Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Библиотека, компютри, чисти помещения, матраци, фитнес с нови уреди и вкусна витаминозна храна. С всички тези удобства разполагат центровете за задържане на престъпници в Абу Даби.

Най-вероятно от същите екстри се е възползвал и хазартният бос Васил Божков, който прекара в ареста повече от две седмица. Съдейки по снимки от помещенията там, може да се направи изводът, че бизнесменът не си е изкарал никак зле времето си зад решетките.

Както от външно министерство, така и от правосъдното и от прокуратурата обясниха пред "168 часа", че не са наясно как е живял собственикът на "Национална лотария" по време на престоя аи в ареста и в какво състояние е била неговата килия.

Проверка на вестника обаче показа, че по-голяма част от центровете за задържане в Абу Даби по-скоро приличат на приятни места за почивка и разпускане на арестуваните, отколкото на нашите следствени арести.

Как са оборудвани центровете и с какво разполагат те? На снимки ясно се вижда, че стаите са идеално чисти. Причината е, че едно от условията към задържаните е да пазят помещенията, да ги почистват редовно, така че нищо вътре да не изглежда старо или захабено.

В килиите си задържаните разполагат с легло с нов матрак, малка масичка, както и шкафове, в които могат да подредят личните си вещи.

В сградата задължително трябва да има и огромна библиотека, снабдена с хиляди книги. Такава има и в част от затворите. В същото помещение е поставена и табела, която предупреждава посетителите да пазят тишина, за да не пречат на

останалите, които

са решили да се посветят на четене

Прави впечатление, че за арестуваните дори е осигурена и стая с компютри, които всеки може да използва. Не е ясно дали имат на разположение и интернет, или по-скоро са предвидени за учебни цели. Факт е обаче, че всяко едно устройство е снабдено със слушалки, които затворниците да използват, отново с цел да не пречат на другите около тях.

Едно от нещата, с които центровете за задържане задължително разполагат, са учебните стаи. Те представляват малки и уютни помещения, в които има приблизително 10-15 нови бюра.

За арестуваните са предвидени и учители, които всеки ден провеждат обучения на няколко групи. Те са разделени в зависимост от образователното ниво на затворниците.

През останалото време задържаните могат да използват и фитнес площадка на открито, на която да тренират. За разлика от тези в нашите затвори, там разнообразието на уреди е много по-голямо и всички изглеждат нови.

В центровете за задържане се забелязва и че за арестуваните са предвидени перални помещения с множество машини, което улеснява самите тях, тъй като няма нужда да се редят на дълги опашки и да чакат с часове. Някои сгради дори разполагат и с шивашки ателиета.

Ръководството

не е пропуснало

да се погрижи

и за храната на арестуваните. Те имат закуска, обяд и вечеря, като в менюто им задължително присъстват прясно месо и салата.

За разлика от центровете за настаняване в ОАЕ, в затворите там ситуацията е доста по-различна. В тях трудно може да се каже какви точно са условията. Някои действително изглеждат в прилично състояние, но в други килиите са мизерни и в тях живеят по няколко души. Има и такива, в които липсват легла, а на осъдените се налага да спят на земята. В подобни сгради присъди излежават хора, за които категорично е доказано, че са извършили престъпление в границите на емирствата.

Статистиката в арабската страна показва, че

коефициентът

на престъпност

там е много нисък в сравнение с други държави. Причините според властите са няколко. Първата е заради ниския брой организирани банди. Втората са религиозните убеждения на местните. Оказва се, че най-голям е броят на престъпленията от финансов характер. Те са следвани от наркотрафика, а на трето и четвърто място се нареждат грабежите и кражбите. Убийствата и изнасилванията са на последно място, тъй като такива се случват изключително рядко в ОАЕ.

Въпреки всичко това срещу емирствата неведнъж е имало оплаквания от страна на осъдени за отношението към тях в затворите. Най-често те са свързани с физическо насилие, което обаче така и не може да се докаже впоследствие.

Твърди се, че в някои сгради арестуваните са вкарвани в стаи, в които са подлагани на жестоки мъчения, но за тях няма никакви доказателства.

За какви престъпления са задържани българи в ОАЕ, четете в печатното издание на "168 часа".