝ брак. През последните години обаче тя предпочита да живее в Лондон с втория си съпруг, оставяйки имението на семействата на двете си деца. Съобщено бе, че Питър ще отсяда в него предимно през уикендите, тъй като през останалото време обитава лондонски апартамент. Двойката

не планира бърз

развод и заедно

ще се грижи за

двете си дъщери,

които са на 7 и 9 години.

Според някои кралски кореспонденти подобно положение е изключително изгодно за Оутъм. Влизането ѝ преди 12 г. в британското кралско семейство е доста изненадващо. Тя е отгледана в работнически квартал на Монреал от родители фризьори. Единият ѝ брат е бил строител, другият – готвач, а чичо ѝ управлявал стриптийз клуб. Самата тя е консултант, когато се запознава с най-големия внук на британската кралица.

Твърди се, че освен романтично привличане с Питър споделят и обща любов за печелене на пари. Първо двамата изненадващо продават правата за снимки от сватбата си на списание “Хелоу” за 500 000 паунда. Решението им обаче е подкрепено от двореца, защото децата на принцеса Ан никога не са имали благороднически титли. Тъй като нямат шанс някога да седнат на трона, тя решава да ги възпитава като цивилни лица и да не представляват короната. Макар Питър Филипс рядко да използва името на своята баба при бизнес начинанията си, неизменно благородническият му произход се прокрадва в някои от тях. Последният такъв случай бе участие в китайска реклама на мляко, където е представен като член на британското кралско семейство.

Като пръв сред осемте внуци на Елизабет II обаче Питър Филипс винаги е имал ключова роля в кралската фамилия. Помага много на принцовете Уилям и Хари, когато изгубват майка си лейди Даяна. Единствен присъства на срещата при кралицата, на която се решава Меган и Хари да получат право на независим живот. Много често е и до леглото на дядо си принц Филип, когато през последните месеци боледува. Така че разводът му се възприема с болка от цялото семейство и страх да не повлече крак и сред останалите внуци на кралицата. Още повече че от четирите ѝ деца само най-малкият - принц Едуард, успява да запази брака си вече 21 години.