Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов. Кадър Нова тв
Иван Костов. Кадър Нова тв

„Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” по NOVA бившият премиер Иван Костов. Повод за тази закана са думите на Ханке, че е предал папка с доказателства за корупция на Петър Стоянов, който веднага се е накарал по телефона на Костов.

„Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Всички сигнали, които са стигали до мен, са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след 23 години, а имаше възможността да го направи много по-рано”, допълни Костов.

Бившият премиер смята, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес.

Костов заяви, че никога не е бил участник в приватизацията, нито пък в издигането и облагодетестването отделни бизнесмени като Иво Прокопиев. "Не е вярно, не съм поддържал такива отношения, разбира се", каза Костов. "За да вляза аз в такъв процес, означава да съм нарушил закона, защото има органи, които по закон трябва да приватизират. Ако имаше такова закононарушение, то щеше да е установено неколкократно", отвърна Иван Костов. Не било вярно още и твърдението на бившия главен прокурор Никола Филчев, че офшорки били допуснати да приватизират предприятията ни.

„Ако имаше някакво закононарушение от моя страна, то със сигурност щеше да излезе наяве за 21 години”, каза Костов.

Запитан за приватизацията на „Кремиковци” и обвиненията, че заводът е „подарен", бившият премиер заяви: „Задълженията бяха огромни и имаше избор – дали да фалираме предприятието и хиляди работници да изгубят работата си, или да удължим живота му”, коментира Костов.

„Приватизацията беше направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това. Как така оценката на някой днес може да бъде по-меродавна от тази на Световната банка и МВФ?”, попита Костов.

„Ние изпълнихме споразуменията си с тези институции, които подкрепиха лева с над 4 милиарда и ако не бяха те, то изобщо нямаше да има български лев. Конюнктурата беше следната: сринал се лев - купони за стоки и др. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата”, заяви бившият премиер.

Запитан за конкретни сделки, като например тази за авиокомпания „Балкан“, която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения. „Сделката не е за 150 хиляди долара, както се твърди”, добави той.

Що се отнася до приватизацията на „Нефтохим“ Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

Попитан защо тогава по-късно синият президент го подкани публично: "Иване, кажи си?!", Костов намекна, че е предпочел да бъде жертвата, но не и да проговори. Тогава бяха сменени десет министри от кабинета му без обяснения от негова страна. Костов обясни, че махането им е било политическо решение.

„Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж“, каза бившият премиер.