Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паркингът, където през юни миналата година стана трагедията
Паркингът, където през юни миналата година стана трагедията

- Процесът срещу Адриан Крецу тръгва през април във Варна

- Присъдата ще е за неадекватни реакции и причиняване на смърт по непредпазливост

- Родителите на 4-годишната Радослава 10 г. чакали детето

- Трагедията отвори отново дебат за достъп на автомобили в парка

До средата на април във Варна тръгва процесът срещу румънеца, който през юни м.г. прегази 4-годишната Радослава на паркинг в Морската градина. Трагедията отключи отново обществено недоволство от достъпа на автомобили в зеленото пространство.

На 29 юни 2019 г. 33-годишният Адриан Крецу заедно със съпругата си и още двама техни сънародници пристигат във Варна. Искали да посетят зоокъта в Морската градина. Мъжът паркирал беемвето си на платен паркинг в района. В същото време към колата си след разходка се прибирало семейство с 4-годишната си дъщеря.

Родителите платили таксата за престоя и се отправили към колата, а малката Радослава изостанала след тях. Румънецът се качил в беемвето да го паркира, движел се на първа предавка със скорост около 7,7 км/ч. И тогава става непоправимото -

колата му

ударила детето,

то изгубило

равновесие и

паднало между

предните

две гуми

Момиченцето било високо около метър и най-вероятно Крецу не го е видял. След удара той 3 пъти дал назад с колата, като изминал около 2 метра и с предната си лява гума прегазил момиченцето. Вследствие тежката черепно-мозъчна травма то умира.

На първото заседание на съда, в което беше гледана мярката му за неотклонение, Адриан не скри сълзите си и изрази огромно съжаление за трагедията.

“Нямам дете, но със съпругата ми от години се опитваме да имаме, затова разбирам колко е тежко на родителите”, каза той.

Адриан категорично отказа да бъде сниман. Дори чрез защитата си поиска от съда медиите да бъдат изведени от залата - искане, което съдия Петър Митев не уважи.

В хода на заседанието се изясни, че Крецу е направил пълни самопризнания и е готов да съдейства с всичко на разследването. Според закона за престъплението, в което е обвинен,

може да получи

от 2 до 6 г.

лишаване от

свобода

Окръжният съд остави Крецу зад решетките. По-късно обаче апелативните магистрати смениха мярката с 10 000 лева парична гаранция и поискаха да се съберат нови доказателства срещу Крецу. Съдебните власти от Румъния са изпратили писмени данни за чистото му съдебно минало. В родината си Крецу не е бил наказван и по административен ред.

Според свидетелите на трагедията става дума по-скоро за нелеп инцидент. Присъствали на ужасната случка твърдят, че

шофьорът

паркирал на

заден ход, а

момиченцето

било пред колата

Хора от паркинга, включително и родителите на Радослава, започнали да крещят на румънеца да внимава. Едно от момчетата, пред чиито очи се е разиграла трагедията, казва, че родителите блъскали по капака на автомобила, а шофьорът вместо назад рязко потеглил напред, където било детето.

Не е ясно защо Радослава е стояла точно пред колата. Предполага се, че от виковете, които най-вероятно не е разбирал,

Крецу се е

паникьосал и

без да иска,

вместо заден

е дал напред

Взетите кръвни проби за алкохол и наркотици са отрицателни.

Според окръжната прокуратура във Варна вината на румънеца се изразява в липсата на упражнен визуален контрол и адекватна реакция при инцидента.

Родителите на малката Радослава са чакали 10 години, докато се сдобият с дете. Те са на 47 и 48 г., имали репродуктивни проблеми и са преминали различни процедури, включително и инвитро, докато се роди дъщеричката им, разказваха след трагедията техни близки. Те не живеят във Варна. Семейството няма други деца.

Нелепата смърт на детето отново доведе до протести на варненци, които

от години се

борят достъпът

на автомобили до

Морската

градина да бъде

забранен

Забраната за влизане на коли в парка бе издадена от кмета Иван Портних преди 6 г. След това обаче бяха заведени 34 дела срещу нея, повечето от които на хора, които имат имоти в северната част на парка. Състав на Варненския административен съд отмени заповедта на кмета и допусна коли. Протестиращи от граждански сдружения и велоклубове обаче са категорични, че и местната администрация носи вина за трагичния инцидент, защото

община Варна е

пропуснала

възможността

да обжалва

пред по-горна инстанция отмяната на заповедта на Иван Портних за спиране на движението на автомобили в парка.

Дни преди трагедията с Радослава на пешеходна пътека на метри от сградата на община Варна бяха прегазени и убити две възрастни жени на пешеходна пътека. На другия ден общинарите наложиха да бъде сложен легнал полицай пред тази пътека и да премахнат две такива по протежението на най-натоварения бул. “Владислав Варненчик”.

Община Варна забрани отново влизането на автомобили в началото на юли 2019 г. в отговор на общественото недоволство. Промяната трябваше да бъде узаконена с актуализацията на Генералния план за движение в града. Тя обаче се забави и Върховният административен съд уважи искането на собствениците на имоти в парка забраната да падне.

“В момента текат множество дела от всички страни и няма окончателно решение на заплетения казус”, коментираха за “24 часа” от общинската администрация. Обжалват се Генералният план за движение, поставянето на знаците и други казуси, свързани с достъпа на коли там.

Голяма част от жителите на Варна са категорични, че не трябва да се допускат автомобили в зоната за отдих. Има въведени правила за велосипедистите - те може да карат, но само по създадената за целта алея.

Според прогнозите сагата с обжалванията на решението и споровете около него ще продължи още дълго.

Във Варна неведнъж протестираха срещу достъпа на коли в Морската градина.
Във Варна неведнъж протестираха срещу достъпа на коли в Морската градина.